Acasă STIRI SPORTIVE Care e atmosfera la Munchen, înaintea meciului de debut cu Ucraina

Care e atmosfera la Munchen, înaintea meciului de debut cu Ucraina

153
0

România este din nou la un turneu final, după opt ani de așteptare. Pentru națională, Euro 2024 începe luni, pe Allianz Arena, la 16:00 (15 ora locală din Munchen). Suntem în grupă cu Ucraina, Belgia și Slovacia, și vrem un rezultat bun încă de la debut. Va fi Euro 2024 momentul de glorie al tricolorilor?E întrebarea din mintea fiecărui suporter, chiar și a celor mai puțini optimiști. Cu gândul ăsta au plecat în Germania mii de români. Unii din țară, alții din țările unde și-au făcut un rost. Pe aeroportul din Munchen, un tânăr ne spune că a venit din Rotterdam: „Când ești departe de casă, te bucuri să vezi atât de mulți români. Sper să ne bucurăm, luni, alături de băieți”. Discuția se încheie cu un „Hai, România” în loc de salut.

RECLAMĂ

Am ajuns la Munchen în prima zi după meciul de deschidere al europeanului. Orașul vibrează și respiră fotbal. Oamenii încă vorbesc despre victoria zdrobitoare a Germaniei, în meciul de pe Allianz Arena. „Cel mai bun debut posibil”, concluzionează Nicolas, un spaniol tinerel, care lucrează în recepția hotelului. „Prima dată în Munich? Tot pentru fotbal ați venit și voi?”. Rostește același nume cunoscut de o lume întreagă la auzul veștii că suntem români. „Să aveți zile frumoase aici, dar știu că totul depinde de 11 băieți și o minge”, spune Nicolas, în timp ce aruncă un ochi spre televizorul din bar. A început Spania-Croația.

Însă, nu mereu e despre fotbal și atât. După 5-1 cu Germania, te-ai fi așteptat ca suporterii scoțieni să nu mai ridice o halbă de supărare. „De două zile o țin așa”, bombăne în engleză un ospătar deloc impresionat de fericirea neînțeleasă a scoțienilor. Strânși în jurul unui cimpoier, unii cu kilt, alții în tricoul naționalei, cântă și dansează de zor. „Zici că ei au bătut cu 5-1”, se aude vocea unui român trecător prin Marienplatz.

În zona destinată suporterilor, din Olympiapark, românii vin să urmărească celelalte meciuri din Germania. Ungaria a luat bătaie de la Elveția cu 3-1 și vecinii noștri bifează primul eșec. „Vom avea aceeași soartă. Trei ne dă Ucraina”, spune unul dintre ei, cu o siguranță de parior. Altul, e ceva mai optimist: „Un egal tot scoatem, batem Slovacia și trecem de grupe”.

Pentru suporterii români, astăzi e ziua în care „Deșteaptă-te române” va răsuna în acustica perfectă a stadionului din Munchen. Până atunci, pe strâzile orașului fanii tricolori și-au făcut încălzirea. „România, România”, se auzea duminică seara la toate terasele din centru.

În Munchen nu sunt doar suporteri. La unele colțuri încă se mai cerșește în română. Pe lângă, trec taxiuri colantate cu mesaje de promovare turistică, parte a campaniei desfășurată de ministerul Turismului: „Germania, lasă-te surprinsă de România”.

sursa:https://www.antena3.ro/sport/corespondenta-de-la-euro-2024-germania-lasa-te-surprinsa-de-romania-care-e-atmosfera-la-munchen-712710.html

RECLAMĂ
Articolul precedentATENȚIONARE METEOROLOGICĂ – COD GALBEN
Articolul următorUn autocar plin cu copii s-a ciocnit puternic cu un TIR. Planul roșu de intervenție a fost activat