Acasă VREMEA Vreme la extreme în România! Am putea avea cea mai grea iarnă...

Vreme la extreme în România! Am putea avea cea mai grea iarnă din ultimul secol

1077
0

Vremea la extreme ne-ar putea aduce cea mai grea iarnă din ultimul secol. Scenariul este lansat de specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie care anunţă o criză climatică generată de încălzirea globală. Efectele le simţim chiar în aceste zile. Trăim cea mai călduroasă lună noiembrie de când se fac măsurători la noi în ţară. Şi trebuie să ne aşteptăm la schimbări dramatice. Anotimpurile s-au decalat şi nu este exclus să avem episoade cu vreme severă inclusiv în martie-aprilie.

RECLAMĂ

Media climatologică a ajuns în acest noiembrie la 10,8 grade Celsius, în timp ce normalul perioadei este de 3,8 grade. A fost un an al recordurilor de temperatură în lunile iunie şi august, iar tendinţa se menţine.

Elena Mateescu, director ANM – Putem să anticipăm că luna noiembrie se poate situa în top 5 al celor mai călduroase luni de când se fac măsurători

Vremea să răcește în următoarele zile

România va fi lovită de un front rece în zilele următoare, când temperaturile scad până la 2-3 grade în Moldova şi 5-6 grade în Muntenia. Doar că aceste temperaturi se apropie de fapt de tabloul unei toamnei autentice, aşa cum o ştiam din alţi ani. Sunt anunţate ploi, lapoviţă şi ninsoare. Apoi, se încălzeşte din nou, până spre mijlocul lunii decembrie, când experţii estimează că iarna îşi intră în drepturi. După un sezon cu atâtea anomalii termice, am putea avea o iarnă extrem de grea.

Elena Mateescu, director ANM – Discutăm de scenariul că iarna această să fie cea mai grea din ultimii 30 – 100 de ani.

Roxana Bojariu, specialist climatolog ANM – Vom avea o iarnă cu fenomene extreme. Suntem într-o criză climatică pentru că modificările sunt rapide, abia ținem pasul să le analizăm și trebuie să luăm și măsuri să ne adaptăm la ele

Elena Mateescu, director ANM – Această alternanță a perioadelor cu temperaturi ridicate, urmate de răciri bruște, cu siguranță se va manifesta în următoarele 3 luni.

Specialiştii se aşteaptă la noi episoade de ploaie îngheţată

Anul trecut, întreaga ţară a fost lovită de acest fenomen. Mii de maşini au fost avariate de copacii doborâţi sub greutatea gheţii. În plus, ninsorile abundente s-ar putea prelungi până în martie-aprilie, cum s-a întâmplat acum doi ani.

Iarna se simte din greu greu în cartiere, acolo unde utilajele de deszăpezire nu au loc sa între. Principala problemă o reprezinta locurile de parcare acoperite cu munți de zăpadă. Pe jos apare polei, pe sus, prin copaci sau la geamuri, apar țurțuri care se pot desprinde oricând. Iar dacă după o zăpadă puternica da înghețul, totul se transforma în derdeluș.

Iar când vom ieşi din iarnă vom găsi pe rafturile magazinelor produse mai scumpe. Şi asta pentru că efectele vremii la extreme se văd mai ales în agricultură. Din cauza secetei, mii de hectare de culturi şi livezi sunt afectate.

Sursa: observator

RECLAMĂ
Articolul precedent„Bomba chimică” ce a ucis trei oameni, găsită într-un apartament din Timișoara
Articolul următorTREN CU 32 DE VAGOANE PLINE CU PĂDURE DEFRIȘATĂ. AICI E CASA URȘILOR CARE IES PE STRĂZI DUPĂ HRANĂ!