Acasă STIRI SPORTIVE A confundat Chivulete xenofobia cu rasismul? Cum își pregătește FC U Craiova...

A confundat Chivulete xenofobia cu rasismul? Cum își pregătește FC U Craiova apărarea pentru apel la decizia meciului pierdut cu Sepsi

423
0

Comisia de Recurs va judeca joi cazul „Sepsi-Craiova”. În motivare, prima comisie a scris că arbitrul nu avea dreptul să oprească meciul, conform regulamentelor interne, și că el a apelat la niște norme FIFA, un drept pe care l-ar avea numai o comisie, nu un arbitru, potrivit apărării pe care a întocmit-o FCU.

RECLAMĂ

Sepsi și FCU luptă pentru un loc de play-off și în meciurile pe care le mai au de disputat în campionat, și în comisiile care judecă situația petrecută în întâlnirea directă, una oprită în minutul 26. 

Arbitrul Andrei Chivulete a pus capăt partidei în minutul acela din cauza scandărilor xenofobe ale suporterilor olteni prezenți la Sfântu Gheorghe. Galeria Craiovei a fost atenționată, apoi jocul a fost oprit temporar și reluat ulterior. Când scandările antimaghiare au continuat, „centralul” a pus capăt partidei.

Regulamentul FRF: „Jocul poate fi oprit doar din cauza rasismului”

Cazul va fi judecat din nou joi în Comisia de Recurs a Federației. La „Disciplină” decizia a fost ca Sepsi să câștige meciul cu 3-0. FCU se va apăra la „Recurs” pomenind o eroare a lui Chivulete pe care a admis-o și Comisia de Disciplină: arbitrul nu avea dreptul să oprească jocul, conform regulamentelor FRF!

Comisia a citat capitole din Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice și din Regulamentul Disciplinar al FRF și a concluzionat: „Arbitrul nu a avut în vedere pe deplin, în luarea deciziei, că el poate opri jocul definitiv numai în caz de comportament rasist și numai după evaluarea impactului avut asupra jucătorilor și a spectatorilor.”

Aceeași comisie a completat, în motivarea deciziei pe care a luat-o, că arbitrul a hotărât „conform cu articolul 13 din Codul Disciplinar FIFA, care sancționează similar și comportamentul discriminatoriu, inclusiv pe cel de tip xenofob, prevederea citată având o sferă mult mai largă de aplicare”. 

Regulamentul FIFA ar fi, așadar, superior celui românesc, deci Chivulete ar fi apelat la o instanță mai mare atunci când a încălcat normele interne.

Am o încredere foarte mare că vom câștiga recursul, meciul trebuie să fie rejucat. Voi vreți să fie în play-off o echipă, Sepsi, care se califică acolo datorită unor puncte câștigate la „masa verde”?
– Adrian Mititelu, patron FCU

„Dacă regulile mondiale sunt superioare, nu mai folosim U21!”
Apărarea Craiovei insistă că doar comisiile jurisdicționale pot să apeleze la Codul Disciplinar al FIFA, în situații în care normele interne sunt incomplete. Dacă regulile Federației nu pot face lumină într-un caz, comisiile consultă Codul FIFA. Dar nu arbitrii! 
Câțiva foști „centrali” chestionați au confirmat că ei arbitrau întotdeauna după regulile interne: Legile jocului, ROAF, Regulamentul Disciplinar al FRF. Nu după Codul FIFA.
Avocatul Craiovei, Dan Idita, explică de ce aplicarea normelor europene sau mondiale oricând ar bulversa competiția complet: „Nu ne putem duce la regulamentele FIFA și UEFA atunci când vrem, ci numai în litigii în care normele interne sunt incomplete. Dacă aplicăm oricând regulile FIFA și pe ale UEFA, un club poate să nu mai folosească jucător sub 21 de ani în meciurile din România, că aceasta este numai o prevedere internă”.
Într-adevăr, în competițiile lor, FIFA și UEFA nu au regula aceasta, ea e valabilă doar în România, în regulamentul FRF.
Regulamentul FIFA e aplicabil în meciuri internaționale, nu în partide din campionatul românesc. Chivulete a greșit atunci când a oprit definitiv meciul nostru cu Sepsi și nu e normal să plătim noi!

– Adrian Mititelu, patron FCU
FC U Craiova: „De ce pierdem doar noi?”
Oltenii contestă decizia primei comisii și pentru că de pierderea cu 0-3 a meciului cu Sepsi au suferit numai ei, nu și covăsnenii care au fost gazde, deci organizatori. 
Articolul 13, punctul 4 din Codul Disciplinar al FIFA precizează: „Dacă nu există circumstanțe excepționale, când un meci e abandonat de arbitru din cauza comportamentului rasist/discriminatoriu, acel meci ar trebui să fie declarat forfait”. 
Craiovenii susțin că decizia corectă ar fi rejucarea partidei ori forfait pentru ambele formații, adică să piardă și Sepsi acele puncte.Chivulete a fost delegat în continuare
Arbitrul care a oprit meciul Sepsi – FCU Craiova în minutul 26, Andrei Chivulete, a continuat să primească delegări, deși comisia a constatat că el nu respectase regulamentele interne. 
Chivulete a condus sâmbătă seară partida Rapid – Chindia, scor 2-0, una la capătul căreia a fost contestat pentru decizia de a acorda un penalty pentru giuleșteni. Comisia Centrală a Arbitrilor a considerat, așadar, că hotărârea lui Chivulete de la Sfântu Gheorghe a fost una corectă.

sursa:https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/a-confundat-andrei-chivulete-689232.html

RECLAMĂ
Articolul precedentBogdan de la Ploiești și Cristina Pucean, mai îndrăgostiți ca niciodată! Dovada că nu pot rezista unul fără celălalt: „Te aștept acasă”
Articolul următorGică Popescu face praf o rivală din play-off: „Stinsă! O echipă de subsolul clasamentului, doar declarativ luptă la titlu”