Acasă Stiri Proteste de amploare față de violența asupra femeilor. Zeci de manifestante au...

Proteste de amploare față de violența asupra femeilor. Zeci de manifestante au fost arestate la Istanbul

221
0

Mitingul a avut loc în Piaţă Taksim și nu fusese autorizat. Autoritățile au încercat să oprească protestul în jurul prânzului, prin ridicarea de bariere şi garduri blocând străzile într-un perimetru vast începând de pe malul Bosforului, precum şi de o desfăşurare impresionantă a forţelor speciale de poliţie.

RECLAMĂ

Femeile adunate cu sutele au scandat în turcă şi în kurdă „Femeie, viaţă, libertate„, preluând sloganul iranienelor care luptă împotriva regimului mollahilor.

Blocate de un cordon de poliţie în apropierea Pieţei Taksim, un grup de activiste a desfăşurat un banner în faţa poliţiştilor pe care scria: „Pentru libertatea noastră nu vom rămâne tăcute, nu renunţăm la cursul vieţii noastre, nu ne plecăm în faţa violenţei patriarhale”.

Alte bannere îndemnau la refuzul „sclaviei domestice” sau „Gratii pentru criminali, nu pentru femei!”.

„Poliţia care nu intervine împotriva autorilor violenţei asupra femeilor a închis toate străzile care duc la Taksim în numele securităţii„, a protestat Yesim Tukel, membră a platformei 25 noiembrie.

„Nu ne este frică de această violenţă: suntem aici să spunem că nu ne vom supune şi nu vom tăcea, nici în faţa sfintei familii, nici în faţa statului„, a asigurat la rândul său o altă activistă, Burcu Gulcubuk.

„Această ţară este a noastră, această lume este a noastră, secolul al XXI-lea este secolul femeilor şi nimic nu poate schimba asta„, a adăugat ea.

În faţa represiunii asupra majorităţii adunărilor publice, femeile şi mişcările LGBT sunt ultimele care convoacă proteste de aploare în Turcia, transmite AFP.

Sursa: Agerpres

RECLAMĂ
Articolul precedentO femeie a sfârșit tragic după ce a furat ambulanța spitalului în care era internată. Pacienta a murit după ce a căzut în râu
Articolul următorO femeie din Iași, în stare gravă după ce a fost înjunghiată de soț. Fugise de acasă de frica bărbatului