Acasă SĂNĂTATE Cât de des este în regulă să mănânci ouă și cum influențează...

Cât de des este în regulă să mănânci ouă și cum influențează colesterolul

1094
0

Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale, fiind un aliment de bază în dietele din întreaga lume. Cu toate acestea, există multe dezbateri cu privire la cât de des ar trebui să le includem în alimentația noastră. Acest articol explorează aspectele nutriționale ale ouălor și oferă recomandări bazate pe ultimele cercetări.

RECLAMĂ

Valoarea Nutrițională a Ouălor
Ouăle sunt bogate în nutrienți esențiali, inclusiv proteine de înaltă calitate, vitaminele A, D, E, K, B2, B6, B12, și minerale precum fierul, zincul și seleniul. De asemenea, conțin colină, importantă pentru funcția cerebrală și sănătatea ficatului. Ouăle sunt, de asemenea, una dintre puținele surse alimentare de vitamina D.

Ouăle și Colesterolul
O preocupare majoră legată de consumul de ouă a fost conținutul lor ridicat de colesterol. Un ou mare conține aproximativ 186 mg de colesterol, majoritatea fiind în gălbenuș. Cu toate acestea, studiile recente sugerează că colesterolul din alimente are un impact mic asupra nivelului de colesterol din sânge pentru majoritatea oamenilor. Mai mult, consumul de ouă poate îmbunătăți raportul dintre colesterolul HDL („bun”) și LDL („rău”).

Cât de Des poți Mânca Ouă?
Răspunsul variază în funcție de persoană, de dieta generală și de starea de sănătate. Pentru cei mai mulți oameni sănătoși, consumul zilnic de ouă face parte dintr-o dietă echilibrată. Studiile indică faptul că mâncatul a până la un ou pe zi este asociat cu un risc redus de boli de inimă la indivizii sănătoși.

Persoanele cu diabet sau cu un risc crescut de boli cardiovasculare ar trebui să fie mai precaute. Unele cercetări sugerează că consumul de ouă în cantități mari poate fi asociat cu un risc ușor crescut de boli de inimă în aceste grupuri. Prin urmare, este recomandabil să discutați cu un medic sau cu un nutriționist despre cât de des ar trebui să mâncați ouă în aceste cazuri.

Sfaturi pentru Consumul de Ouă
Varietatea este Cheia: Încorporați ouăle într-o dietă variată și echilibrată, care include și alte surse de proteine, precum legume, nuci și semințe.
Modul de Preparare Contează: Gătitul ouălor fără adaos excesiv de grăsimi saturate (cum ar fi untul sau slănina) este o alegere mai sănătoasă. Ouăle fierte, poșate sau preparate „ochi” sunt opțiuni excelente.
Luați în Considerare Stilul de Viață: Activitatea fizică regulată și evitarea fumatului sunt de asemenea importante pentru menținerea sănătății inimii și a sistemului vascular.
În concluzie, ouăle sunt o parte nutritivă și sănătoasă a dietei pentru majoritatea oamenilor. Mâncându-le în mod moderat, alături de o dietă echilibrată și un stil de viață activ, puteți beneficia de nutrienții pe care îi oferă fără a vă îngrijora prea mult despre riscurile pentru sănătate.

sursa:https://www.realitatea.net/stiri/actual/cat-de-des-este-in-regula-sa-mananci-oua-si-cum-influenteaza-colesterolul_65d3b0528b53fa27f661ac22

RECLAMĂ
Articolul precedentTzancă Uraganu, plătit cu bani falși pentru dedicațiile muzicale făcute la un eveniment. Mesajul cântărețului: Terminați, mă, că vă dam dedicații gratis, spunem ce vreți voi
Articolul următorCum se apără Adrian Mititelu după ce a fost acuzat că a lovit un avocat. Presupusa victimă vrea să ajungă în instanță: ”Nu discut toate inepțiile”