Acasă SĂNĂTATE Cancerul pulmonar, simptome, cauze și prevenție

Cancerul pulmonar, simptome, cauze și prevenție

1561
0

Cancerul pulmonar, simptome, cauze și prevenție – Ca multe alte cancere, el este o boală parșivă. Nu doare și nu dă semne alarmante, uneori nici atunci când este într-o stare foarte avansată.

Începe în plămâni, dar poate să se răspândească în tot corpul. Acest tip de cancer ia mai multe vieți în fiecare an decât cancerul de colon, prostată, ovarian și de sân la un loc. Deși persoanele care fumează au un risc mai mare să facă acest tip de cancer, el poate să apară și la persoane care nu au fumat niciodată.

RECLAMĂ

Istoricul familial este și el un factor important. Cei care au un părinte sau un frate cu cancer de plămâni au un risc crescut pentru această boală.

Cancerul de plămâni și fumatul

Riscul de cancer pulmonar crește odată cu durata de timp în care fumezi și numărul de țigări lor. Dacă renunți la fumat, poți reduce semnificativ șansele de a dezvolta cancer pulmonar. Medicii spun că acest cancer apare din cauzuza deteriorării celulelor pulmonare. Fumul inhalat este plin de substanțe cancerigene, aducând modificări țesutului pulmonar. La început, organismul se poate apăra reparând aceste stricăciuni, însă cu timpul, nu mai face față și modificările devin permanente.

Diagnosticul pus la timp poate salva viața

Este important ca oamenii să se prezinte la medic. Nu doar atunci când au o problemă, ci să vină la consultațiile periodice. Tusea care nu mai trece, expectorația cu sânge, durerile în piept, spate sau umeri, răgușeală și dificultate în respirație sunt simptome care trebuie să îl trimită pe pacient cât mai repede la control la medicul specialist.”, adaugă prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie.

Terapiile țintite și imunoterapia

În ultimii ani, specialiștii au făcut pași importanți în diagnosticul și tratamentul cancerului pulmonar. Terapiile țintite și imunoterapia pot fi o șansă la viață pentru pacienții diagnosticați cu acest tip de cancer, chiar și în stadii avansate.

”Terapiile ţintite şi imunoterapia oferă acum soluţii şi pentru cancerul diagnosticat în stadii tardive, atunci când au apărut metastaze. Managementul corect și eficient al cancerului pulmonar impune un acces cât mai rapid la noile terapii. Doar așa putem crește rata de supraviețuire a acestor pacienți”, spune dr. Daniela Vasile, medic primar oncolog.

La Bristol Myers-Squibb, activitatea noastră zilnică se concentrează pe ajutorul acordat pacienților în lupta cu bolile grave. Pacientul este în centrul a tot ceea ce facem. Reușim astfel să ne menținem alerți, ne obligăm să furnizăm, cât mai facil, rezultate rapide și inteligente. Noiembrie este luna internațională de conștientizare în privința cancerului pulmonar, ne simțim privilegiați că Bristol Myers-Squibb face parte din Campania Inspiră speranță, din numeroasele eforturi făcute pentru încurajarea cercetărilor din acest domeniu, cât și pentru o mai bună conștientizare în legătură cu această patologie, în rândul comunității noastre.” completează Cătălin Radu, General Manager Bristol Myers-Squibb.

”Supraviețuirea în cancerul pulmonar este în creștere și, de aceea, o mai bună informare a populației despre simptomele acestei boli poate duce la dublarea supraviețuirii la 5 ani în cancerul pulmonar până în anul 2025. De asemenea, vrem să transmitem mesaje de speranță pentru toți pacienții diagnosticați cu acest tip de cancer. În plus, tragem un semnal de alarmă în ceea privește diagnosticarea cancerului pulmonar la timp. Dintre toate formele de cancer care există, acesta face cele mai multe victime în țara noastră. Evoluează rapid, iar prognosticul este unul nefavorabil tocmai din cauza depistării în stadii tardive. Cei mai mulți pacienți ajung la medic, din păcate, atunci când nu se mai poate face nimic. De aceea, avem nevoie de sprijinul autorităților. Cancerul pulmonar trebuie să fie o prioritate pe agenda Ministerului Sănătății. Avem nevoie de o strategie eficientă de prevenție, de depistare precoce, tratament și monitorizare a acestui tip de cancer.”, spune Cezar Irimia, președinte FABC.

Cancerul pulmonar în cifre

  • La fiecare 18 secunde, undeva în lume, un om moare din cauza cancerului pulmonar.
  • În 2018, 1.8 milioane de vieți s-au pierdut din cauza acestei afecțiuni dintre care numai în Europa, au murit 387.913.
  • Mai mult de 11.000 de români sunt diagnosticaţi anual cu cancer pulmonar, zilnic murind 28 de oameni din cauza bolii.
  • Peste 8000 de bărbați sunt diagnosticați anual în România
  • 40% dintre pacienți sunt diagnosticați după ce boala s-a răspândit dincolo de plămân, ceea ce le agravează prognosticul.
  • 75% din totalul cazurilor de cancer pulmonar sunt diagnosticate în stadiu inoperabil
  • 20% dintre decesele cauzate de cancerul la plămâni apar în randul persoanelor care nu au fumat niciodată.
  • Doar 1 pacient din 5 supraviețuiește la 5 ani de la diagnostic

Măsuri de prevenție

Deși nu există căi sigure care să ne ferească de cancerul pulmonar, totuși lunând câteva măsuri, putem reduce riscul. Iată câteva măsuri la îndemâna tuturor:

Nu mai fuma! Și dacă nu ai fumat, nici nu începe acum. Poartă discuții cu copiii tăi și explică-le riscul la care se expun fumând!

Evită zonele în care oamenii fumează.

Testează nivelul de radon în casă și biroul în care lucrezi, dacă ai cum, și aerisește cât mai des încăperile în care stai. În plus, etanșează fisurile din podea și evită să folosești în amenajarea casei plăci de granit (deseori sunt extrase din zone cu zăcăminte de uraniu).

Alege o dietă bogată în fructe și legume. Vitaminele și minerale pot da o mână de ajutor organismului în neutralizarea radicalilor liberi

Sursa: femeia

RECLAMĂ
Articolul precedentAmor în mașina de poliție! O polițistă, prinsă în timp ce se iubea cu un coleg cu 31 de ani mai în vârstă decât ea! Foto
Articolul următorSecretele usturoiului. Stiati?