Acasă Life Style Octavian Ursu e bucureștean și conduce orașul Goerlitz și i-a cucerit pe...

Octavian Ursu e bucureștean și conduce orașul Goerlitz și i-a cucerit pe concitadinii săi prin seriozitate, muncă bună și corectitudine

442
0

Un oraș german are primar român, iar comunitatea locală și-a pus toată încrederea în edilul lor. Octavian Ursu e bucureștean și conduce orașul Goerlitz și i-a cucerit pe concitadinii săi prin seriozitate, muncă bună și corectitudine.

RECLAMĂ

Are mandat pe 7 ani și implementează proiecte prin care să aducă locuri de muncă și presigiu, pentru oraș. Fost trompetist la filarmonica din localitate, a mutat multe dintre concerte, în piețele orașului, acolo unde vara își ține și audiențele cu oamenii. Serviciul în slujba municipalității implică toată atenția asupra nevoilor orașului.

Suntem în orașul Goerlitz, la granița Germaniei cu Polonia. O localitate cu 56.000 de locuitori, în care toate imobilele din centru au fost frumos restaurate.Un centru istoric tipic nemțesc, curat, în care cel mai impozant edificiu este Primăria, cu trei ceasuri și tot atâtea corpuri de clădire, așezate în linie. E puțin trecut de ora 09:30 dimineața și avem întălnire cu edilul.

Octavian Ursu conduce orașul Goerlitz din vara lui 2019, când, la 51 de ani, îl învingea, în turul al doilea al alegerilor locale, pe un polițist, cu 15 ani mai tânăr. Românul, care are și cetățenie germană, a candidat din partea Uniunii Creștin-Democrate, partidul cancelarului Angela Merkel și culmea este că în primul tur, ieșise pe locul al doilea, în fața polițistului de 37 de ani.

Și-a convins alegătorii cu un mesaj simplu – “Primăria e o chestiune de inimă” și a mers în campania electorală, pe străzile orașului, alături de soție și cele două fiice. Din biroul său cu vedere spre piața centrală, edilul ne spune că a pretins șefia localității venind cu un bagaj serios de experiență în adiminstrația locală, pentru că a mai fost consilier local dar și parlamentar în landul din care face parte orașul Goerlitz.

La ora 10:00 fix ia o hartă cu el și merge în sala de consiliu, unde se întâlnește cu echipa de la urbanism și dezvoltare, din primărie. Apoi pleacă pe teren, la un șantier. Ne arată că pe locul unei fabrici vechi, va răsari un muzeu modern și un centru de cercetare care să aducă 200 de cercetători tineri, cu familiile lor, în localitate. Investiția e făcută împreună cu conducerea landului, și edilul Ursu susține că lucrările nu sunt deloc întârziate. Proiectul va fi gata anul viitor, iar în paralel se fac angajări pentru noile instituții create.

Octavian Ursu, primarul orașului Goerlitz: “Pentru că e vorba de o clădire istoricaădar modernizată și pusă în valoare. La fel cum a fost menținută și fațada altui imobil istoric, unde a apărut, de curând, o parcare nouă”.

Octavian Ursu, primarul orașului Goerlitz: “Ideea este să scoatem traficul din centrul orașului, să facem parcări unde să își lase mașinile…”.

Primarul susține că asta a promis în campania electorală, facilitați care să aducă în localitate tineret și locuri de muncă, iar acum, în mandatul care durează 7 ani, trebuie să se țină de promisiune.

Goerlitz este unul dintre cele trei orașe ale Germaniei care se află practic în două tari. Jumătatea de dincolo de răul Neisse este în Polonia, are altă conducere administrativă și arată diferit, iar un pod asigură frontiera liberă dintre state. Octavian Ursu vede dezvoltarea unitară a orașului, în parteneriat cu primarul polonez de peste rău, fără orgolii și fară ambiții inutile. Veind din România, înțelege și nevoile de modernizare de pe partea poloneză, dar și cât de importantă este o mână de ajutor. Aici edilul menționează o alta trăsătură de caracter despre care afirma că ar proveni din sorgintea românească.

Octavian Ursu, primarul orașului Goerlitz: “Sunt un tip echilibrat, ascult toate părțile implicate, dar când trebuie luata o decizie, mi-o asum…”.

S-a născut la București, în octombrie, 1967 și a copilărit în cartierul Drumul Taberei, “chiar în spate la Favorit” cum îi place să își amintească. A făcut Conservatorul, unde a studiat muzică și pedagogie și a trăit în Capitală și drama cutremurului din 1977 dar și Revoluția din ’89. A ajuns în Germania, de unul singur, în vara lui 1990, adică la 22 de ani, și povestește că s-a angajat trompetist la Filarmonica din Goerlitz. Venea cu gândul să strângă niște bani, vreo doi ani, ca să-și poată cumpăra instrumente noi, cu care să revină în țară.

n timp ce în România începea o lungă tranziție, prin mugurii democrației, iar țara se afundă într-o spirală a scumpirilor, pe fondul devalorizării leului, Octavian Ursu își cunoștea viitoarea sotie și își făcea un nume în viață culturală a orașului care îl adoptase. Și, cel mai important, devenea un cetățean perfect integrat, într-o comunitate cu reguli clare, respect pentru munca și pentru viața culturală.

Octavian Ursu spune că a profitat de experiența de la filarmonică, a înțeles că viața culturală e vitală pentru societate și după ce a devenit primar a mutat în stradă multe dintre concertele foștilor colegi. Piațetele orașului au devenit săli de festivități în aer liber și primarul este prezent la fiecare eveniment cultural al urbei.

Și a mai făcut ceva unic până atunci, în Goerlitz: pe timp de vară își tine audientele în piața centrală, afirmând că oamenilor le e mai comod să se întâlnească astfel cu el, decât să urce în primărie.

A înțeles că trebuie să se ridice la așteptările cetățenilor, că trebuie să fie primarul tuturor, inclusiv al celor care nu l-au votat și că poate câștiga ușor încrederea și respectul celor din jur, când toată activitatea sa se bazează pe muncă, seriozitate, dar și un dram din bagajul de valori, de acasă, din România.

Goerlitz este recunoscut în Germania, dar și la Hollywood, pentru că aici s-au turnat mai multe filme de succes. Cele mai cunoscute pelicule sunt Inglorious Bastards și Grand Hotel Budapest, iar edilul Ursu a inaugurat și un mic muzeu al cinematografiei orașului, vis a vis de primărie.

Primarul a muncit și la propria casă, ridicată în anii 2000 și a văzut cum Goerlitz-ul se transforma coerent, chiar dacă este o localitate de la marginea de est a Germaniei. Astăzi, oamenii de aici simt că au o calitate a vieții bună și vorbesc despre o schimbare care se simte, cu Octavian Ursu în fruntea orașului, pe care îl percep ca fiind foarte implicat și atent la nevoile lor.

Localnic: “Se simte un vibe nou, o schimbare bună…Îl văd des mergând pe jos, la poștă și prin centru”.

Localnic: ″Știu că e român. E un om implicat, îl știu de la biserică și e prezent aici, în localitate”.

Octavian Ursu, primarul orașului Goerlitz:“Sunt omul care dacă iți spun ceva, voi face acel lucru”.

Localnic: “E un om foarte bine văzut, mereu prezent în mass-media locală și a luat măsuri bune și acum, de când cu pandemia”.

Fiicele îi sunt studente la Berlin și Leipzig, iar soția i-a fost de mare ajutor în cariera politică. Vin o dată pe an în România, la București, unde mai trăiește doar tatăl primarului.

Octavian Ursu povestește că soția sa a învățat parțial limba română, pentru că a ținut să se poată înțelege cu socrii. Edilul e mândru că, la rândul său, și-a păstrat neștirbit vocabularul românesc, deși funcția, dar și viața politică îl obligă să vorbească o germană perfectă.

Octavian Ursu, primarul orașului Goerlitz: “Venim în România. Eu îl am pe tatăl meu și mai am un frate în Canada și vorbim frecvent… Vorbește romănește, îmi place mâncarea românească..”.

Despre edilul Ursu au aflat și românii din zonă. Am găsit câțiva dintre ei, chiar la șantierul viitorului muzeu. Sunt din zona Iașiului și muncesc pentru una din firmele care au subcontractat o parte din lucrări. Povestesc că primarul e un om modest, care vine periodic să inspecteze incognito șantierul.

Șeful de echipă a lucrat în construcții și prin Italia și Spania, dar afirmă că n-a găsit prin alte părți seriozitate ca în Germania. Nu l-a abordat pe primar, văzându-i prestanța abordată în oraș.

Muncitor român: “E vorba de mândria lor. Crezi că dacă ar fura sau ceva, ar mai scoate capul în societate, ar mai ridica fața în prezența celorlalți, el sau familia lui?”.

Muncitor român: “La noi, se uită cum să fure. Aici, de la o simplă acuzație, ați văzut Helmut Kohl, a ieșit de tot din politică…”.

Edilul ne-a vorbit și despre lipsa corupției din primăriile germane, despre lipsa contractelor cu dedicație ori a nepotismului, risipei și lenei, din administrația locala.

Pomenește și de implicarea cetățenilor, prin discuții și prezența activă la toate anunțurile de dezbatere publică, la orice proiect important pentru municipalitate. Și-ar dori ca și românii să fie mai mult implicați, pentru că dacă nu fac asta, n-ar trebui să se mai plângă ulterior de cei pe care i-au ales.

Un român participă la construcția socială sănătoasă a unei comunități germane. Face carieră în politică și în administrație, în mod corect și echilibrat. A înțeles perfect că rolul său este să lucreze cinstit și eficient, în slujba cetățenilor care i-au lăsat pe mână un oraș întreg. Un om pentru care cartea principală de vizită este să se țină de promisiunile făcute celor care au încredere în el.

Tânărul muzician emigrant din anii ’90 este astăzi om bine văzut al cetății care l-a adoptat. A câștigat respectul unui oraș întreg și schimbă frumos fața cetății. A mizat pe corectitudine, creativitate și viziune, iar acum culege roadele unei performanțe construite pas cu pas, riguros și armonios.

Sursa: Pro TV

RECLAMĂ
Articolul precedentFară Cuvinte! Cinci angajați ai spitalului din Botoșani furau mâncarea bolnavilor. Iată ce pedeapsă au primit..
Articolul următorUn părinte cu 10.000 de copii. Sună incredibil, dar acest om există. În Iași, preotul Dan Damaschin a devenit o adevărată instituție care poartă de grijă copiilor