Acasă Stiri Băsescu: România, suspectată că nu mai e capabilă de alegeri libere după...

Băsescu: România, suspectată că nu mai e capabilă de alegeri libere după fraudele de la referendum

868
0

România este suspectată că nu mai este capabilă să organizeze alegeri libere, după fraudele de la referendum, a spus, luni, preşedintele Traian Băsescu, menţionând că va trebui ca fraudele să fie investigate până la capăt. El a spus că în aceste condiţii va trebui să suportăm situaţia în care vor fi trimişi în ţară observatori OSCE la alegeri, România fiind stat UE.

RECLAMĂ

Declaraţiile preşedintelui:

 • Voi desemna un premier care să servească interesului naţional. Povestea pe care o vehiculează orice politician cu suspendarea mea nu mă impresionează. Nu sunt un om căruia să-i fie frică de ceva. Sau în orice caz nu de politicieni.
 • România este suspectată că nu poate organiza alegeri libere ca urmare a fraudelor de la referendum. Vom avea observatori de la OSCE şi nu exclud ca şi alte organizaţii să ceară prezenţa la alegeri. Fraudele de la referendum vor fi investigate până la capăt. Nivelu fraudei este uriaş şi instituţiile statului trebuie să-şi facă treaba până la capăt în numele democraţiei.
 • În ceea ce mă priveşte, daţi-i înainte, am văzut că sunt cel mai mediatizat politician negativ, în condiţiile în care nu vorbesc de atâtea luni. Probabil că alţii ţin să fiu prezent în campanie, mă obligă să mă apăr.
 • Nu voi renunţa acum să spun de dragul liniştii pe care mi-o daţi, de dragul fotoliului de la Cotroceni: Veniţi să negociem instituţiile. Este exclus.
 • De circa cinci luni toate instituţiile statului sunt supuse unor atacuri continue: ANI, Înalta Curte, ICCJ, structurile de securitate naţională, toate sunt în tirul paradoxal al puterii. Nici măcar nu le tacă opoziţia. Cei care cred că aşa vor subordona instituţiile statului greşesc. Cât timp voi fi aici nu şi le vor subordona. Acestea vor funcţiona independent de influenţa politică, iar cu mine nu se va putea negocia.
 • Instituţiile statului nu-şi opresc funcţionarea pentru că este campanie. Cei care încearcă să pună pe seama campaniei funcţionarea instituţiilor statului greşesc. Nu putem spune: Domnule preşedinte, taci că deranjezi!
 • Lucrurile acestea trebuie rezolvate dacă vrem să avem un raport care să ne permită reluarea discuţiilor de intrare în Schengen.
 • Pentru oamenii cinstiţi, prezenţa în faţa procurorului este şansa de dezvinovăţire. Este şansa pe care o au să se poată dezvinovăţi. V-o spune un om care a fost destul de des în faţa procurorilor.
 • Adresez o rugăminte Parlamentului care îşi termină mandatul după 9 decembrie ca înainte de a pleca să rezolve aceste probleme care ţin de el.
 • Sunt elemente care nu pot caracteriza un stat de drept, care ne trimit cu mulţi ani înapoi, şi toată această depreciere a fost în ultimele 6 luni.
 • Nici măcar nu s-a negociat desemnarea unui avocat al poporului.
 • ANI a constatat incompatibilitatea a patru demnitari. N-a existat nicio reacţie, decât de solidarizare cu cei 4 incompatibili. Este un alt lucru care nu este în favoarea românilor, dar este în favoarea unor politicieni. Aceste atitudini nu au nicio legătură cu interesul naţional.
 • Reacţia politicienilor este una de dispreţ faţă de interesul românilor. La Senat a existat o hotărâre definită ICCJ prin care s-a constata incompatibilitatea unui senator. Senatul a înfrânt decizia. La Camera Deputaţilor pentru 2 foşti miniştri s-a cerut începerea urmăririi penale. Reacţia Camerei a fost să nu permită începerea urmăririi. A câştigat un român vreun leu din suspendarea preşedintelui?
 • Cel mai pregnant eveniment care i-a afectat pe români a fost că urmare a evenimentelor din iulie-august s-a mers pe amânarea deciziei de intrare în spaţiul Schengen. Nu mă îngrijorează pierderile pentru cei 471 de parlamentari. Pierderea neintrării în Schengen îi vizează direct pe români şi economia. Şi cetăţenii şi economia au avut de pierdut foarte mult.
 • Din punct de vedere politic România este într-o situaţie dificilă în modul în care este evaluată în familiile din care facem parte. Urmare a evenimentelor din iulie-august ţara este pusă sub semnul întrebării ca stat de drept. România este suspectată că nu-şi mai menţine valorile statului de drept şi valorile europene. Raportul MCV va fi unul dezastruos.
 • Vreau să fac foarte clar că nu este treaba mea bătălia politică. Mă simt responsabil pentru România şi pentru români şi este obligaţia mea să am o atitudine responsabilă şi pentru că am dreptul de a vorbi.
 • sursa: mediafax.ro

RECLAMĂ
Articolul precedentSe întâmplă în România. O gară din Dolj nu are curent de 7 ani de zile
Articolul următorAnda Adam și Victor Slav s-au DESPĂRȚIT: “Da, este ADEVĂRAT! Mai mult nu am ce să spun”