Acasă VREMEA Primele ninsori, așteptate la sfârșitul lunii noiembrie. Meteorologii anunță iarnă grea, cu...

Primele ninsori, așteptate la sfârșitul lunii noiembrie. Meteorologii anunță iarnă grea, cu zăpadă din abundență și viscol puternic

11681
0

Iarna acestui an va aduce zăpadă din abundență în România și sunt așteptate și episoade de vreme severă, precum ger, viscol și ninsori abundente, potrivit estimărilor realizate de meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM).  

RECLAMĂ

Conform declarațiilor făcute de Florinela Georgescu, director executiv al ANM, lapovița și ninsoarea își vor face simțite prezența la sfârșitul lunii noiembrie. Nu vor lipsi nici episoadele de ger, viscol puternic și chiar căderi masive de zăpadă în România.

„Serviciile meteorologice care furnizează estimări pe durată lungă arată posibilitatea ca pentru cele trei luni de iarnă – decembrie, ianuarie, februarie – regimul mediu al temperaturilor în zona noastră a Europei să fie mai ridicat decât media, iar regimul precipitaţiilor să fie apropiat de norme sau uşor deficitar. Altfel spus, să avem o vreme, în media a trei luni, mai caldă decât normal şi cu precipitaţii în limitele normale sau uşor deficitare”, a declarat Florinela Georgescu, director executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în cadrul conferinţei Focus Energetic.

De asemenea, meteorologii nu exclud posibilitatea unor episoade de vreme severă, însă acestea nu pot fi prognozate decât cu șapte, maximum zece zile înainte.

„Suntem atenţi la acest semnal, la această interpretare privind posibilele evoluţii ale vortexului polar în perioada următoare, pentru că, chiar dacă, repet, în medie, estimările arată că temperaturile pentru următoarele trei luni s-ar putea situa peste normalul climatologic, nu putem exclude episoadele mai scurte cu fenomene severe, adică ger, viscol, căderi masive de zăpadă. Iar prognozele privind astfel de fenomene nu pot fi realizate cu mai mult de o săptămână – zece zile în avans”, a adăugat Georgescu.

Sfârșitul lunii noiembrie va aduce, însă, ninsori, dar și căderi de brumă și îngheț la sol. 

„În nopţile senine, frigul este adesea pătrunzător, iar bruma şi îngheţul la sol sunt fenomene des întâlnite. Masele de aer umed şi cele reci continentale ce se deplasează dinspre Câmpia Rusă se întâlnesc adesea deasupra ţării noastre astfel că vremea se menţine închisă şi umedă zile de-a rândul. În aceste condiţii şi valorile termice marchează o scădere considerabilă faţă de luna octombrie”, precizează specialiştii ANM.

Sursa: antena1

RECLAMĂ
Articolul precedentTVF OLTENIA – FILMARI DE SĂRBĂTORI –
Articolul următorNicolae a dispărut de trei zile în Arad. Băiatul a plecat vineri de la o pensiune şi nu s-a mai întors