Acasă STIRI SPORTIVE Steaua, acuzată că dă bani negri! Ce apare în dosarul în care...

Steaua, acuzată că dă bani negri! Ce apare în dosarul în care Craiova susţine că i s-au „furat” jucătorii

677
0

SC Fotbal Club Craiova susţine că Florin Costea a primit la semnătură 300.000 de euro, iar Prepeliţă, 200.000 de euro. Jucătorii nu confirmă

RECLAMĂ

Declaraţie din dosar: „Ologu a pierdut la ruletă o parte din banii primiţi de la Astra”

ProSport a avut acces la dosarul 18983/300/2013, aflat pe rol la Judecătoria Sectorului 2 din Bucureşti. Speţa în care au fost trimişi în judecată Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir impresionează prin dimensiune: procurorii DNA au adunat materialul de urmărire penală în nu mai puţin de 25 de volume, majoritatea de câteva sute de pagini.
Dincolo de rechizitoriu, de declaraţii, extrase din statute sau decizii ale instanţelor de judecată, dosarul în care sunt judecaţi şefii fotbalului românesc atinge un aspect extrem de sensibil. Anchetatorii au insistat foarte mult, atunci când i-au chemat la audieri pe foştii jucători ai Universităţii Craiova, pe sumele pe care aceştia le-au încasat la semnarea înţelegerilor cu noile echipe. Transferaţi din postura de jucători liberi de contract, fotbaliştii au primit compensaţii care, există bănuieli în acest sens, nu au fost autentificate şi nici trecute prin contabilitate. Adică, ar fi vorba de „bani negri”.

„Prepeliţă a primit banii cash şi i-a pus în bancă”
Primii vizaţi au fost jucătorii Florin Costea şi Andrei Prepeliţă, ambii transferaţi la Steaua. „Am primit o sumă la semnarea contractului, dar este confidenţială”, a scris Costea în faţa procurorilor. „Nu am primit niciun ban”, a mărturisit şi semnat Prepeliţă. Poziţiile celor doi a dus la o reacţie dură a lui Adrian Mititelu, care în numele SC Fotbal Club U Craiova SA a întocmit o plângere penală împotriva jucătorilor şi a Stelei, pentru mărturie mincinoasă, respectiv manevrare de bani negri. „Fără echivoc, Steaua a plătit 300.000 de euro la semnătură lui Florin Costea şi 200.000 de euro lui Andrei Prepeliţă. Suma nu a fost menţionată, aşa cum prevede legea, în contractele celor doi jucători şi opinăm că nu a fost menţionată nici în actele contabile. S-au plătit 500.000 de euro la negru… Prepeliţă a primit cash 100.000 de euro în 10 iunie 2011 şi încă 100.000 de euro pe care i-a depus în bancă”, se scrie în plângerea penală a Craiovei.

Pârât de un coleg: „Prunea i-a dat 25.000 de euro lui Ologu”
În acelaşi volum (nr. 25), se regăseşte şi o declaraţie a jucătorului Aurel Romis Andrei Preda, născut pe 01.04. 1989. „Înainte ca SC Fotbal Club U Craiova SA să fie exclusă provizoriu, am aflat că Ologu Marius a fost căutat de Prunea Florin, care era în conducerea echipei Astra Ploieşti şi i-a înmânat 25.000 de euro cu condiţia să vină la Astra, urmând ca la semnarea contractului să mai primească 25.000 de euro… De la el (nr – Ologu) am aflat că din suma de bani i-a plătit nişte datorii fratelui său şi a mai pierdut o sumă considerabilă la ruletă la Casinoul Melody, din Craiova. M-am mai întâlnit cu Ologu după ce a semnat cu Astra şi în virtutea prieteniei noastre mi-a dat bani să-mi cumpăr o pereche de ghete performante”.

Cum se apără Ologu în dosar: „Îl cunosc pe numitul Preda, dar nu suntem în relaţii apropiate. Prunea m-a căutat şi mi-a propus să semnez cu Astra după ce fusesem declarat liber de contract, nu am primit nicio sumă înainte de a semna. Este adevărat că i-am dat 50 de lei lui Preda, dar nu i-am luat ghete”.

Gângioveanu, „ţepuit” de Rapid
Dintre ceilalţi jucători, mulţi au recunoscut că au primit sume de bani la semnarea noilor contracte. Dorel Stoica a luat 20.000 de euro de la Dinamo, dar „banii au fost trecuţi în contract”. Gângioveanu s-a ales cu 15.000 de euro de la Rapid, „deşi înţelegerea a fost de 30.000 de euro”, susţine jucătorul. Ovidiu Dănănae a ajuns la Tom Tomsk, unde prima de instalare a fost de 100.000 de dolari. Jucătorul a fost asistat în Rusia de impresarul său, Anamaria Prodan, care în declaraţia dată în faţa procurorilor spune că „relaţiile mele cu clubul Tom Tomsk s-au deteriorat deoarece au avut impresia că am încercat să-i păcălesc cerându-le suma solicitată de Adrian Mititelu, 350.000 de euro plus 20% la sută dintr-un viitor contract. Ei aflaseră că jucătorul urma să fie declarat liber de contract”.
În fine, Ovidiu Stoianof (9.000 de euro de la Alro Statina), Alin Buleică (3.000 de euro de la FC Kavala, Grecia), Costinel Gugu (5.000 de euro de la FCM Tg. Mureş) şi Mihai Alexandru Roman (2.000 de euro de la Petrolul) au recunoscut că au primit bani la semnătură.


Coincidenţă sau nu, după ce a semnat cu Steaua, Florin Costea şi-a cumpărat un Mecedes S Classe alb, cu valoare de piaţă de minimum 50.000 de euro

Doamne, Sfinte! Nici vorbă de aşa ceva. Nici n-am auzit de acest jucător
Florin Prunea

Există un cap de acuzare privind folosirea influenţei cu scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani. Jucătorii şi-au luat bani la semnarea contractelor
Vlad Roşca, vicepreşedinte SC Fotbal Club U Craiova

Nu ştim dacă s-a disjuns un dosar nou privind aceste sume. Am văzut că Prepeliţă nu recunoaşte că a primit bani la semnătură
Vlad Roşca, vicepreşedinte SC Fotbal Club U Craiova


Cum au fost evaluaţi jucătorii
După dezafilierea provizorie, SC Fotbal Club U Craiova SA a pierdut 39 de jucători, declaraţi liber de contract de federaţie. În momentul deciziei, toţi se aflau sub sechestru asigurator, pus de ANAF Dolj, în baza unor datorii pe care societatea le avea la stat. Pentru a evalua jucătorii, ANAF a apelat la doi executori fiscali. La dosar există un document care relevă modalitatea de evaluare a jucătorilor. De aici provine suma de 15,8 milioane de lei, reţinută de DNA în rechizitoriu ca fiind prejudiciul creat păgubitei SC Fotbal Club U Craiova SA. „Acesta este prejudiciul statului. Noi ne-am constituit parte civilă şi cerem 270 de milioane de euro”, a declarat Mititelu.

Categoria I – un milion de lei
M. Costea, Fl. Costea, Dănănae, Găman (foto), Gângioveanu, Silviu Lung jr, Prepeliţă
Categoria II – 500.000 de lei
Gogoşoiu, Ologu, Piţurcă jr., Julius Wobay, Walter Alberto
Categoria III – 300.000 de lei
Dina, Firţulescu
Categoria IV – 200.000 de lei
Buleică, Ciucă, Dilevski, Giurcă
*) Ultimele două categorii au fost cotate la 100.000 de lei, respectiv 50.000 de lei. sursa:prosport.ro

RECLAMĂ
Articolul precedentMititelu ia bani cu împrumut de la Craioveanu pentru Universitatea!
Articolul următorA scăpat ca prin minune după ce a fost străpuns în piept de o creangă de cireş.