Acasă Stiri Măsurile impuse de legea carantinei și izolării, în vigoare de astăzi. Cei care...

Măsurile impuse de legea carantinei și izolării, în vigoare de astăzi. Cei care nu le respectă, sancţionaţi

1044
0

Legea privind carantina intră de astăzi în vigoare, după ce sâmbătă a fost promulgată de Klaus Ioannis şi a fost publicată în Monitorul Oficial. Actul normativ permite carantinarea şi izolarea persoanelor bolnave, dar şi alte măsuri necesare pentru a limita răspândirea virusului.

RECLAMĂ
  • Legea carantinei prevede că personalul medical poate fi detaşat fără concurs.
  • A fost eliminată complet din lege carantina bunurilor, însă au fost introduse reglementări în situaţia posibilei infectări a minorilor. 

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat, sâmbătă, 18 iulie, decretul privind promulgarea Legii privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic (PL-x 418/07.07.2020).

În aceeași si, actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 634.

Legea carantinei, a cărei formă finală a fost decisă de Senat, prevede că personalul medical poate fi detaşat fără concurs şi beneficiază de o plată suplimentară de 50% din salariu, plus o diurnă de 2%.

Persoanele bolnave sau purtătoare ale „agentului înalt patogen”, dar care nu prezintă simptome, pot fi zolate pentru maxim 48 de ore, însă medicul poate recomanda prelungirea măsurii.

A fost eliminată complet din lege „carantina bunurilor”, însă au fost introduse reglementări în situaţia posibilei infectări a minorilor.

Regulile impuse de legea carantinării și izolării

– Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen chiar dacă acestea nu prezintă semne şi simptome suggestive.

– Lista bolilor pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la o locaţie declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare, precum şi lista unităţilor sanitare de bază în care se tratează persoanele bolnave se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.

– Măsura izolării trebuie să fie dispusă pe durata limitată, în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia pe care o determină. Trebuie să aibă ca scop prevenirea răspândirii unei boli periculoase pentru siguranţa persoanei şi sănătatea publică. În plus, izolarea trebuie să fie pe o durată limitată, care protejează interesul public şi să nu determine un dezechilibru între nevoia de protejare a sănătăţii publice şi imperativul respectării libertăţii persoanei.

Prima etapă este de 48 de ore, exclusiv în vederea efectuării examinărilor clinice, paraclinice şi a evaluărilor biologice, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară. Apoi, dacă se menţine riscul transmiterii bolii cu risc de transmitere comunitară, medicul recomandă prelungirea măsurii izolării, într-o unitate sanitară sau într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, ori, după caz, la domiciliul persoanei sau la locaţia declarată de aceasta

– Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată nu poate fi dispusă în situaţiile în care informaţiile oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere şi rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv în unităţile sanitare stabilite prin Hotărâre a Guvernului.

Cei care nu respectă regulile de izolare, sancţionaţi

– În cazul în care o persoană nu respectă măsura izolării la domiciliu sau la locaţia declarată pe durata acesteia, deşi a consimţit-o anterior, medicul sau, după caz, organele de control informează de îndată Direcţia de Sănătate Publică judeţeană sau a Municipiului Bucureşti, care poate confirma sau infirma măsura izolării recomandată de medic, în unitatea sanitară, printr-o decizie cu caracter individual.

– Cei care nu respectă regulile de izolare ar urma să fie sancţionaţi. La fel şi cei care nu respectă regulile de carantinare. Cei care se întorc din ţările ”roşii” trebuie să stea în carantină la domiciliu, iar, dacă nu au posibilitatea, vor fi plasaţi în spaţii ale statului. La fel şi persoanele care au intrat în contact direct cu persoane confirmate a fi infectate.

Senatorii jurişti au eliminat din lege toate referirile la carantinarea bunurilor suspecte de a fi contaminate cu un agent înalt patogen.

În plus, au stablit şi ce se întâmplă cu copiii ai căror părinţi se îmbolnăvesc de coronavirus şi nu au rude apropiate care să aibă grijă de ei.

Părinţii, medicul sau Direcţia de Sănătate Publică (DSP) vor anunţa serviciul de asistenţă socială care va monitoriza situaţia şi, dacă e necesar, va lua măsuri pentru ca acei copii să fie îngrijiţi temporar.

Ministrul Sănătății: De marți, se va face anchetă epidemiologică pentru fiecare persoană depistată pozitiv

Cei care au refuzat carantina, în urma deciziei Curții Constituționale, vor fi indentificați de către direcțiile de sănătate publică și vor fi izolați la domiciliu pentru 14 zile, a declarat Nelu Tătaru.
Măsura urmează să fie luată de marți.

„De mâine (astăzi n.r.) avem cadrul legal în care putem interna, carantina și izola la domiciliu. În condițiile în care vom avea aceste pârghii, vom putea scădea numărul de cazuri”, a declarat aseară Nelu Tătaru.

Ministrul sănătății mai susține că de marți se va face anchetă epidemiologică pentru fiecare persoană depistată pozitiv la noul coronavirus, medicii fiind obligați să înceapă aceste demersuri în maximum 12 ore de la aflarea rezultatelor.

Totodată, ministrul nu exclude izolarea sau carantinarea unor zone sau cartiere din țară, dacă numărul de infectări va crește.

Sursa: observatornews.ro

RECLAMĂ
Articolul precedent79.9 miliarde de euro pentru România, după acordul UE de sprijin post-pandemie
Articolul următorIubiți pe motocicletă, accident mortal în drum spre mare. Cornelia s-a stins în ambulanță, logodnicul ei a rămas fără un picior