Acasă Interviuri Carmen Budulan, cântăreaţă de muzică populară oltenească. «Am fost mereu în căutarea...

Carmen Budulan, cântăreaţă de muzică populară oltenească. «Am fost mereu în căutarea cântecului autentic»

2661
0

„Tradiţiile româneşti, portul popular şi muzica autentică trebuie să rămână veşnic în inimile noatre, chiar dacă suntem la mii de kilometri depărtare de ţară”, e de părere Carmen Budulan, asistentă medicală la Torino şi cântăreaţă de muzică populară.

RECLAMĂ

Românca, cunoscută în comunitatea din Italia în urma apariţiilor radio-TV şi a unor manifestări culturale, a scos un disc, cu muzică autentică, din zona Romanaţului-Olt, dar şi creaţii proprii. E de părere că în străinătate, acolo unde sunt comunităţi mari de români, e necesară înfiinţarea unor şcoli de folclor. „Sunt destui români care iubesc folclorul autentic şi ar dori ca şi copiii lor să afle despre tradiţiile şi obiceiurile noastre, autentice.”

Carmen Budulan are 33 de ani, este originară de lângă Corabia, judeţul Olt iar în prezent locuieşte la Torino. Este de profesie asistent medical. „Am urmat colegiul medical din Craiova, unde am absolvit cursurile de asistent medical. Am început şi cursurile facultăţii de stomatologie, pe care nu le-am terminat, tocmai pentru că am venit în Italia.”

Marea sa pasiune este cântecul popular. De mic copil s-a imaginat pe scenă, visul ei era să devină o câtăreaţă de muzică populară. „Am o familie care a iubit mereu cântecul popular. Părinţii mei, bunicii, au iubit cântecul, iar eu i-am moştenit. Mama îmi spunea că mereu cântam, de mică. Ce îmi amintesc eu, pe la 5 ani, că îmi faceam camera ca o sala de spectacole, îmi organizam scena şi îmi imaginam şi publicul. Aşa mă jucam eu când eram copil, cântând.”

La 8 ani a participat la primul spectacol, apoi au urmat multe alte participări la festivaluri de folclor. „În afara părinţilor, am avut norocul de învăţătorul meu, care m-a încurajat, apoi m-a învăţat să cânt la vioară, mi-a dat lecţii de canto. Am participat la doar 8 ani la un concurs, „Cântarea României” în acea perioadă, dar nu am primit niciun premiu pentru că juriul a considerat că melodia nu era adaptată vârstei, pentru că era o melodie de dragoste.” ne-a povestit Carmen.

„Au urmat însă alte concursuri, au urmat şi premiile. La 12 ani am luat „Premiul tinereţii” la concursul „Corabia de aur”. Mă uit şi acum din când în când la înregistrare şi mă mir cât eram de curajoasă şi fără emoţii. Se vedea că îmi place să cânt, deşi eram încă un copil. Au urmat apoi multe alte premii, la diferite festivaluri, „Festivalul de doine şi balade”, „Maria Tănase”, la radio Craiova, etc.”

Carmen Budulan a avut şi câteva apariţii la postul Favorit TV. „Cât am fost în ţară am înregistrat patru melodii, cu o orchestră din Slatina, melodii cu care am avut apoi ocazia să particip la diferite emisiuni de folclor.” ne-a spus românca.

În anul 2006 a venit în Italia, dar nu a uitat nicio clipă cântecul. „Am venit în Italia la început pentru o scurtă perioadă, datorate unor probleme de sănătate a bunicului, apoi am revenit, cu diploma de asistent şi hotărâtă să îmi fac un viitor profesional. Pentru o perioadă, până când m-am integrat şi m-am stabilit profesional, nu am avut timp de cântec, de folclor. Dar nu am rezistat mult, ca să spun aşa.”

Am întrebat-o pe Carmen Budulan despre cântecele sale, despre zona de unde îşi culege cântecele, despre costumele pe care le poartă la spectacole. „Am fost mereu în căutarea cântecului autentic, cel care vorbeşte despre vatra satului, despre oamenii şi viaţa de la ţară. Am căutat să interpretez cântece culese de la oamenii din sat sau din culegeri de melodii tradiţionale.

Consider că muzica populară din România a început pe alocuri să devină prea comercială şi asta nu e foarte bine. Eu când apar pe scenă sau la vreo emisiune TV, în afara cântecelor autentice, ţin foarte mult şi la portul popular. Am costume vechi, de 80 de ani, făcute manual, de meşterii populari din regiunea mea. Am avut ocazia să primesc cadou dar am şi cumpărat câteva. Inclusiv opincile le port, dacă e posibil.”

Recent, Carmen Budulan a scos un disc, care adună cântece din zona Romanaţului-Olt, unele fiind creaţie proprie. „Am cules câteva melodii din zona mea, dar câteva sunt şi creaţie proprie. Am încercat să păstrez cât mai mult regionalismele, modul de interpretare, am pus accent pe cele care vorbesc despre sat, despre oamenii locului. Discul l-am făcut împreună cu o orchestră profesionistă din Argeş şi am înregistrat la Râmnicu Vîlcea.

Producătorul meu este însă un italian, el se ocupă de promovare şi distribuţie, dar mi-ar plăcea să colaborez cu asociaţiile româneşti sau magazinele de produse româneşti din Italia.”

Ca proiecte de viitor, Carmen Budulan ne-a spus că are foarte multe. „În primul rând vreau să cresc profesional, apoi să îmi consolidez cariera de cântăreaţă de muzică populară. Văd că există şi în comunitatea românească din Italia foarte multă concurenţă.

Pentru a participa la spectacole trebuie să ai recomandări, cunoştinţe, există şi aici deja tot felul de orgolii. Am trecut şi eu prin câteva episoade, dar nu am pus la inimă. Mi-aş dori să fiu în contact cu cât mai mulţi români, să particip la evenimentele lor, să cânt pentru românii din Italia.”

Românca e de părere că o şcoală de folclor ar fi necesară. „Sunt destui români în Italia care iubesc folclorul autentic românesc şi ar dori ca şi copiii lor să afle despre tradiţiile şi obiceiurile noastre, autentice. Pe când o şcoală populară de folclor?” sursa: http://www.gazetaromaneasca.com/observator/36-comunitate/8053-carmen-budulan-cantrea-de-muzic-popular-olteneasc-lam-fost-mereu-in-cutarea-cantecului-autenticr.html

RECLAMĂ
Articolul precedentCea mai mare dorinţă a lui Mihai Morar! Ce-şi doreşte realizatorul TV de ziua lui
Articolul următorExclusiv: Interviu cu interpreta de muzică populară Paula Butusina