Acasă STIRI SPORTIVE Edi Iordănescu, lângă nume mari din fotbalul românesc. Doar cinci selecționeri au...

Edi Iordănescu, lângă nume mari din fotbalul românesc. Doar cinci selecționeri au mai reușit performanța lui

433
0

Edi Iordănescu a reușit ceea ce aproape nimeni nu credea: să califice naționala României la turneul final al Campionatului European.

RECLAMĂ

Edi Iordănescu, lângă nume mari din fotbalul românesc după calificarea naționalei României la Euro 2024

Numit ca selecționer în decembrie 2021, după plecarea lui Mirel Rădoi, Iordănescu jr. și-a început destul de slab mandatul la națională și în primele patru meciuri a bifat un egal și trei înfrângeri. El a terminat anul 2022 cu un bilanț mediocru – trei victorii, două egaluri și cinci înfrângeri – drept pentru care a fost privit cu scepticism.

Anul acesta însă, lucrurile s-au schimbat seminificativ și România este neînvinsă, după nouă meciuri în preliminariile pentru EURO 2024.

Tricolorii s-au calificat la turneul final, iar selecționerul de 45 de ani a intrat în clubul selecționerilor care au dus România la un turneu final, fie el Mondial, fie European.

Pe listă se mai află doar tatăl său, Anghel Iordănescu, Victor Pițurcă, Emeric Ienei, Mircea Lucescu și Angelo Niculescu.

La două calificări, cea de la EURO 2016 (Victor Pițurcă și Anghel Iordănescu) și la CM 1994 (Cornel Dinu și Anghel iordănescu), România a avut doi selecționeri în campanie.

Emeric Ienei, cea mai mare performanță la Euro

Un caz special este cel din calificările la EURO 2000, unde echipa a fost dusă de Victor Pițurcă, care însă a fost îndepărtat de la națională la finalul preliminariilor. Piți a intrat atunci într-un conflict cu Hagi și Gică Popescu și a trebuit să plece de pe banca tricolorilor.

Misiunea de a conduce atunci naționala la turneul final din Belgia și Olanda i-a revenit lui Emeric Ienei, care a realizat și cea mai bună performanță a României la EURO, ieșind din grupe și jucând în sferturile de finală.

Contractul lui Edi, prelungit automat

Edi Iordănescu putea fi demis la finalul anului trecut, după ce România a terminat pe ultimul loc în grupa din Liga națiunilor din care a făcut parte.

FRF a luat însă decizia de a-i prelungi angajamentul lui Edi Iordănescu până la finalul preliminariilor EURO 2024, iar prin îndeplinirea obiectivului, contractul s-a extins automat și pentru turneul final de la anul. În acest moment, bilanțul său ca selecționer este următorul: 8 victorii, 6 egaluri, 5 înfrângeri.

Selecționeri care au dus România la un turneu final

EURO 2024 Edi Iordănescu

EURO 2016 Anghel Iordănescu / Victor Pițurcă

EURO 2008 Victor Pițurcă

EURO 2000 Victor Pițurcă

CM 1998 Anghel Iordănescu

EURO 1996 Anghel Iordănescu

CM 1994 Anghel Iordănescu / Cornel Dinu

CM 1990 Emeric Ienei

EURO 1984 Mircea Lucescu

CM 1970 Angelo Niculescu

România a participat și la turneele finale ale campionatului Mondial din 1930, 1934 și 1938, dar atunci se mergea pe bază de invitație. Naționala României a fost condusă atunci de Constantin Rădulescu.

sursa:https://www.prosport.ro/fotbal-intern/nationala/edi-iordanescu-langa-nume-mari-din-fotbalul-romanesc-doar-cinci-selectioneri-au-mai-reusit-performanta-lui-special-19777958

RECLAMĂ
Articolul precedentLovitură sub centură pentru polițistul judecat pentru răpire și tortură / Ba cătușe prea strânse, ba datorii prea mari…
Articolul următorHagi, numele performanței pentru România! Ciprian Marica, imagini senzaționale cu Gică și Ianis, la distanță de 30 de ani de la două momente magice din istoria fotbalului nostru