Acasă Stiri Starea de urgenţă nu este luată în calcul de autorităţile române. Nelu...

Starea de urgenţă nu este luată în calcul de autorităţile române. Nelu Tătaru: Haideţi să ne bucurăm de vară

364
0

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că în acest moment nu ia în calcul reintroducerea stării de urgenţă, dar că depinde şi de evoluţia ulterioară a cazurilor de Covid-19.

RECLAMĂ
  • În funcție de situație s-ar putea introduce măsuri suplimentare celor din starea de alertă
  • România a înregistrat un record de cazuri noi de Covid-19

Creşterea numărului de cazuri din ultimele trei săptămâni a readus în agenda publică posibilitatea reinstituirii stării de urgenţă. Nelu Tătaru a afirmat că decizia se va lua în funcţie de rezultate evaluărilor privind cazurile de coronavirus, dar că în acest moment nu ia în calcul această măsură.

Noi facem evaluări de la zi la zi, săptămânal, la două săptămâni, prin INSP şi Ministerul Sănătăţii facem o propunere către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, iar starea de urgenţă este atributul preşedintelui României care va lua o decizie. În acest moment nu iau în calcul, dar vedem şi evoluţia ulterioară”, a transmis Tătaru.

Va fi o altfel de vară, un altfel de sezon estival, haideţi să ne bucurăm de vară, dar în anumite condiţii

Când se pot lua măsuri suplimentare

Întrebat de la ce număr de cazuri s-ar putea declanşa starea de urgenţă, el a spus că în funcţie de situaţie s-ar putea introduce măsuri suplimentare celor din starea de alertă.

Nu e cu număr de cazuri, este creşterea numărului de cazuri de la o zi la alta exponenţial cu forţarea unităţilor de primire urgenţe şi atunci se poate declara o stare suplimentară decât starea de alertă. Dar v-am spus, evaluarea de la zi la zi, evaluarea săptămânală, evaluarea la cele 14 zile ne va da şi răspunsul”, a declarat Tătaru.

Măsuri de relaxare amânate

Nelu Tătaru a spus că erau pregătite mai multe măsuri de relaxare, dar acestea nu au mai fost luate deoarece nu este încă momentul.

Odată cu 1 iulie nu am mai făcut măsuri de relaxare, erau pregătite multe măsuri de relaxare, dar evoluţia ne-a arătat că nu este încă momentul şi atunci am reaşezat ce înseamnă simptomatologia şi ce înseamnă asimptomaticul în infecţia Covid, am preferat să mergem cu test a şaptea zi şi a opta zi răspuns, a zecea zi externarea, iar în funcţie de rezultatul din a opta zi să avem şi o izolare la domiciliu şi am amânat relaxările pentru perioada următoare. Această perioadă depinde foarte mult de evoluţie, iar evoluţia depinde foarte mult de respectarea acestor reguli”, a afirmat Tătaru.

Record de cazuri noi de coronavirus în România

Grupul de Comunicare Strategică a raportat, miercuri, 8 iulie 2020, 555 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus. Acesta este un record de îmbolnăviri zilnice.

În total au fost confirmate 30.175 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 22.284 au fost externate, dintre care 20.799 de pacienți vindecați și 1.485 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

Restricții pentru românii care merg în Austria

Numărul ridicat de cazuri Covid-19 a atras deja restricții. Austria a emis avertizări de călătorie pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova, după ce situația privind epidemia de Covid-19 din aceste țări s-a înrăutățit, a anunțat miercuri guvernul de la Viena.

Astfel, orice persoană care soseşte din cele trei țări trebuie să intre în carantină timp de două două săptămâni sau să facă dovada unui test negativ.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că a obținut amânarea datei de aplicare a restricțiilor și că vor fi exceptați cei care doar tranzitează, fără oprire, Austria.

Potrivit MAE, începând cu data de 9 iulie, ora 0.00, toți cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria vor putea intra în această țară doar dacă prezintă un certificat (în limba engleză sau germană) de test negativ pentru infecția cu COVID-19 (PCR, RT), efectuat în ultimele 4 zile, anterior intrării în Austria.

Potrivit autorităților austriece, măsura autoizolării nu se va aplica în cazul tranzitului fără oprire al cetățenilor provenind din România pe teritoriul Austriei spre destinații din alte state și în cazul transportului de mărfuri.

sursa: observatornews.ro

RECLAMĂ
Articolul precedentTânăr înecat în Prut după ce s-ar fi aventurat în apele învolburate să-și salveze calul și căruța. Ionuț avea 36 de ani
Articolul următorIohannis: „Dacă situaţia se înrăutăţeşte, putem să revenim la măsuri mai restrictive”