Acasă Stiri Miron Cozma: „Îmi pare rău că nu l-am dat jos pe Iliescu”

Miron Cozma: „Îmi pare rău că nu l-am dat jos pe Iliescu”

940
0

La 23 de ani de la prima dintre mineriadele care i-au adus 10 ani de puşcărie, Miron Cozma, supranumit “Luceafărul huilei”, a vorbit pentru Libertatea despre idealurile sale de la începutul anilor ’90, planurile de viitor, greutăţile financiare şi căsnicia fericită cu cântăreaţa Marinela Niţu. Fostul lider al ortacilor din Valea Jiului, acum în vârstă de 58 de ani, vrea să candideze la Preşedinţie anul viitor şi crede că are şanse reale să câştige, pentru că, spune el, “toţi ceilalţi posibili candidaţi sunt rupţi de realitate”.

RECLAMĂ

Libertatea: Cum vi se pare Bucureştiul după 23 de ani?

Miron Cozma: Înghesuit şi plin de noxe. Ştiţi că media de viaţă în Capitală e de numai 49 de ani? Incredibil, dar adevărat. În ceea ce priveşte oamenii, am rămas plăcut surprins. Când m-au văzut, nişte muncitori au sărit de pe schelă să discute cu mine, iar când am trecut pe lângă o staţie, cetăţenii care aşteptau autobuzul m-au rugat să fac o nouă revoluţie. Cert e că dacă în urmă cu 23 de ani, la mineriadă, “golanii” erau în Piaţa Universităţii, acum toţi golanii s-au mutat în gaşca lui Ion Iliescu.

Apropo de mineriada din 1991, regretaţi ceva?

Singurul regret e că nu l-am dat jos şi pe Iliescu, după ce a căzut guvernul Roman. Trebuia să fiu un pic mai ferm. Dacă în 1989 Iliescu a dat o lovitură de stat, atunci, în 1991, poate că trebuia ca noi, minerii, să nu plecăm din Bucureşti până nu-l schimbam şi pe el din post. Oricum, pe atunci avea doar o funcţie provizorie, aşa că puteam să-l dăm jos. Culmea ironiei e că, după 23 de ani, Miron Cozma a rămas singurul care mai susţine idealurile din Piaţa Universităţii. Ceilalţi au deveni nişte ciolănari.

Nu vă reproşaţi nimic?

Păi, minerii au făcut în 1991 ce au cerut cei din Piaţa Universităţii în 1990. Au dat jos guvernul Petre Roman. Lumea ne acuză că am devenit violenţi, dar puţini ştiu că 54 de ortaci au fost împuşcaţi de la buric în jos în faţa Guvernului. Cum să nu se dezlănţuie minerii, când şi-au văzut colegii răniţi? Am probe, nu vorbesc prostii. Deţin expertize balistice cu gloanţe extrase din corpurile minerilor răniţi. Petre Roman să zică merci că a scăpat cu viaţă.

Ce vă aminteşte data de 10 ianuarie 1997?

Ziua în care am fost arestat pentru prima oară. Ţin minte că se tot discuta despre mine la televizor şi, fiind la Bucureşti, m-am dus la Procuratură să întreb ce şi cum. M-au arestat pe loc. Apoi m-au băgat în arestul dintr-un fost sediu al Securităţii. N-aveam apă, căldură, WC sau saltea pe pat. Din două în două zile, veneau să-mi spună că mă termină. M-am transformat în nebun ca să supravieţuiesc! Apoi, după un an şi jumătate, m-au eliberat.

Şi a urmat, tot în luna ianuarie, mineriada din 1999. Aţi privit-o ca o revanşă faţă de autorităţi?

Nici vorbă! A fost o mişcare sindicală legală. O motivaţie reală a ortacilor, după ce guvernul decisese să închidă două mine. După episodul Costeşti (când minerii au învins forţele de ordine – n.r.), a urmat “Pacea de la Cozia”, un acord semnat cu premierul de atunci, Radu Vasile, un om depăşit de situaţie. Ştiam că voi fi din nou arestat, lucru care s-a şi întâmplat de altfel, dar am făcut mişto de primul-ministru şi l-am pus să semneze un act în care scria, printre altele, că “liderii minerilor nu vor fi arestaţi”. Evident, nu s-a ţinut de cuvânt şi am ajuns iar în puşcărie.

Acum, după atâţia ani, cum vedeţi viitorul?

În primul rând, în ceea ce priveşte prezentul, mulţumesc Domnului că împreună cu soţia mea, Marinela, suntem o familie fericită. Ăsta e cel mai important lucru. Despre viitor, anunţ că în 2014 voi candida la Preşedinţie. În momentul de faţă, nu văd nici un politician adevărat, iar cei de acum, de la Putere, nu fac decât să îmi ridice mingea la fileu. În doi ani se vor compromite. Toţi sunt terminaţi şi rupţi de realitate. Numai să nu plesnească mămăliga nemulţumirilor sociale până atunci!

10 ani după gratii

Inginer minier, Miron Cozma a condus, în calitate de şef al sindicatelor miniere din Valea Jiului, celebrele mineriade din 1991 şi 1999. În urma acestor revolte sociale, “Luceafărul huilei” a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru subminarea puterii de stat. A fost eliberat din penitenciar în decembrie 2007, după ispăşirea pedepsei, dar timp de cinci ani, până în decembrie 2012, a avut interdicţie de a intra în Bucureşti şi în Petroşani. În prezent, Miron Cozma, stabilit în Capitală, e preşedintele Partidului Social-Democrat al Muncitorilor.

Stă prost cu banii, după ce i-a fost tăiată pensia

Miron Cozma spune că se descurcă destul de greu cu banii, după ce pensia sa, iniţial de 2.700 de lei, a fost redusă la 1.700 de lei. “Nici bani să ajung la Timişoara, la fiul meu, nu am. Asta mulţumită lui Băsescu, pentru că în regimul lui mi s-a luat 1.000 de lei din pensie. Cică la mineriada din 1991 aş fi prejudiciat CFR Marfă. Păi, eu am adus minerii la Bucureşti cu CFR Marfă? Habar n-au pe ce lume se află”, ni s-a destăinuit Cozma.

Face sport şi se laudă că e în mare formă: «Îl bat pe Steven Seagal»

Deşi mai are puţin şi împlineşte 60 de ani, Miron Cozma se ţine bine. Face sport zilnic şi se mândreşte cu forma sa fizică. “Îl bat şi pe Steven Seagal, dacă- mi pun mintea cu el! El a pierdut relaţia cu fizicul, e gras, imens chiar. În schimb, eu n-am ieşit din tipare. Folosesc şi acum pantalonii pe care i-am avut la Revelionul din 1989. Adică greutatea mea variază între 80 şi 85 de kilograme. Nimic în plus sau în minus. Şi acest lucru contează mult”, ne-a spus Cozma.

Miron e convins că şi psihic îl poate domina pe celebrul actor de la Hollywood: “Şi mental sunt pregătit 100% pentru această luptă. După 21 de ani de minerit şi 11 de închisoare sunt sănătos-tun. Nam fost bolnav nici măcar o dată în viaţă”. Fostul miner a rememorat pentru Libertatea un incident din tinereţe, care poate înclina balanţa în favoarea sa într-o eventuală luptă cu Seagal: “În 1996, într- un conflict dintr-un bar din Petroşani, am aruncat peste cap 12 mese de biliard. Atenţie, 12! Procurorii care au cercetat cazul au zis că au fost doar şase mese distruse. Să fie ca ei, şase. Ştiţi însă ce înseamnă asta? Încercaţi să aruncaţi o masă de biliard şi apoi mai vorbim”.

Marinela Niţu va cânta pe versurile lui

Marinela Niţu (43 de ani), soţia lui Miron Cozma, revine în muzică, după ce a anunţat de curând că va lansa pe piaţă, simultan, nu mai puţin de cinci albume cu toate melodiile ei de la debut până în prezent. În afara acestor albume, Marinela mai pregăteşte o surpriză: are în lucru alte 20 de piese, unele pe versuri compuse de fostul lider al minerilor.

“După ce am finalizat munca la cele cinci albume, am început să lucrez la alte 20 de piese pe care sper să le scot în acest an. Unele melodii au versuri compuse de Miron pentru mine”, a declarat, pentru Libertatea, Marinela. Ea a adăugat: “Există o problemă – versurile lui Miron sunt prea lungi şi nu se pot adapta pe muzică aşa de uşor. Totuşi, am reuşit să găsesc unele care se potrivesc melodiilor mele şi le-am preluat. Sunt foarte frumoase, o să vedeţi”. Cozma a scris 600 de poezii, multe dintre ele dedicate actualei soţii, Marinela Niţu.

RECLAMĂ
Articolul precedentCine-a fost si ce-a ajuns! Cornel Penescu traieste acum ca un pensionar! Sta numai in casa si nu are nici macar telefon!
Articolul următorGuţă a recunoscut relaţia cu Dana: „Am avut o relaţie cu ea, e ok ca amantă, dar e dusă cu pluta îi place să apară la TV”