Acasă Uncategorized Violonistul Bogdan Butuşină din Balş a uimit Italia şi Germania

Violonistul Bogdan Butuşină din Balş a uimit Italia şi Germania

910
0

Are 23 de ani, este din Balş, şi cea mai mare parte a vieţii şi-a petrecut-o studiind vioara şi pianul complementar. Astfel, a ajuns să cânte pe cele mai mari scene din Italia, Germania şi Serbia alături de orchestra din care face parte, iar pe viitor îşi doreşte să se realizeze ca solist.

RECLAMĂ

Tânărul consideră că dacă ar fi studiat în ţară ar fi putut ajunge să cunoască la fel de bine instrumentele, însă rampa de lansare ar fi fost aproape inexistentă. Chiar şi aşa, acesta şi-ar dori să ajungă să concerteze ca solist în ţara sa natală, pe care a încercat s-o promoveze de fiecare dată când a avut ocazia. George Bogdan Butuşină provine dintr-o familie în care muzica bună a ocupat întotdeauna un loc important, tatăl său fiind violonist profesionist în cadrul Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” din Craiova.

Studii în România, Italia şi Germania

Bogdan s-a ghidat după principiul că pentru a ajunge la performanţă este nevoie de un procent de talent şi de alte 99 procente de muncă. Astfel, anii de şcoală şi i-a petrecut la Liceul de Muzică „George Enescu” din Bucureşti, unde a aprofundat vioara, ca instrument de bază şi pianul complementar, ca instrument secundar, după care, în anul 2008, s-a înscris la Conservatorul de Muzică „Giuseppe Verdi” din Italia, unde a reuşit să se remarce şi să fie cooptat în mai multe orchestre. Printre acestea se numără şi orchestra Reutlingen din Germania, Orchestra de Cameră a studenţilor din Europa şi, mai nou, orchestra maestrului Salvatore Accardo din cadrul Academiei „Stauffer”din Cremona. Deşi are numai 23 de ani, Bogdan consideră că putea face mai mult până acum, principalul său obiectiv în materie de muzică fiind realizarea ca solist.

 

„Consider că puteam să ajung să cunosc la fel de bine instrumentul la care cânt şi dacă aş fi continuat studiile în România, sunt şi acolo profesori de calitate, cum a fost domnul Ştefan Gheorghiu, de la care ai foarte multe de învăţat, dar nu cred că aş fi putut beneficia de aceeaşi rampă de lansare cum am făcut-o în Italia sau Germania. În aceste ţări, orchestra şi muzica de calitate sunt privite cu alţi ochi. Desigur, şi în acest caz este nevoie atât de cunoştinţe în domeniu, dar şi de persoane care să te ajute să intri în cercurile de unde să te poţi afirma. Pentru a deveni un bun solist este nevoie de unu la sută talent şi 99 la sută muncă. Sprijinul financiar şi cel moral, din partea familiei, contează, de asemenea, foarte mult”, declară violonistul.

A cântat la un Stradivarius cotat la şapte milioane de Euro

Bogdan Butuşină a luat parte la un concert special care a avut loc la Muzeul Stradivariano din oraşul Cremona, Italia, oraşul natal al lui Antonio Stradivarius, la care a interpretat mai multe opere cu o vioară cotată la circa şapte milioane de euro. Acesta a fost ales de către conducerea orchestrei să mânuiască instrumentul confecţionat în anul 1679 tocmai datorită abilităţilor sale în materie de muzică. Antonio Stradivarius (1644-1737), cel care a confecţionat vioara, a rămas unul dintre cei mai importanţi creatori de instrumente de cântat din lume, sunetele scoase de acestea fiind şi acum un mister pentru cercetători.

 

„A fost o onoare pentru mine să cânt la acest instrument, despre care studiasem la şcoală. Am fost plăcut impresionat să aud că sunt cel desemnat să cânte la această vioară, lucru care mi-a dat şi mai multă încredere în mine. Ca orice violonist, vreau să mă remarc ca solist, pentru că alături de o orchestră poţi ajunge departe mult mai uşor, dar aprecierea nu este aceeaşi ca atunci când urci singur pe scenă şi ridici o sală întreagă în picioare. Mi-ar plăcea să ajung să am concerte chiar zilnic, să reuşesc să mă întreţin din asta şi să nu mai am nevoie de un sprijin financiar din partea părinţilor, aşa cum se întâmplă acum. Aş fi dispus să susţin concerte ca solist şi în România, nu pentru bani, ci din dragoste pentru ţara mea”, mai spune Bogdan. 
Bălşeanul a participat la toate olimpiadele zonale şi naţionale de vioară unde a obţinut în repetate rânduri premiul I. Acesta a concertat, printre altele, la Palatul Şuţu din Bucureşti, Muzeul „George Enescu”, sala de concerte „Mihail Jora”, Ateneul Român şi multe alte săli din Bucureşti şi din ţară. În cei opt ani de studiu în Bucureşti i-au fost profesori îndrumători Carmen Runceanu, Tudoriţa Militaru, Cornelia  Bronzetti. În străinătate a luat lecţii de la maeştri renumiţi precum Alexander Arenkov, Leonidas Kavakos, Salvatore Accardo, Zachar Bron şi Jacob Gilman. În acest an a absolvit Conservatorul de Muzică Giuseppe Verdi din  Milano. Semnificativi pentru el au fost şi cei patru ani petrecuţi în Italia şi destul de bogaţi în concursuri şi cursuri, la care a obţinut mai multe premii printre care premiul  I la concursul „Giovanni Talenti” San Bartolomeo, premiul I la Tortona,  tot premiul I la Rimmini şi altele. Bogdan îşi continuă studiile la master în cadrul Universităţii de Muzică din Munchen-Germania sub îndrumarea profesorului Jacob Gillman.

sursa: gazetanoua.ro

RECLAMĂ
Articolul precedentNEWS ALERT: Destituire la Palatul Victoria: Victor Ponta l-a DEMIS pe Dan Mihalache
Articolul următorMihai Fifor vrea să schimbe imaginea cartierelor Catargiu și Bariera Vâlcii