Acasă Interviuri Exclusiv: Interviu cu interpreta de muzică populară Cristina Diaconeasa

Exclusiv: Interviu cu interpreta de muzică populară Cristina Diaconeasa

2219
0

1)      Rep: Carui loc îi spuneti acasa si de unde începe povestea cântecului popular?

RECLAMĂ

Cristina Diaconeasa: Am doua locuri carora le spun ‘’acasa’’ si anume: Primul loc este comuna Scarisoara, unde am petrecut primii ani de copilarie alaturi de bunicii mei, iar al doilea loc este orasul Draganesti- Olt, unde am crescut alaturi de parintii mei. Povestea cantecului popular incepe la varsta de 7 ani, atunci cand am urcat pentru prima oara pe scena. Eram la serbarea de sfarsit de an a scolii.

2)      Rep: Cum a intrat muzica populara în sufletul tau si daca a existat un model artistic dupa care v-ati ghidat?

Cristina Diaconeasa: Muzica populara a intrat in sufletul meu inca de la o varsta frageda, deoarece familia mea asculta numai muzica populara. Ca model, am avut-o pe doamna Niculina Stoican. Mereu o urmaream la toate emisiunile la care participa.

3)      Rep: Cum vede interpretul de muzica populara satul românesc contemporan? Mai  pastreaza el traditiile care l-au definit?

Cristina Diaconeasa: Din pacate, multe din traditiile si obiceiurile noastre nu se mai pastreaza. Noi trebuie sa ne mandrim cu ele, nu sa le uitam.

4)      Rep: Care ar fi lucrurile pe care ar dori sa le cunoasca un interpret de muzica populara fie el la început de drum sau chiar consacrat ?

Cristina Diaconeasa: Un interpret de muzica populara nu trebuie sa uite  niciodata de unde a plecat. Trebuie sa poarte cu mandrie portul popular si ,inainte de toate, sa ramana om.

5)      Rep: Ai un repertoriu foarte frumos. Cui ar trebui sa îi multumesti din acest punct de vedere ?

Cristina Diaconeasa: In ceea ce priveste repertoriul, tin sa-i multumesc lui Adi Mihu, pentru minunatele versuri, pe care mi le-a facut.
Rep: În ceea ce priveste realizarile profesionale mergi dupa principiul putin si bine sau te ghidezi dupa alte principii ?

Cristina Diaconeasa: Eu stiu o vorba: ‘’Decat mult si prost, mai bine putin si bine’’. Intotdeauna vei avea succes, daca vei merge dupa acest principiu.

6)      Rep: De unde ai costumele si cine te-a ajutat sa le procuri ?

Cristina Diaconeasa: O parte din costumele mele le-am dobandit mergand prin sate la batranii care inca mai au lada de zestre, iar o alta parte le-am cumparat, sau le-am primit cadou.

7)      Rep: Ce obicei ti-a ramas în suflet ?

Cristina Diaconeasa: Inca de mic copil imi placea sa merg la colindat. Bucuria de pe chipul oamenilor, atunci cand ne primeau in case, era o bucurie si mai mare pentru mine.

8)      Rep: Cum priviti promovarea folclorului, a autenticului în general?
Cristina Diaconeasa: Din pacate, folclorul se promoveaza din ce in ce mai putin. Au mai ramas putine locuri unde folclorul este pus la loc de cinste.

 

9)      Rep: Ce nu ati face niciodata în muzica populara?

Cristina Diaconeasa: Niciodata nu as imita un alt artist si nu mi-as atribui cantece care nu sunt ale mele.

10)  Rep: Ce credeti ca este folclorul?

Cristina Diaconeasa: Folclorul reprezinta hrana spirituala  a sufletului fiecarui om, care mai pastreaza si acum traditiile si obiceiurile cu care s-a nascut.

11)  Rep: Ce credeti ca primeaza: versurile sau linia melodica?

Cristina Diaconeasa: Atat versurile, cat si linia melodia sunt la fel de importante. Daca sunt bine combinate, ele vor atrage atentia ascultatorului. De aceea, trebuie sa avem mare grija cum le alegem.

12)  Rep: Dati-mi exemple de cinci interpreti de muzica populara care va vin în minte.

Cristina Diaconeasa:  Niculina Stoican, Maria Ciobanu, Maria Lataretu, Irina Loghin, Mariana Ionescu

 

13)  Rep: Adresati un gând cititorilor nostri

Cristina Diaconeasa: Le transmit sa se bucure de fiecare clipa a vietii, sa zambeasca mereu si sa iubeasca intotdeauna cantecul popular.

RECLAMĂ
Articolul precedentExclusiv: Interviu cu interpreta de muzică populară Eliza Calafeteanu
Articolul următorFotbal – CSU Craiova, victorie categorică cu CS Vișina Nouă