Acasă Stiri Când am putea ieși din case? Alexandru Rafila a făcut anunțul

Când am putea ieși din case? Alexandru Rafila a făcut anunțul

858
0

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a transmis, astăzi, la Digi24, un anunţ de maximă importanţă pentru români, o estimare venită de la acesta precizând că după 15 mai ar fi posibilă, în ţara noastră, o relaxare a restricţiilor de liberă circulaţie a cetăţenilor.

Întrebat când estimează că am putea ajunge la acel punct în care distanţarea socială să nu fie necesară, Alexandru Rafila, a declarat: “Eu cred că după data de 15 mai. Dar atenţie, nu distanţarea socială să nu mai fie necesară, o reducere a măsurilor legate de distanţarea socială, dar multe din elementele, de exemplu organizarea de mari manifestări, vor fi probabil pentru mai mult timp în vigoare.”

RECLAMĂ

El a subliniat că dacă sunt zone unde oamenii nu respectă regulile și vor fi focare de infectare, acolo nu se vor lua astfel de măsuri în jurul date de 15 mai, avansată anterior.

Dacă sunt zone, cum e Țăndărei, unde există încă iresponsabilitate din partea cetățenilor care se opun măsurilor, acolo nu se vor putea lua niciun fel de măsuri de relaxare.

Am dat o dată care ar putea fi un moment până la care să avem o scădere a numărului de cazuri mai multe zile, o săptămână, zece zile.

Dar măsurile la nivelul fiecărui oraș, județ, nu pot fi relaxate dacă acolo evoluează un focar care trebuie ținut sub control.

Aceste măsuri trebuie luate în funcție de situația din fiecare zonă a acestei țări”, a declarat Alexandru Rafila.

Totodată, Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a anunţat că România va face parte dintr-un studiu internaţional, pentru testarea singurului medicament etiologic care există disponibil în momentul de faţă şi care tratează cauza coronavirusului. Tratamentul ar putea fi disponibil într-un orizont de câteva luni.

Medicul a mai menţionat că pentru a încetini ritmul de infectare, mai ales în rândul medicilor, este nevoie de implementarea a doi paşi esenţiali.

Alexandru Rafila: “Sunt două lucruri esenţiale. În primul rând să existe echipamentul de protecţie adecvat locului în care îşi desfăşoară munca fiecare dintre cadrele medicale. Adică nu trebuie acelaşi tip de echipament peste tot. Am văzut că lumea este foarte agitată, vrea salopete, combinezoane. Nu trebuie aşa ceva. Discutăm doar de majoritatea locurilor, conform recomandărilor OMS. Trebuie o mască, ochelari, sau vizieră, o vizieră e şi mai bună, mânuşi şi un halat impermeabil, de unică folosinţă. Acestea sunt suficiente pentru marea majoritate a persoanelor care lucrează în sistemul de Sănătate, iar pentru cei care lucrează în locuri specifice, unde îngrijesc pacienţi, sigur că trebuie un nivel puţin mai înalt.

Al doilea lucru, trebuie să facă toate spitalele exerciţii de utilizare a echipamentului, de îmbrăcare şi mai ales de scoatere a echipamentului pentru că contaminarea se poate face inclusiv în momentul în care se scoate echipamentul. Dincolo de asta, măsurile acestea pe care le repetăm, de igienă a mâinilor, de igiena strănutului. Trebuie foarte mare atenţie şi în rândul personalului medical.”

Sursa: 3minute

RECLAMĂ
Articolul precedentTransfer cu probleme pe ruta Iași – Craiova!
Articolul următorUn rus a ucis cinci persoane care făceau gălăgie sub ferestrele sale