Acasă Stiri Daniel a fost eutanasiat în SUA. „Nu sunt un criminal!”. O injecție...

Daniel a fost eutanasiat în SUA. „Nu sunt un criminal!”. O injecție letală i-a fost aplicată după ce ar fi comis o triplă ucidere în anii 90

851
0

Daniel Lewis Lee, susţinător al supremaţiei albilor, condamnat pentru uciderea unei familii formate din trei membri în anii 1990, a fost executat printr-o injecţie letală în statul Indiana, a anunţat Departamentul Justiţiei printr-un comunicat de presă.

RECLAMĂ

În Statele Unite a avut loc marţi, 14.07.2020, prima execuţie federală din ultimii 17 ani, la scurt timp după ce la Curtea Supremă s-a încheiat o serie de conflicte juridice în urma cărora guvernul de la Washington a fost autorizat să reia aplicarea pedepsei capitale, informează dpa.

Daniel Lee a fost condamnat pentru torturarea și uciderea unei familii în Arkansas în 1996, aruncând ulterior cadavrele într-un lac, potrivit BBC.

Ultimele sale cuvinte au fost: „Nu am făcut-o. Am făcut multe greșeli în viața mea, dar nu sunt un criminal. Ucideți un bărbat nevinovat”, potrivit unui raport al pool-ului.

Avocatul lui Daniel nu a fost la execuție. A fost ucis noaptea

„Este rușinos că guvernul a încuviințat să efectueze această execuție atunci când avocatul lui Danny Lee nu a putut fi prezent cu el și când judecătorii din cazul său și chiar familia victimelor sale au cerut să nu se întâmple”, a spus Friedman.

„Și este inacceptabil că guvernul, în cele din urmă, a efectuat această execuție în grabă, în miez de noapte, în timp ce țara dormea. Sperăm că, la trezire, țara va fi la fel de indignată ca noi. „

Execuţia era programată luni, dar a fost amânată de un judecător de curte districtuală a SUA, pentru a permite condamnaţilor la moarte să îşi continue apelurile împotriva noului protocol de injecţie letală anunţat de guvern anul trecut.

Ulterior, Curtea Supremă a anulat suspendarea, printr-un ordin dat luni noaptea târziu.

Rudele victimelor lui Lee încercaseră anterior să obţină amânarea execuţiei, susţinând că nu vor putea asista fără a se expune la coronavirus. Cererea lor a fost respinsă de o instanţă de apel federală.

Decizia de execuţie – prima la nivel federal din 2003 – a fost criticată ca un gest politic, remarcă dpa; unii activişti pentru drepturile civile şi-au exprimat îngrijorarea că dosarele sunt accelerate. În următoarele săptămâni sunt programate alte trei execuţii federale.

Pentobarbitonă, ce conține injecția letală care i-a fost aplicată

Pentobarbitalul, cunoscut și sub numele de pentobarbitonă, este un barbituric cu acțiune scurtă. În doze mari, pentobarbitalul cauzează moartea prin stop respirator. În Statele Unite, drogul a fost utilizat pentru execuțiile unor criminali condamnați.

Barbituricul este o substanță sintetică rezultată prin condensarea ureei, care stă la baza multor medicamente sedative, hipnotice, anestezice etc., care are o acțiune calmantă, sedativă, anestezică.

Substanța purta numele și de Nembutal și nu se mai comercializează. Pentobarbitalul sub formă de pastile nu mai este disponibil. Moartea Marilyn Monroe în 1962 a fost condusă ca sinucidere probabilă din cauza unei supradoze de Nembutal. Moartea lui Kenneth Halliwell este, de asemenea, atribuită unei supradoze de Nembutal.

În vara trecută, procurorul general al SUAWilliam Barr, a anunţat că va readuce în practică pedeapsa cu moartea, susţinută vehement de multă vreme de preşedintele Donald Trump.

Fiecare din cele 50 de state sau alte jurisdicţii americane pot decide dacă utilizează sau nu pedeapsa capitală în sistemele lor juridice; sistemul federal este separat de acestea.

Sursa: a1.ro

RECLAMĂ
Articolul precedentItalia ar putea pune România pe lista neagră. Autoritățile vor să interzică accesul românilor, din cauza exploziei de cazuri noi
Articolul următorAlertă de furtuni, grindină și ploi torențiale în jumătate de țară. ANM a emis coduri galben și portocaliu în 26 județe