Acasă Stiri Surse: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor face „tandem” la prezidențiale. Câștigătorul...

Surse: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor face „tandem” la prezidențiale. Câștigătorul merge la Cotroceni, celălalt, la Palatul Victoria

252
0

Surse politice din conducerea Coaliției au declarat pentru Antena 3 CNN că liderii PSD și PNL iau în calcul un tandem președinte-premier în funcție de rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale. Informația este confirmată de la vârful Partidului Național Liberal.

RECLAMĂ

Astfel, dacă cei doi candidați PSD și PNL intră în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, tandemul va fi anunțat după al doilea tur din 8 decembrie, care va decide viitorul președinte al României.

Dacă intră doar unul dintre cei doi lideri în turul doi, tandemul va fi anunțat imediat după primul tur din 24 noiembrie, înaintea parlamentarelor care vor avea loc pe 1 decembrie. Astfel, ambele partide ar susține un singur candidat și ar încerca să obțină o majoritate PSD-PNL la alegerile legislative care să dea viitorul guvern.

Nicolae Ciucă a declarat joi că e posibilă o guvernare PSD-PNL și în 2025, după alegerile prezidențiale și parlamentare din noiembrie și decembrie.

Potrivit surselor din PSD, Marcel Ciolacu va convoca o ședința în care să fie stabilită data Congresului pentru desemnarea candidatului PSD la prezidențiale. La nivel declarativ, Ciolacu ar lua în calcul inclusiv varianta unui candidat independent, însă, în realitate, acesta își dorește să candideze la prezidențiale, iar liderii partidului îl împing spre o candidatură.

Miercuri, prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a declarat căpreşedintele partidului, Marcel Ciolacu, are cele mai mari şanse să candideze la alegerile prezidenţiale

„În mod tradițional, nu doar la PSD, ci la toate partidele, cei care pleacă cu prima șansă sunt de obicei președinții de partid, și asta nu e valabil doar la doar la PSD. Noi o să avem un congres, cum și alte partide cred că o să aibă un congres, în care își vor desemna candidatul.  Normal că astăzi, când vorbim, Marcel Ciolacu, prim-ministrul României și președintele PSD, pleacă cu prima șansă”, a declarat Grindeanu.

De partea cealaltă, președintele PNL Nicolae Ciucă își dorește să fie candidatul partidului la alegerile prezidențiale. Acesta își va lansa și cartea „Un ostaș în slujba țării” în această lună, după modelul președintelui Klaus Iohannis.

Dacă Ciucă intră în turul al doilea al prezidențialelor, împreună cu Ciolacu, câștigătorul va fi președinte, iar celălalt premier. Dacă Ciucă nu intră în turul doi, liberalii speră la o victorie a lui Ciolacu, pentru ca Ciucă să fie desemnat premier. În acesta sens, PNL va merge pe varianta unui protocol semnat de cele doua partide care sa parafeze tandemul, spun sursele citate.

În același timp, însă, liberalii spun că nu există o certitudine că odată ajuns președinte, Marcel Ciolacu îl va desemna premier pe Ciucă. PNL se teme că acesta ar putea să forțeze o altă majoritate cu un premier de la PSD. Este motivul pentru care și liberali lasă public impresia că sunt deschiși la discuții cu partidele de dreapta, inclusiv cu USR.

Coaliția a decis calendarul electoral

Liderii coaliției de guvernare au decis, joi, data la care se vor organiza prezidențialele. Astfel, prezidențialele vor fi organizate pe 24 noiembrie și 8 decembrie, iar parlamentarele pe 1 decembrie.

„Coaliția de guvernare a finalizat discuțiile pe marginea calendarului electoral pentru alegerile prezidențiale si parlamentare. Astfel, ținând cont și de opiniile exprimate de celelalte formațiuni politice, reprezentanții Coaliției au fost în consens în ceea ce privește organizarea alegerilor prezidențiale, după cum urmează: – primul tur în data de 24 noiembrie – al doilea tur în data de 8 decembrie. De asemenea, s-a ajuns la un numitor comun pentru organizarea alegerilor parlamentare în data de 1 decembrie”, au transmis reprezentanții coaliției.

Urmează ca decizia din Coaliție să fie transpusă într-o Hotărâre de Guvern pe care să o adopte Executivul.

SURSA: https://www.antena3.ro/politica/surse-marcel-ciolacu-si-nicolae-ciuca-vor-face-tandem-la-prezidentiale-castigatorul-merge-la-714471.html

RECLAMĂ
Articolul precedent„AM AVUT O GAURĂ MARE ÎN FAȚĂ!” DESFIGURATĂ ÎN ACCIDENT, A STAT ÎN COMĂ DOUĂ ZILE
Articolul următorUniversitatea Craiova mai face un transfer! Mihai Rotaru: ”Ceva de excepție”