Acasă Interviuri Exclusiv: Interviu cu interpreta de muzică populară Eliza Calafeteanu

Exclusiv: Interviu cu interpreta de muzică populară Eliza Calafeteanu

2838
0

Rep: Carui loc îi spuneti acasa si de unde începe povestea cântecului popular?
Eliza Calafeteanu: Pot spune cu draga inima ca cel mai drag loc sufletului meu este acasa la mine , in sanul familiei ,inconjurata de oamenii dragi alaturi de care ma simt implinita si fericita.Povestea cantecului popular in cazul meu a inceput frumos .Mai exact visul acesta a prin aripi alaturi de tatal meu care mi-a insuflat acest talent si mi-a fost si imi este in continuare mentor si sustinator.Sunt mandra ca am avut de la cine sa invat si ca am avut mereu familia aproape in tot ceea ce mi-am propus sa fac.

RECLAMĂ

 

Rep: Cum a intrat muzica populara în sufletul tau si daca a existat un model artistic dupa care v-ati ghidat?
Eliza Calafeteanu: Inca de micuta am avut placerea de a experimenta tainele muzicii.Pot spune chiar ca am crescut armonios pe fundal muzical.Astfel pe parcurs am ajuns sa imi doresc cu ardoare ca muzica sa faca parte din viata mea. Ceea ce am si reusit si sunt sigura ca mult timp de acum incolo cu ajutorul lui Dumnezeu o sa imi continui formarea unei cariere in acest domeniu.Nu pot sa spun ca am avut un idol in muzica populara.Eu apreciez toti artistii ,pe toti cei care pun suflet si fac cu drag ceea ce au ales.Mereu am fost o persoana simpla si nu mi-a placut sa imit sau sa incerc sa fiu altcineva.

 
Rep: Cum vede interpretul de muzica populara satul românesc contemporan? Mai pastreaza el traditiile care l-au definit?
Eliza Calafeteanu: Parerea mea este ca pe parcurs s-a cam pierdut urma obiceiurilor si traditiilor rurale , insa in ceea ce priveste interpretul de muzica populara cred ca incearca din rasputeri sa mentina la nivel de plutire tot ceea ce inseamna satul romanesc .Prin portul popular,prin muzica si avand in vedere ca tot mai multi tineri aleg calea muzicii populare in ziua de astazi sper ca acest termen de “sat” sa revina la insemnatatea pe care a avut-o odata.

 
Rep: Care ar fi lucrurile pe care ar dori sa le cunoasca un interpret de muzica populara fie el la început de drum sau chiar consacrat ?
Eliza Calafeteanu: In momenul in care o persoana isi alege sa mearga pe calea muzicii populare , gustand din roadele acestui domeniu isi doreste din ce in ce mai tare sa cunoasca istoria cantecului popular cat mai amanuntit acest lucru completandul pe el ca artist.

 
Rep: Ai un repertoriu foarte frumos. Cui ar trebui sa îi multumesti din acest punct de vedere ?
Eliza Calafeteanu: Doresc sa ii multumesc din suflet domnului Marian Bucosu pentru tot sprijinul acordat si pentru tot efortul depus dar bineinteles la fel de mult tin sa le multumesc si lui Nicu Troncea ,Florin de la Iancu Jianu, si postului TVF Oltenia pentru promovare si pentru ca a fost alaturi de mine in aceasta perioada.

 
Rep: În ceea ce priveste realizarile profesionale mergi dupa principiul putin si bine sau te ghidezi dupa alte principii ?
Eliza Calafeteanu:In ceea ce priveste principiile dupa care ma ghidez eu pe plan profesional acestea sunt integritatea,obiectivitatea,independenta,bunavointa.Cantitatea nu are o importanta foarte mare in acest caz ,in conceptia mea.

 

Rep: De unde ai costumele si cine te-a ajutat sa le procuri ?
Eliza Calafeteanu: Portul popular este cartea de vizita a unui interpret de muzica populara. Asadar intotdeauna necesita sa fi impecabil din acest punct de vedere. Costumele mele nu au fost procurate toate din acelasi loc. Le-am luat pe rand din diferite zone ale tarii,lucrate manual , unele le-am reconditionat datorita vechimii pe care o au. De fiecare data cand am ocazia sa imi achizitionez un costum popular pe placul meu niciodata nu spun nu la acest subiect.

 
Rep: Ce obicei ti-a ramas în suflet ?
Eliza Calafeteanu:Micuta fiind am realizat ca dintre toate obiceiurile pe care oamenii de la sat si nu numai le au , sunt obiceiurile si traditiile sarbatorilor de iarna.Cu prilejul acestora toata lumea se reuneste,se strange in jurul mesei incarcate cu tot felul de bucate,cantand la gura sobei si realizand tot felul de lucruri specifice acestui anotimp.

 
Rep: Cum priviti promovarea folclorului, a autenticului în general?
Eliza Calafeteanu: Privesc cu bucurie si cu mandrie acest lucru.Cum am mai spus din ce in ce mai multi tineri se afirma in domeniul folclorului , reusind astfel sa aduca autenticul la puritatea de odinioara.Bineinteles cel mai important rol il au televiziunile si tot ceea ce tine de Mass-Media intrucat fara sprijinul lor promovarea folclorului ar devenii extrem de dificila poate chiar imposibila.

 
Rep: Ce nu ati face niciodata în muzica populara?
Eliza Calafeteanu: Principala calitate a unui interpret de muzica populara in viziunea mea este seriozitatea. Intotdeauna mi-a placut sa imi respect publicul si toti oamenii pe care ii bucura muzica mea,respectandu-mi promisiunile oricand.Asadar principalul lucru pe care nu l-as face niciodata in muzica populara este sa imi incalc promisiunile

 

Rep: Ce credeti ca este folclorul?
Eliza Calafeteanu: Folclorul reprezinta in opinia mea un ansamblu armonios de creatii,obiceiuri si traditii populare menite sa bucure sufletul celor ce il apreciaza.
Rep: Ce credeti ca primeaza: versurile sau linia melodica?
Eliza Calafeteanu: Si versurile si linia melodica au fiecare in parte importanta sa. Atata timp cat versurile melodiei sunt bune insa nu au nicio legatura cu linia melodica , succesul pe care ar trebui s ail detina acea melodie apare foarte greu sau poate chiar nu apare.La fel si viceversa.Deci daca iti doresti ca melodia sa aiba succesul meritat necesita ca linia melodica si versurile sa fie imbinate corespunzator.

 

Rep: Dati-mi exemple de cinci interpreti de muzica populara care va vin în minte.
Eliza Calafeteanu: Cu riscul de a ma repeat spun ca nu am un idol si ca toti interpretii au ceva special in felul lor insa daca ar fi sa dau exemplu de interpreti care mi-au atras atentia in mod special ar fi : Mariana Ionescu ; Maria Ciobanu si din alte zone Nicu Novac ; Niculina Stoican ; Mirela Petrean.
Rep: Adresati un gând cititorilor nostri
Eliza Calafeteanu: Mi-a facut o mare placere sa acord acest interviu! In ceea ce priveste oamenii dragi care au citit interviul, vreau sa le multumesc ca au citit cu atentie si ca sunt cu toate gandurile bune alaturi de mine si in special de TVF Oltenia . Va pup si va doresc sa aveti o viata plina de bucurii si impliniri pe toate planurile !

RECLAMĂ
Articolul precedentMIRON MITREA, condamnat la închisoare cu EXECUTARE
Articolul următorExclusiv: Interviu cu interpreta de muzică populară Cristina Diaconeasa