Acasă Stiri Alertă! Bancnotele false au ajuns în toată țara! Cum le recunoști?

Alertă! Bancnotele false au ajuns în toată țara! Cum le recunoști?

729
0

Ai zice că dacă bancnotele disponibile în România sunt imprimate pe plastic nu pot fi falsificate. Total eronat! În ultima vreme s-au înmulțit ca ciupercile după ploaie cei care introduc pe piață bani contrafăcuți.

RECLAMĂ

 

Principala diferență constă în contrastul dintre cele două vopseluri folosite la tipărirea cifrelor și literelor de pe bancnota falsificată. De asemenea, pe cei falși lipsesc cele două pensule aurite din zona transparentă. În rest, sunt realizate foarte bine toate elementele de siguranță, fiind destul de greu de diferențiat față de cele originale.

 

Potrivit experţilor Băncii Naţionale, cele mai „falsificate” bancnote sunt cele de 10 lei, care au devenit tot mai greu de depistat din două motive: în primul rând, escrocii le tipăresc mult mai bine, iar în al doilea, modul de plasare al bancnotelor s-a schimbat: dacă în trecut ele puteau fi primite numai la schimburi de valută, acum escrocii acţionează pe la magazinele de cartier sau în pieţe, unde nu există maşini de verificat autenticitatea banilor, scrie Ziarul de Bacău, care adaugă că falsurile au ajuns să invadeze și Moldova.

 

Anul trecut, un comerciant din zona Lipscani a pus la dispoziţie reporterilor Libertatea o bancnotă de 10 lei despre care spunea că e falsă. “Aveţi grijă că e plin de bani falşi. Noi credeam că ştim lecţia şi nu ne mai păcălim. Am păţit-o însă cu această bancnotă”.
Sunt atât de bine făcute încât trebuie să fii foarte atent ca să îţi dai seama că sunt false. Dacă nu ai la îndemână o bancnotă bună pentru comparaţie, şansele să scapi nepăcălit sunt extrem de mici. Iniţial, în Centrul Vechi se plasau în special bancnote mari, de 100 şi 200 de lei. Era vorba despre romi, femei cu fuste şi gabori mustăcioşi cu pălării largi, care apăreau dimineaţa, la ora 10.00, când comercianţii deschideau localurile din Centrul Vechi.

 

Cereau o sticlă de băutură fină şi plăteau cu bancnote mari, false. Luau sticla, luau restul şi plecau. Ce comerciant verifică bancnota primului client, mai ales dacă este vorba despre un câştig gras?

 

 2.600 de bancnote false, scoase din circulaţie

Banca Naţională a României a retras din circulaţie, în anul 2012, peste 2.600 de bancnote false cu valoarea nominală de 10 lei. Calitatea unor falsuri i-a surprins, la vremea respectivă, chiar şi pe specialiştii BNR, care au susţinut că materialul plastic pe care s-a făcut contrafacerea este similar ca grosime şi textură celui folosit la bancnotele reale. De asemenea, calitatea şi aspectul acelor bancnote de 10 lei falsificate puteau induce oricând în eroare pe utilizatorii neavizaţi. sursa: libertatea.ro

RECLAMĂ
Articolul precedentUite ce fac aceste femei cu un… PIX! Imagini incredibile
Articolul următorUltimul opincar al Olteniei o atacă pe Elena Udrea: ”Mi-a stricat imaginea”