Acasă Life Style Ce se intampla cu vaginul tau dupa nastere

Ce se intampla cu vaginul tau dupa nastere

1534
0

Te intrebi cum isi va reveni vaginul tau dupa nastere, daca se va putea acomoda circumferintei craniene a copilului si, mai ales, cat va dura vindecarea sa? Aici vei afla la ce trebuie sa te astepti in perioada postpartum, inclusiv daca vaginul isi va redobandi forma de dinainte de a ramane insarcinata.

RECLAMĂ

Cum este vaginul creat pentru nastere

Desi pare aproape imposibil, un bebelus chiar poate avea loc prin cervix deoarece corpul unei femei este creat pentru a naste, ajungand sa se dilate pana la 10 cm in diametru (canalul vaginal si vulva) pentru a intampina bebelusul in prima sa calatorie din uter in lumea reala. De fapt, inca din timpul sarcinii, prin intermediul hormonilor, se pregateste de acest moment unic din viata prin intermediul urmatorilor hormoni:
– Estrogen: creste fluxul sanguin catre pliurile vaginale, astfel incat acest tesut conjuctiv elastic sa se poate extinde /intinde mai bine in faza de expulzie a nasterii
– Relaxina: ajuta corpul sa se relaxeze si slabeste ligamentele si articulatiile din pelvis incat acesta sa se poata extinde si crea spatiu pentru ca bebelusul sa vina pe lume

Cum se intinde vaginul tau dupa nastere

Cat de mult se va intinde vaginul in timpul nasterii depinde de mai multi factori: marimea copilului, zestrea genetica a mamei, daca ai efectuat sau nu exercitii pelviene in timpul sarcinii pentru a-ti tonifia musculatura din timp, circumstantele in care a avut loc nasterea (durata etapei de expulzie si daca a fost vorba de o nastere asistata – forceps sau vacuum), cate nasteri ai experimentat (cat de tonifiat sau de intins este cervixul – fiecare nastere va intinde vaginul cate putin in plus).
– Daca ai parte de o nastere vaginala si perineul nu se rupe
Te poti astepta sa te confrunti cu durere imediat dupa nastere. Chiar daca perineul a ramas intact dupa nastere, zona a fost totusi intinsa si invinetita. Majoritata femeilor tind sa resimta un oarecare disconfort usor spre moderat timp de 3-5 saptamani. Durerea se poate agrava cand tusesti/stranuti si poate chiar sa doara cand stai jos timp de mai multe zile, insa senzatia ar trebui sa se diminueze pe zi ce trece. Ajuta daca aplici pachete de gheata pe zona inghinala (vulva) in primele 24 ore dupa nastere.
– Daca perineul se rupe in timpul nasterii sau daca ai parte de o epiziotomie
Vei simti durere si o senzatie de arsura ca urmare a laceratiei (care necesita de obicei sutura; exista si rupturi ale perineul destul de grave, care se intind pana in zona anala). Rana se va vindeca in decurs de 7-10 zile si poate fi sensibila mai multe saptamani, asadar incearca sa nu depui prea mult efort. Daca suturile se vindeca usor, te poti astepta ca durerea sa dispara in decurs de 6 saptamani.
– Daca ai parte de o interventie cezariana
Daca nu impingi inainte de interventie, nu ai de ce sa te astepti la intinderea vaginului postpartum. Insa, daca impingi inainte de cezariana, bebelusul impune presiune asupra zonei formata din perineu, cervix si vagin; prin urmare, vaginul se poate intinde odata cu impingerea, in special daca ai reusit sa aduci bebelusul pana la deschiderea vaginala, in consecinta poti experimenta o oarecare intindere a acestuia si disconfort postpartum. Insa daca capul copilului nu iese prin cervix, intinderea va fi minima.

a reveni vaginul la forma initiala?

Aceasta intrebare framanta pe majoritatea gravidelor si proaspetelor mame. Raspunsul este ca nu isi va reveni complet. Unul dintre cele mai grozave lucruri este ca acest organ dispune de elasticitatea de a se extinde, dar si capacitatea de a se replia. In functie de gradul in care a fost intins, cervixul poate reveni pana la un punct extrem de apropiat de structura originara daca i se acorda un interval suficient de timp si exercitii ale planseului pelvian. Cu exceptia situatiei in care ai avut parte de o trauma grava la nastere (ruptura de gradul trei-patru in zona perineala) partenerul nu va observa diferenta.

Iata in mod concret cele mai des intalnite probleme la nivel vaginal dupa nastere, conform doctorului uroginecolog Suzy Elneil:
– Vaginul se poate simti mai slabit, moale si deschis. Poate de asemenea sa arate si sa se simta invinetit sau inflamat. Acest lucru este normal si inflamarea si deschiderea sa incep sa se reduca in cateva zile dupa nastere.
– Uscaciune vaginala – este normala si are legatura cu nivelele reduse de estrogen din corp in comparatie cu cele din perioada sarcinii. Pentru mamele care alapteaza nivelele de estrogen sunt mai reduse decat la cele care nu alapteaza si uscaciunea poate fi mai pronuntata. Insa dupa intarcare si reluarea menstruatiei aceste nivele revin la normal, in consecinta uscaciunea se amelioreaza.
– Durere si suturi in perineu – normale in perioada imediat dupa nastere si se amelioreaza in decurs de 6-12 saptamani (aproximativ 50% din primipare au nevoie de suturi). Suturile pentru a repara o ruptura perineala sau epiziotomie sunt dureroase si ti se pot administra analgezice. Este important sa mentineti zona perineala curata, asadar respecta regulile de igiena inainte si dupa ce folosesti toaleta si spal-o regulat. Este posibil sa ramai cu o cicatrice dupa ce ruptura sau taietura se vindeca
– Durere in timpul sexului: daca resimti uscaciune, foloseste un lubrifiant. De asemenea, poate aparea o reducere a dorintei de contact sexual (libido).
In situatii extreme (aproximativ 10%din cazuri) apare un prolaps, mai exact unul sau mai multe organe pelviene (uter, vezica sau rect) pot cobori in vagin. Daca prolapsul impinge vezica, vei simti nevoia de a urina mai des, insa in timp se poate ameliora, uneori fara a necesita vreun tratament special.

Sfaturi pentru vaginul tau dupa nastere

Cea mai buna modalitate ca vaginul sa-si revina dupa nastere este sa incepi sa efectuezi exercitii ale planseului pelvian/Kegel in timpul sarcinii pentru a mentine muschii din zona respectiva tonifiati si incordati. Acestea pot ajuta in prevenirea rupturii asociate nasterii, dar si in perioada de recuperare postpartum, precum si la remedierea incontinentei urinare (una din trei femei se confrunta cu ea dupa nastere). Pentru rezultate optime, efectueaza-le timp de 5 minute zilnic, de 3 ori pe zi in timpul sarcinii si dupa nastere (le poti face oriunde).
Masajul perineal cu o luna de dinainte de nastere ajuta de asemenea. Odata ce nasti, initiaza rutina de exercitii cand te simti confortabil-cel mai bun mod ca vaginul sa revina la forma si la marimea antepartum.

De retinut

Indiferent de modul in care a decurs nasterea, medicul iti va recomanda cel mai probabil sa amani contactul intim aproximativ 6 saptamani dupa nastere – depinde de la un caz la altul. De asemenea, nu trebuie sa folosesti tampoane interne pana cand medicul nu te consulta si verifica modul in care decurge procesul de vindecare. In cazul in care nu tii cont de recomandare, poate aparea o infectie locala.

Surse:
www.whattoexpect.com; www.nhs.uk; http://fusion.net

RECLAMĂ
Articolul precedentHarta salariilor din România: Judeţele şi industriile care plătesc cel mai bine şi cele cu cele mai mici salarii
Articolul următorTratamentul modern al cancerului mamar – mastectomie cu reconstrucția sânului într-o singură intervenție