Home Monden Melodrama lăutarului cu har divin, ‘îngropat’ de pasiuni și vicii: povestea neștiută...

Melodrama lăutarului cu har divin, ‘îngropat’ de pasiuni și vicii: povestea neștiută a lui Fărămiță Lambru cu Maria Tănase

157
0
loading...

Probabil ai auzit de celebrul lăutar Fărămiță Lambru. El a ajuns să aibă un succes incredibil în muzica de petrecere românească, fiind aplaudat la scenă deschisă atât în ţară, cât şi în străinătate datorită marii interprete Maria Tănase.

loading...

Maria Tănase i-a deschis drumul către celebritate când acordeonistul de etnie romă avea doar 24 de ani. Fărâmiţă Lambru s-a născut pe 15 septembrie 1927 într-o familie de lăutari ţigani.

Bărbatul a învăţat să cânte la acordeon încă din copilărie, iar debutul în lumea artistică şi l-a făcut pe vremea când era în armată. A început să cânte la acordeon în 1949 într-o formaţie militară.

Probabil ai auzit de celebrul lăutar Fărămiță Lambru. El a ajuns să aibă un succes incredibil în muzica de petrecere românească, fiind aplaudat la scenă deschisă atât în ţară, cât şi în străinătate datorită marii interprete Maria Tănase. https://d69278038f5c5f989666b1fd00d2ada5.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Maria Tănase i-a deschis drumul către celebritate când acordeonistul de etnie romă avea doar 24 de ani. Fărâmiţă Lambru s-a născut pe 15 septembrie 1927 într-o familie de lăutari ţigani.

Bărbatul a învăţat să cânte la acordeon încă din copilărie, iar debutul în lumea artistică şi l-a făcut pe vremea când era în armată. A început să cânte la acordeon în 1949 într-o formaţie militară. https://d69278038f5c5f989666b1fd00d2ada5.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Fărămiță Lambru a devenit celebru datorită Mariei Tănase

Lambru a cunoscut-o pe regretata Maria Tănase care “l-a făcut om”, la Teatrul Estrada. Împreună cu artista, acordeonistul a făcut sute de spectacole în ţară şi în străinătate. Lambru a ajuns să cânte în Franţa, Italia şi Germania. După moartea acesteia, în anul 1963, Fărâmiţă Lambru și-a făcut o carieră de virtuoz popular al acordeonului şi dirijor al unor formaţii profesioniste.

Talentatul artist a fost unul dintre lăutarii originali ai teritoriului bucureștean din a doua jumătate a secolului XX. Acesta se auzea la toate petrecerile și chiar și acum, chiar dacă au trecut decenii întregi de la moartea lui, oamenii încă mențin vie muzica lui.

În cele din urmă, Fărămiță s-a îmbolnăvit de diabet, dar și-a continuat cariera, chiar și în ciuda primelor semne ale bolii de plămâni. Se spune că nu s-a menajat deloc şi nu a refuzat nicio invitaţie la spectacole, nunţi sau botezuri și, de asemenea, era un fumător înrăit. Bărbatul s-a îmbolnăvit de tuberculoză şi după o grea suferinţă a murit în 1974, la doar 47 de ani. Artistul a fost înmormântat în cimitirul ”Izvorul Nou” din Bucureşti.

Fiica lui Fărâmiță Lambru, Camelia, i-a urmat pasiunea tatălui său și este și ea artistă. Aceasta locuiește de mult timp în Grecia, pe insula Rhodos, și este violonistă și profesoară de muzică.

sursa:https://playtech.ro/2022/melodrama-lautarului-cu-har-divin-ingropat-de-pasiuni-si-vicii-povestea-nestiuta-a-lui-faramita-lambru-cu-maria-tanase/?fbclid=IwAR0vPEAE-8Q4znJcYGmPgvoCWnpcoS8IbGkwhFse9V-IQpuWiRf4WAwionU

loading...