Acasă STIRI SPORTIVE Toţi cei 8 inculpaţi din Dosarul Transferurilor sunt în custodia Poliţiei. FOTO:...

Toţi cei 8 inculpaţi din Dosarul Transferurilor sunt în custodia Poliţiei. FOTO: Mihai Stoica, ridicat de acasă

543
0
  • Cristi BORCEA         6 ani şi 4 luni
  • Ioan BECALI             6 ani şi 4 luni
  • Victor BECALI          4 ani şi 8 luni
  • George COPOS      3 ani şi 8 luni
  • Mihai STOICA          3 ani şi 6 luni
  • Gigi NEŢOIU            3 ani şi 4 luni
  • Jean PĂDUREANU  3 ani şi 4 luni
  • Gică POPESCU       3 ani, o lună şi 10 zile

UPDATE 19:11 Mihai Stoica a fost ridicat de autorităţi şi transportat la Rahova. În acest moment, toţi cei 8 inculpaţi se află în custodia Poliţiei.

RECLAMĂ


foto: Bogdan Iordache

UPDATE 19:09 Gigi Neţoiu s-a predat la Craiova.


UPDATE 18:44 Şi Cristi Borcea s-a predat la IPJ Constanţa


UPDATE 18:25 Ioan şi Victor Becali s-au predat la IPJ Constanţa anunţă purtătorul de cuvânt al instituţiei.


UPDATE 18:09 Jean Pădureanu a fost ridicat de Poliţie de la Spitalul Elias din Capitală.

„Nu mai este internat domnul Pădureanu la noi. El a fost preluat de către reprezentanţii Poliţiei Capitalei”, a declarat pentru ProSport, Dana Safta – director medical la Spitalul Elias


UPDATE 18:00 Până acum niciun condamnat din „Dosarul Transferurilor” nu s-a predat (DETALII AICI)


UPDATE 16:30 Conform sport.ro, Mihai Stoica se află în casa sa din Bucureşti, unde a fost vizitat de câţiva prieteni. Unul dintre amicii managerului Stelei a susţinut că Stoica va acorda declaraţii peste puţin timp


UPDATE 16:16 Apărută iniţial ca un zvon, informaţia potrivit căreia toţi condamnaţii din Dosarul Transferurilor şi-ar fi trecut drept adresă principală domicilii din comuna constănţeană Palazu Mare, aflată în apropierea penitenciarului Poarta Albă, începe să prindă contur. Jurnaliştii aflaţi la domiciliile din Bucureşti ale fraţilor Ioan şi Victor Becali, precum şi cei aflaţi acasă la Cristi Borcea, aşteaptă în zadar de două ore. Potrivit apropiaţilor fraţilor Becali, cei doi şi Borcea sunt deja în Constanţa şi ar urma să se predea la IPJ Constanţa pentru a fi în raza penitenciarului Poarta Albă, unde se află încarcerat şi George Becali. Miza ar fi posibilitatea de a avea acces mai uşor la un regim de detenţie deschis, asemănător celui al finanţatorului Stelei.

Contactat de ProSport, agentul şef Andrei, ofiţerul de serviciu la IPJ Constanţa, a declarat: „Nu ştiu nimic despre asta, nici măcar nu am deschis televizorul de azi dimineaţă de la atâta muncă. Sunaţi la Evidenţa Populaţiei să vedeţi dacă aparţin de judeţul Constanţa şi trebuie să se predea la noi”.


UPDATE 15:30 Cei opt condamnaţi trebuie fie să se predea la Centrul de reţinere şi arest preventiv din Bucureşti (în spatele Bulevardului Unirii, lângă Colegiul Mihai Eminescu), fie să meargă la orice secţie de poliţie de pe raza sectorului în care locuiesc. Ei mai au însă o variantă: să-i aştepte acasă pe ofiţerii de la urmăriri penale pentru a fi preluaţi şi duşi la Centrul de reţinere şi arest preventiv.

UPDATE 15:20 La casa lui Mihai Stoica au sosit actualul ofiţer de presă al Stelei, Cătălin Făiniş, dar şi fostul ofiţer de presă al clubului din Ghencea, Paul Andone. Oficialul Stelei postase pe facebook un mesaj care părea tastat din Belek (Turcia)

UPDATE 15:10 Adrian Mititelu, la sport.ro: „E momentul zero în fotbalul românesc. Pedepsele în cazul dezafilierii Universităţii Craiova vor fi mult mai mari”

CE PEDEPSE A CERUT PROCURORUL PENTRU CEI OPT INCULPAŢI

  • Ioan Becali – opt ani de închisoare cu executare
  • Victor Becali – şapte ani de închisoare cu executare
  • Cristi Borcea – şapte ani de închisoare cu executare
  • George Copos – între 1 şi 5 ani de închisoare cu executare
  • Gigi Neţoiu – 3 ani de închisoare cu suspendare
  • Jean Pădureanu – 3 ani de închisoare cu suspendare
  • Gică Popescu – 3 ani de închisoare cu suspendare
  • Mihai Stoica – procurorul a cerut prescrierea faptelor sale, rămâne de văzut dacă judecătoarele o vor aproba

În „Dosarul Transferurilor” au fost anchetate 12 tranzacţii de jucători realizate între 1999 şi 2005, în care au fost implicaţi următorii fotbalişti români:

  • Cristi Dulca (1999) transferat de la Rapid la Pohang Steelers (Coreea de Sud)
  • Iulian Arhire (1999) transferat de la Oţelul la Pohang Steelers (Coreea de Sud)
  • Cosmin Contra (1999) transferat de la Dinamo la Deportivo Alaves (Spania)
  • Ionel Ganea (1999) transferat de la Gloria Bistriţa la VfB Stuttgart (Germania)
  • Paul Codrea (2001) transferat de la Dinamo la Genoa (Italia)
  • Florin Cernat (2001) transferat de la Dinamo la Dinamo Kiev (Ucraina)
  • Bogdan Mara (2001) transferat de la Dinamo la Deportivo Alaves (Spania)
  • Nicolae Mitea (2003) transferat de la Dinamo la Ajax (Olanda)
  • Lucian Sânmărtean (2003) transferat de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos (Grecia)
  • Florin Bratu (2003) transferat de la Rapid la Galatasaray (Turcia)
  • Dan Alexa (2004) transferat de la Dinamo la Beijing Guoan (China)
  • Adrian Mihalcea (2005) transferat de la Dinamo la Chunnam Dragons (Coreea de Sud)

În urma acestor 12 transferuri, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au decis pe 2 octombrie 2008 ca toţi cei opt oameni din fotbalul românesc implicaţi în aceste tranzacţii să fie trimişi în judecată. Conform procurorilor, aceştia ar fi cauzat un prejudiciu de 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi din ţară şi un alt prejudiciu, estimat la 1,5 milioane de dolari, în dauna statului. De atunci, „Dosarul Transferurilor” a trecut prin mai multe etape controversate. Prima instanţă, Tribunalul Bucureşti, a decis după 38 de termene derulate pe parcursul a trei ani şi jumătate să îi achite pe toţi cei opt inculpaţi. Procurorii au atacat hotărârea şi, după un alt an încărcat cu termene, Curtea de Apel Bucureşti răsturna decizia primei instanţe: condamnări pe linie pentru Ioan şi Victor Becali, Cristi Borcea, George Copos, Mihai Stoica, Gigi Neţoiu, Gică Popescu şi Jean Pădureanu. Dintre aceştia, doar ultimii trei au primit pedepse cu suspendare. Şi această decizie a fost contestată, de data aceasta de inculpaţi, iar procesul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care pe 20 mai trimitea dosarul spre rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti. Ajuns la 67 de termene şi cu un nou Cod Penal intrat între timp în vigoare, „Dosarul Transferurilor” îşi va afla mâine verdictul.

În ce măsură afectează alegerile FRF?
Dincolo de notorietatea numelor implicate în „Dosarul Transferurilor”, procesul poate avea consecinţe directe asupra fotbalului românesc. În funcţie de hotărârea instanţei de mâine, Gică Popescu află dacă poate sau nu să candideze la alegerile pentru preşedinţia FRF, programate pe 5 martie, la nici 24 de ore după aflarea verdictului. În culise însă, federalii au pregătit o strategie şi pentru situaţia în care Popescu ar fi mâine condamnat la închisoare cu suspendare, aşa cum a cerut procurorul. ProSport a dezvăluit acum două săptămâni că, deşi statutul FRF i-ar interzice fostului internaţional să candideze, actuala conducere a FRF va cere Adunării Generale să hotărască dacă Popescu este eligibil sau nu pentru alegeri.

Ce prevede statutul Federaţiei

  • Să aibă cetăţenia română
  • Să aibă studii superioare absolivite cu diplomă de licenţă
  • Să nu fi suferit condamnări penale cu privare de libertate
  • Să nu fi fost declarat persona non grata de Adunarea Generală a FRF

Intrat luni seară în direct la emisiunea ProSport Raport de pe www.prosport.ro, Răzvan Burleanu a vorbit şi despre posibilitatea ca alegerile să fie amânate după o eventuală condamnare a lui Popescu: „Am auzit zvonuri conform cărora alegerile se vor amâna din cauza crizei din Ucraina. Mi se pare hilar şi cred că totul este doar o şuetă. Eu voi fi viitorul preşedinte, am 78 de voturi asigurate în primul tur de scrutin”. Până luni seară, candidaţii nu ştiau exact numărul alegătorilor care vor avea drept de vot la Adunarea Generală de miercuri dimineaţă. sursa: prosport.ro

RECLAMĂ
Articolul precedentRAADPFL îşi face bine treaba
Articolul următorŞocat de condamnarea lui Gică Popescu, Mititelu avertizează: „Ar fi un dezastru ca Vasile Avram să câştige alegerile”