Acasă Life Style De ce este carnea la grătar la fel de periculoasă precum țigările:...

De ce este carnea la grătar la fel de periculoasă precum țigările: “Rămâne definitiv în plămân”

691
0

Ce înseamnă, de fapt, gudronul din țigări? Un amestec de hidrocarburi care rezultă din arderea lemnului, a cărbunelui si a frunzelor.

RECLAMĂ

Un lichid vâscos, care precipită şi vedem funinginea. Funiginea dintr-o sobă e şi în plămânul unui fumător. Şi rămâne acolo. Iar gudron produce orice materie arsă – indiferent că vorbim despre ţigara tradiţională sau de variantele noi de pe piaţă.

Ţigările, dar şi carnea preparată la grătar, pe foc direct, conţin gudron. Ca să vi-l imaginaţi – cărbune ars. Dacă luaţi gudron dintr-un grătar, îl duceţi direct în ficat. Acest organ este un reactor chimic , dar nu poate să îl prelucreze. Deci va fi aruncat în sânge. Şi după o ţigară, gudronul intră direct în sânge. În artere produce stres oxidativ, deci aterosleroza poate apare devreme. Atero-scleroza e cea care produce accident vascular cerebral şi infarct miocardic.

Dr. ing. Ştefan Voicu, Facultatea de Chimie Aplicată: “Dar cărbunele nu înseamnă doar carbon, ci şi benzen, xilen. Ce sunt astea? Sunt compuşi pe care îi găsim în benzine, aceste substanţe dau gradul foarte mare cancerigen al ţigărilor şi, la grătar făcut pe cărbune, se vor regăsi în carne!”.

Dr Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: “Când supui unui proces termic, orice produs organic, că e vorba de lemn, ca e frunza de tutun, prin procesare termică rezultă reziduuri lichide sau solide. Aceste reziduuri oamenii le inhalează şi rămân pe plăman. Este echivalentul cărbunelui care rămane în sobă atunci când arde lemn”.

Funinginea rămâne definitiv în plămân. Nu are cum să mai iasă. Şi de aici pot apărea procese anormale în organele prin care respiraţi.

E greu să vedeţi aceste efecte cu ochiul liber. Dar vă puteţi observa uşor gingiile agresate de fumat. În interiorul lor, găsim vase mici de sânge. Se sting, sub influenţa fumatului, afectează dramatic ţesutul. La fumătorii vechi, refacerea gingiei presupune microchirurgie. O grefă din cerul gurii este inserată lângă dintâi care au gingie lipsa. E rezolvată şi partea estetică şi cea funcţională.

Dr Anca Rusu, medic chirurgie dento-alveolara: “Intervenţia nu e dureroasă, se realizează cu anestezie locală, poate fi folosită şi inhalo-sedarea. Poziţionarea corectă la înălţimea şi volumul dorit gingia aceasta e fixată pe nişte fire de sutură, ca la final să avem poziţia fixă a gingiei”.

Astfel dintele va fi învelit normal. Gingia nouă, sănătoasă, ajuta inclusiv rădăcina dentară să rămână sănătoasă. Dacă renunţaţi la fumat!

sursa:https://stirileprotv.ro/stiri/csid/de-ce-este-carnea-la-gratar-la-fel-de-periculoasa-precum-tigarile-ramane-definitiv-in-plaman.html?fbclid=IwAR0VF60uHpMpa6wb2CHz8R9eeq2KGCVQIinmov_tCOP66nKdH5cSVZx4oe4

RECLAMĂ
Articolul precedentDouă cutremure au avut loc în România duminică dimineață. Ce magnitudine au avut
Articolul următorIncident la metrou. Călătorii au fost evacuați după ce Piața Victoriei a fost invadată de fum