Acasă Stiri Fotografii document cu Brâncuşi, furate şi vândute la preţ de chilipir

Fotografii document cu Brâncuşi, furate şi vândute la preţ de chilipir

473
0

A furat fotografii document evaluate la 600.000 de euro şi le-a vândut pentru doar 2.300 de euro. Este vorba de Marian Iliaş, care a jefuit o strănepoată a lui Brâncuşi. Acesta avea fotografii cu autograf şi dedicaţie de la Brâncuşi. Furtul a avut loc acum trei ani, dar poliţia a fost sesizată pe 8 iulie 2013. Fotografiile au fost recuperate de la un artist plastic, care le-a cumpărat la a doua mână, cu 6.300 de euro.

RECLAMĂ

Mai multe fotografii ale lui Constantin Brâncuşi, cu autograful acestuia, au fost furate din casa stră-strănepoatei sculptorului de către un bărbat pe care îl angajase să aibă grijă de locuinţă, acestea fiind recuperate şi restituite femeii, au declarat miercuri oficiali din Poliţie. “Poliţia Capitalei a fost sesizată în ziua de 8 iulie a.c. de către partea vătămată cu privire la faptul că în luna februarie a anului 2010 a constatat că, din locuinţa în care a locuit mama sa, ar fi fost sustrase mai multe fotografii ce îl reprezentau pe sculptorul Constantin Brâncuşi”, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei. Potrivit unor surse din Poliţie, sesizarea a fost făcută de Luminiţa Mincu Pătraşcu Brâncuşi, în vârstă de 53 de ani, care s-a recomandat drept stră-strănepoata sculptorului. Aceasta le-a spus anchetatorilor că prejudiciul se ridică la aproximativ 600.000 de euro, aceasta fiind suma la care fotografiile furate au fost evaluate. Poliţiştii au început o anchetă şi au stabilit că fotografiile furate s-ar putea afla la un atelier de arte plastice reprezentat de Ion Tufeanu.

Audiat de poliţişti, Tufeanu a recunoscut că, la data 1 iulie, a cumpărat mai multe fotografii cu Brâncuşi, care aveau inclusiv semnătura sculptorului, de la un bărbat căruia i-a plătit în schimb 2.300 de euro. Tufeanu le-a declarat anchetatorilor că a vândut ulterior fotografiile, pentru 6.300 de euro, unui bărbat despre care a spus că se numeşte Lucian Tănăsescu. Tănăsescu a fost identificat de poliţişti, care l-au audiat la sediul Secţiei 14. În urma cercetărilor, poliţiştii au stabilit că, în iarna anului 2009, Luminiţa Mincu Pătraşcu Brâncuşi l-a angajat pe Marian Iliaş, în vârstă de 33 de ani, să aibă grijă de apartamentul în care a locuit mama sa. În acest context, bărbatul ar fi observat, într-o cutie, mai multe fotografii cu sculptorul Constantin Brâncuşi, pe care le-a luat şi le-a dus acasă, iar la începutul lui iulie, pentru că avea nevoie de bani, i le-a vândut lui Ion Tufeanu. Fotografiile au fost recuperate luni şi restituite femeii. Hoţul va fi cercetat în libertate. sursa: www.pandurul.ro/

RECLAMĂ
Articolul precedentConnect-R, cata ipocrizie! Se da mare la televizor ca se multumeste si cu salariul minim pe economie, iar el cere sume uriase la spectacole! Intra sa afli tot adevarul despre declaratiile de fatada ale cantaretului!
Articolul următorCS Universitatea Craiova – Vişina Nouă 4-1. Echipa folosită de Erik Lincar