Home Life Style Castraveti murati in saramura

Castraveti murati in saramura

300
0
loading...

Mod de preparare

Castravetii se spala ,se pun in apa rece putin sarata (10 g sare la litru de apa) si se tin cam 3 ore (devin elastici ) . Dupa asta se spala inca o data foarte bine si se aseaza in borcane (eu folosesc borcane de 800 ml si de 1,7 l )
Muratoarea se face astfel : se calculeaza 20 – 25 g de sare mascata (mare) , neiodata, pentru 1 litru de apa iar la 10 litri se pune un manunchi de cimbru si marar, 2-3 foi de dafin, 7-8 frunze de visin, 2 ramuri cu frunze de telina si 20-30 boabe de piper.
Apa, impreuna cu aceste mirodenii, se pune la fiert si se lasa sa fiarba in clocote 5 minute. Apoi, se ia de pe foc si se lasa sa se domoleasca 5 minute dupa care se toarna cu polonicul, peste castravetii pusi in borcane. Muratoarea se calculeaza sa fie jumatate din gramajul borcanului adica pentru un borcan de 800 ml se calculeaza 400 ml de muratoare.
Asa , cu muratoarea fierbinte peste castraveti, borcanele se lasa in bucatarie pentru 48 de ore (fix) dupa care, intr-o oala, se rastoarna inapoi muratoarea (cam tulbure dar cu miros intens de acru). Rasturnarea se face simplu, se tin degetele ca si capac la borcan si astfel se rastoarna doar zeama, castravetii raman intacti in borcane (oricum i-am inghesuit si stau soldatei ) .
Muratoarea scursa din borcane se pune la fiert.
Intre timp, borcanele se tin sub jetul de apa rece astfel ca sa se spele orice urma de ferment (fundul borcanului trebuie sa fie curat, castravetii de asemenea 😀 ).
Se curata usturoi si se taie cateii in 2 sau 3 si se pun peste castraveti, in borcane. Apoi, la fiecare borcan pun cite un virf de cutit de piper macinat, 1 lingura de boabe de mustar si hrean curatat si taiat pe lungime, pe care il punem in forma de cruce peste castraveti, ca sa ii tina bine .
Muratoarea care a fiert inca o data circa 10 minute, se pune asa, fierbinte si tulbure, peste castraveti si se capseaza borcanele. Ele pot fi duse imediat in pivnita si acolo,incet, se vor limpezi. Astfel conservati, castravetii sunt valabili chiar si doi ani,fara probleme de alterare.
Daca faceti cantitate mai mare, castravetii se pun intr-o oala mare, se oparesc acolo si abia la a doua etapa, oparirea a doua, ii puneti in borcane.

loading...
loading...

sursa:https://www.gustos.ro/retete-culinare/castraveti-murati-in-saramura-2.html

loading...
loading...