Acasă Uncategorized Scandal in muzica populara! Constantin Enceanu, acuzat de furt

Scandal in muzica populara! Constantin Enceanu, acuzat de furt

1729
0

Renumitul artist Constantin Enceanu (48 de ani) a lansat, la inceputul lunii decembrie, albumul de muzica populara „Anii care-i am acuma, tine-i Doamne cat e lumea”. Cantaretul nici n-a apucat sa-si termine de promovat noua opera si s-a trezit in mijlocul unui tir de acuze de furt intelectual. Craioveanca Alina Sandoi sustine ca o parte din versurile folosite de Enceanu sunt creatia ei. Reactia fostului manager al Ansamblului Maria Tanase a venit imediat: „E o femeie nebuna!”.
„In 2010, i-am aratat domnului Enceanu niste texte scrise de mine si i le-am lasat cateva zile, la Ansamblul Maria Tanase, sa se uite peste ele. Desi la inceput a parut interesat, dupa cateva zile, cand m-am dus sa iau foile cu textele, mi-a spus ca nu-l intereseaza. Rasfoind colile, am observat ca isi notase niste versuri pe una dintre foi si am decis sa duc respectivele poezii la un notar si sa declar pe proprie raspundere ca sunt creatia mea. Asta se intampla in noiembrie 2010. Acum, in decembrie 2012, domnul Constantin Enceanu a lansat un album cu 14 melodii. Unele contin versuri din poeziile mele, iar cantecul „Vantulet odihna n-ai” are doua strofe de-ale mele preluate integral. Dupa doi ani, am inteles de fapt ca m-am inselat si ca domnul Enceanu nu e asa cum spune in melodia „De mic am fost om cinstit”, ne-a explicat Alina Sandoi.

RECLAMĂ

Femeia ne-a marturisit ca isi doreste o recunoastere a meritelor si ca nu i-a cerut bani, dar, din cauza atitudinii lui Constantin Enceanu, se gandeste serios sa-si ceara drepturile in instanta.

Contactat de reporterii WOWbiz.ro pentru a-l intreba daca a folosit versurile Alinei fara a-i recunoaste meritele, Constantin Enceanu a negat, apoi n-a mai negat si, in final, adevarul a fost plasat undeva la mijloc. „E o femeie nebuna si ma gandesc sa o dau in judecata pentru hartuire. Nu am luat textele ei”, a parat Enceanu, la inceput. Apoi, dupa ce i-am spus ca femeia si-a inregistrat la notar cateva dintre poezii, artistul a intrat in defensiva: „E posibil sa fi folosit cateva dintre versurile ei, dar nu mai stiu. Mie imi trimite multa lume versuri. Trebuia sa ma contacteze si o rezolvam, dar ea nu a incercat niciodata sa ma contacteze”. Dupa aceasta explicatie, Enceanu a crezut ca a lamurit problema, dar declaratiile lui se bateau deja cap in cap, reusind sa ajunga in cateva minute de la „femeia hartuitoare” la „n-am vorbit cu ea, n-a incercat sa ma contacteze ca sa lamurim problema”. Pana la urma, totul a ramas in coada de peste: „Daca doamna Alina Sandoi are vreo nemultumire, sa ma actioneze in instanta. Nu poate sa vina cu un act de la notar. Compozitorii isi inregistreaza textele la Uniunea Compozitorilor. Oricum, e posibil sa ma fi folosit de cateva dintre versurile ei, cand eram intr-o pana de inspiratie”.

Poezia „Vantule, odihna n-ai”, scrisa de Alina Predoi si inregistrata la notar, Primele doua strofe din „Vantule, odihna n-ai”, de Alina Sandoi:
Vantule, odihna n-ai
Intr-un loc nu poti sa stai,
Azi pe deal, maine la vale,
Bati suflete calatoare,

Sufla vantule cat poti,
Da-intoarce-mi anii toti,
Da-mi soarta de la-nceput
Si ce-n viata am pierdut.

Primele doua strofe din melodia „Vantulet, odihna n-ai”, de Constantin Enceanu:
Vantulet odihna n-ai
Intr-un loc nu poti sa stai,
Azi pe deal, maine pe vale,
Bati suflete calatoare,

Sufla vantule cat poti,
Dar intoarce anii toti,
Da-mi soarta de la inceput
Si in viata ce-am pierdut.

Punctual, ce versuri spune Alina ca i-au fost furate de Constantin:
– in melodia „Vantulet odihna n-ai” a folosit primele doua strofe integral
– in melodia „Ma intreb pe lumea asta” a folosit strofa scrisa de el pe textul „Muierea fierbe ca vinu”
– in melodia „Pe neica il stie lumea” a luat strofa „Nevasta care iubeste/Calca cu papucii-n deste/Calca rar si apasat/Fara teama de barbat”

Cine este Constantin Enceanu
Nascut pe 14 februarie 1964, in comuna Visina Noua (judetul Olt), Constantin Enceanu este unul dintre cei mai importanti interpreti de muzica populara ai Romaniei, avand, din 1994 si pana in prezent, 9 albume lansate. In 2010, Enceanu a preluat postul de manager al Ansamblului Maria Tanase Craiova, fiind inlaturat in octombrie 2012, pe motiv ca nu a atras suficienti bani si nu a promovat Ansamblul in mass-media.

sursa: http://www.wowbiz.ro/

RECLAMĂ
Articolul precedentCatanga, in genunchi intr-un restaurant! Vezi ce show a facut solista intr-un local din Capitala!
Articolul următor7 concerte în noaptea dintre ani pentru Andreea Bănică