Acasă AUTO Legea care permite ridicarea anumitor masini de pe domeniul public, promulgata de...

Legea care permite ridicarea anumitor masini de pe domeniul public, promulgata de Klaus Iohannis

638
0

Klaus Iohannis a promulgat legea care permite ridicarea anumitor masini abandonate pe domeniul public.

RECLAMĂ

Vineri, Klaus Iohannis a promulgat legea care vizeaza modificarea definitiilor „vehiculelor fara stapan” si abandonate, prin includerea celor inmatriculate in strainatate.

Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Legii 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fara stapan sau abandonate pe terenuri apartinand domeniului public sau privat al statului ori al unitatilor administrativ-teritoriale.

Initiativa vine dupa ce au fost semnalate mai multe cazuri in care autoturismele abandonate nu au putut fi ridicate de pe domeniul public deoarece nu aveau numere romanesti. 

Perioada in care vehiculele abandonate pot sta pe domeniul public, scurtata

Asadar, noua lege scurteaza de la 1 an la 6 luni perioada in care vehiculele pot ramane neutilizate in parcarile publice si introducerea dovezii de achitare a taxelor auto, a amenzilor si a dovezii efectuarii ITP de catre proprietar/detinator legal in termen de 5 zile de la primirea somatiei.

Altfel spus, un vehicul va fi considerat abandonat daca a fost lasat pe drumuri/parcari publice mai mult de 6 luni fara ITP si asigurare RCA in vigoare, iar proprietarul nu a platit impozitul aferent.

Conform legislatiei anterioare, autoritatile erau obligate sa parcurga nenumarate etape astfel incat ridicarea unui singur vehicul putea sa dureze pana la patru luni.

Exista insa diferente intre vehiculele abandonate si cele fara stapan.

Conform legii, un „vehicul fara stapan” reprezinta orice autovehicul fara placuta de inmatriculare sau alte marcaje oficiale, ori inmatriculate in strainatate, stationat pe domeniul public sau privat al statului ori al unitatilor administrativ-teritoriale, al carui proprietar sau detinator legal este necunoscut.

Pe de alta parte, un “vehicul abandonat” este vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unitatilor administrativ-teritoriale de cel putin 6 luni, al carui proprietar sau detinator legal este cunoscut, insa exista indicii temeinice ca acesta nu respecta conditiile legale pentru a circula pe drumurile publice.

Initiatorul legii sustine ca doar in Bucuresti se afla aproximativ 3.000 de masini abandonate identificate, dar inca neridicate de autoritati.

Sursa: cars.ro

RECLAMĂ
Articolul precedentVis împlinit după moarte pentru tatăl a 5 copii care plângeau de foame. Înfrânt de neputință, bărbatul și-a luat viața
Articolul următorO turistă a dezrădăcinat şi a luat acasă o tufă de bujor de munte. Salvamont Argeş: „Tufele distruse de bipedul din imagine au cel putin 30 de ani”