Acasă Life Style Motivul pentru care îți plac mai mult alimentele bogate în calorii

Motivul pentru care îți plac mai mult alimentele bogate în calorii

77
0

Analiza comportamentului alimentar este o direcție științifică din ce în ce mai interesantă, având în vedere ratele îngrijorătoare de obezitate și supraponderalitate înregistrate la nivel mondial.

RECLAMĂ

De ani de zile, știința încearcă să clarifice mecanismele comportamentale care ne determină să prioritizăm alimentele nesănătoase în detrimentul unei diete adecvate. Desigur, există factori socioeconomici care influențează nivelurile de obezitate și supraponderalitate, așa cum subliniază în rapoartele sale Organizația Mondială a Sănătății (OMS), însă există și mecanisme cerebrale care joacă un rol important, după cum a demonstrat un studiu recent.

Caloriile și zahărul ne atrag atenția în momente de foame și anxietate. Așa cum se spune în mod colocvial, creierul „ne păcălește” să alegem zahărul, ceea ce duce la o senzație plăcută, dar de scurtă durată, urmată de oboseală, nu de energie suplimentară. Un proces similar are loc și în cazul caloriilor: alimente ultraprocesate, fast-food… Suntem atrași de texturi, arome intense, culori și mirosuri, un întreg arsenal de emoții care provoacă și ele o senzație instantanee de sațietate.

Dopamina este cheia

Noutatea acestui studiu recent constă în faptul că identifică dopamina, un neurotransmițător, ca factor esențial pentru deciziile alimentare greșite. Acțiunea dopaminei a fost studiată pe grupuri de pacienți cu obezitate și pe alții care au suferit intervenții de chirurgie bariatrică, un set de tehnici care modifică anatomia gastrointestinală pentru a reduce consumul și absorbția alimentelor.

Din perspectiva comportamentală, factorii cheie de luat în considerare sunt două procese în care creierul este implicat: motivația și recompensa. Motivația declanșează acțiuni ca răspuns la stimuli senzoriali specifici pentru a satisface diverse nevoi, cum ar fi hrana sau hidratarea. Pe de altă parte, recompensa crește probabilitatea de a repeta acea acțiune în viitor.

Într-o descoperire științifică recentă, s-a descoperit că acest neurotransmițător activează separat motivația și recompensa, procese fundamentale pentru supraviețuire.

Se poate inversa acest comportament?

Descoperirea provine dintr-un experiment în care participanții au consumat iaurturi, unele conținând maltodextrină, un carbohidrat care adaugă calorii, iar altele fără. Acestea au fost consumate alternativ, iar echipa științifică a fost surprinsă să constate că efectele acestei substanțe au fost similare în ambele grupuri, atât la persoanele obeze, cât și la cele normoponderale.

Potrivit echipei de cercetare, acest experiment poate răspunde afirmativ la întrebarea: Comportamentul alimentar nesănătos poate fi inversat? Mai exact, sugerează că schimbările din creier asociate cu obezitatea pot fi reversibile prin intermediul chirurgiei bariatrice, deși aceasta pare să influențeze mai mult cantitatea de mâncare consumată decât tipul acesteia, potrivit 20minutos.es

Sursa: Motivul pentru care îți plac mai mult alimentele bogate în calorii | DCNews

RECLAMĂ
Articolul precedentIncident revoltător într-un cimitir din Olt. Un bărbat și-a găsit tatăl dezgropat la nici o zi de la înmormântare
Articolul următorMinisterul Muncii înghite Ministerul Familiei. 20 de posturi dispar – DOCUMENT