Probabil ai auzit de celebrul lăutar Fărămiță Lambru. El a ajuns să aibă un succes incredibil în muzica de petrecere românească, fiind aplaudat la scenă deschisă atât în ţară, cât şi în străinătate datorită marii interprete Maria Tănase.
Maria Tănase i-a deschis drumul către celebritate când acordeonistul de etnie romă avea doar 24 de ani. Fărâmiţă Lambru s-a născut pe 15 septembrie 1927 într-o familie de lăutari ţigani.
Bărbatul a învăţat să cânte la acordeon încă din copilărie, iar debutul în lumea artistică şi l-a făcut pe vremea când era în armată. A început să cânte la acordeon în 1949 într-o formaţie militară.
Probabil ai auzit de celebrul lăutar Fărămiță Lambru. El a ajuns să aibă un succes incredibil în muzica de petrecere românească, fiind aplaudat la scenă deschisă atât în ţară, cât şi în străinătate datorită marii interprete Maria Tănase. https://d69278038f5c5f989666b1fd00d2ada5.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html
Maria Tănase i-a deschis drumul către celebritate când acordeonistul de etnie romă avea doar 24 de ani. Fărâmiţă Lambru s-a născut pe 15 septembrie 1927 într-o familie de lăutari ţigani.
Bărbatul a învăţat să cânte la acordeon încă din copilărie, iar debutul în lumea artistică şi l-a făcut pe vremea când era în armată. A început să cânte la acordeon în 1949 într-o formaţie militară. https://d69278038f5c5f989666b1fd00d2ada5.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html
Fărămiță Lambru a devenit celebru datorită Mariei Tănase
Lambru a cunoscut-o pe regretata Maria Tănase care “l-a făcut om”, la Teatrul Estrada. Împreună cu artista, acordeonistul a făcut sute de spectacole în ţară şi în străinătate. Lambru a ajuns să cânte în Franţa, Italia şi Germania. După moartea acesteia, în anul 1963, Fărâmiţă Lambru și-a făcut o carieră de virtuoz popular al acordeonului şi dirijor al unor formaţii profesioniste.
Talentatul artist a fost unul dintre lăutarii originali ai teritoriului bucureștean din a doua jumătate a secolului XX. Acesta se auzea la toate petrecerile și chiar și acum, chiar dacă au trecut decenii întregi de la moartea lui, oamenii încă mențin vie muzica lui.
:format(webp):quality(100)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2022/09/FotoJet-2022-06-04T103043.378.jpg)
În cele din urmă, Fărămiță s-a îmbolnăvit de diabet, dar și-a continuat cariera, chiar și în ciuda primelor semne ale bolii de plămâni. Se spune că nu s-a menajat deloc şi nu a refuzat nicio invitaţie la spectacole, nunţi sau botezuri și, de asemenea, era un fumător înrăit. Bărbatul s-a îmbolnăvit de tuberculoză şi după o grea suferinţă a murit în 1974, la doar 47 de ani. Artistul a fost înmormântat în cimitirul ”Izvorul Nou” din Bucureşti.
Fiica lui Fărâmiță Lambru, Camelia, i-a urmat pasiunea tatălui său și este și ea artistă. Aceasta locuiește de mult timp în Grecia, pe insula Rhodos, și este violonistă și profesoară de muzică.
sursa:https://playtech.ro/2022/melodrama-lautarului-cu-har-divin-ingropat-de-pasiuni-si-vicii-povestea-nestiuta-a-lui-faramita-lambru-cu-maria-tanase/?fbclid=IwAR0vPEAE-8Q4znJcYGmPgvoCWnpcoS8IbGkwhFse9V-IQpuWiRf4WAwionU