Acasă Stiri Sindicaliştii din Educaţie protestează în Piaţa Victoriei după ce au refuzat oferta...

Sindicaliştii din Educaţie protestează în Piaţa Victoriei după ce au refuzat oferta Guvernului. Circa 4.000 de profesori au ieșit în stradă

227
0

Sindicatele din Educație organizează, joi, un protest în Piaţa Victoriei din Bucureşti, pentru a susţine greva generală declanşată de la începutul săptămânii. Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a anunțat că sindicatele au refuzat oferta Guvernului și că vor continua greva generală.Miting de proporții în Piața Victoriei. Reprezentanții sindicatelor din Educație au anunțat că profesorii nu vor intra la cursuri și vor continua greva generală nemulțumiți de oferta guvernanților. Executivul a propus acordarea unui card pentru cadrele didactice și auxiliare cu 1.000 de lei în luna iunie și 1.500 în octombrie.”Am hotărât să dăm un răspuns Guvernului la oferta înaintată aseară. Chiar astăzi, miile de colegi veniţi din Bucureşti şi din ţară spun un NU hotărât acestei oferte”, a declarat Marius Nistor, reprezentant al Federaţiei ”Spiru Haret”, în Piața Victoriei.

RECLAMĂ

Potrivit sindicaliştilor, ”greva nu mai este legată în acest moment numnai de revendicări salariale”.

”Este o grevă pentru demnitate, pentru statutul social al celor care lucrează în sistemul de învăţămâmt, este o grevă pentru respect”, a mai declarat liderul sindical.

Liderii sindicatelor din Educaţie consideră că oferta Guvernului ”este jignitoare” şi au anunţat că greva va continua. Circa 4.000 de sindicaliști din Educației erau deja la ora 12 în fața Guvernului.

Reprezentanții Guvernului României, care au purtat negocieri cu sindicaliștii din educație, au dezvăluit care e oferta Executivului pentru cadrele didactice. Secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, a declarat, miercuri seara, că profesorii şi personalul auxiliar ar putea primi un card pentru cariera profesională, sumele propuse pentru a fi acordate fiind de 1.000 lei în iunie şi 1.500 lei în octombrie.

Secretarul general al Guvernului a precizat că în acest moment nu poate fi vorba despre creşteri salariale şi nici despre acordare de sporuri.

„Oferta suplimentară a Guvernului pentru recunoașterea calității și redefinirea demnității carierei de dascăl, va fi aceea a acordării a unei sume în luna iunie și a unei sume în luna octombrie, legată de cele două evenimente foarte importante pentru lumea educației, care va consta într-un card pentru cariera profesională, acordat personalului didactic (profesori și personal auxiliar). Suma propusă este de 1.000 de lei pentru luna iunie și 1.500 de lei pentru luna octombrie. De asemenea, din discuții s-a solicitat ca astfel de sume să fi acordate și pentru personalul non-didactic, în cuantum de 500 de lei în iunie și 500 de lei în octombrie. Este oferta finală făcută de guvern.Au acceptat sindicaliștii oferta? Liderii discută acum cu colegii din teritoriu, mâine vom primi un răspuns“, a spus Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului.

Ce cer sindicaliștii din Educație:

Sindicaliștii din Educație cer majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic

De asemenea, sindicatele din Educație au cerut instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației, plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic, acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ, acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.) și creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii.

Totodată, s-a cerut renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

sursa:https://www.romaniatv.net/sindicalistii-din-educatie-protesteaza-in-piata-victoriei-circa-5-000-de-profesori-s-au-strans-in-fata-guvernului_7494936.html

RECLAMĂ
Articolul precedentMii de profesori protestează în fața Guvernului. Dan Cărbunaru: ”Urmează să fie acordate prime”
Articolul următorSalariile din Educație și alte domenii vor fi majorate. Anunțul făcut de Marius Budăi