Home Life Style Cum să înlocuiești pofta de lucruri cu pofta de viață

Cum să înlocuiești pofta de lucruri cu pofta de viață

157
0
loading...

Iubim la nebunie lucrurile. Iubim shopping-ul, ne place sa achizitionam, sa detinem, sa colectionam. De fiecare data cand ne simtim goi pe interior, cumparam lucruri. Cand avem probleme, cumparam lucruri. Cand suntem deprimati, cumparam. Cand vrem sa ne aratam iubirea fata de o persoana, cumparam.

loading...
loading...

Pasiunea noastra pentru partea materiala nu este deloc una sanatoasa. Ne afecteaza finantele si ne distrage atentia de la lucrurile cu adevarat importante in viata, ne impiedica sa ne confruntam cu emotiile noastre, si sa ne conectam cu adevarat cu ceilalti, la un nivel profund si autentic. De aceea este important sa dam un sens vietii, sa invatam sa inlocuim pofta de lucruri cu pofta de viata.

Daca simti ca nu detii controlul si ca nu poti scapa din capcana lui “a cumpara”, iata mai jos cateva idei care te-ar putea ajuta:

Redescopera pasiunea pentru viata. Iesi afara si simte natura, apreciaza frumusetea si abundenta lumii in care traiesti. Plimba-te, inoata, mergi pe role, pe bicileta, alearga, fa sport. Simte viata  curgand prin tine.


Ofera drept cadou experiente, nu lucruri.
 Incearca sa inlocuiesti cadourile de ordin material cu experiente placute, deosebite, unice. Gandeste-te ce-i place persoanei respective si ofera-i ceva pe masura: scoate-o la o plimbare, mergeti intr-o calatorie, la un film, la un concert, gateste-i o prajitura, faceti ceva nebunesc sau distractiv. Lucrurile se deterioreaza si dispar, iar apoi se uita. Experientele, in schimb, raman vesnic in amintire.


Conecteaza-te cu ceilalti, in viata reala.
 Daca nu ai mai petrecut de mult timp cu un prieten, suna-l si stabileste o intalnire. Iesi la plimbare cu partenerul, viziteaza-ti parintii, bunicii, rudele sau persoanele dragi tie. Si fii prezent, fii acolo! Traieste clipa! Asculta!

Confrunta-te cu emotiile tale.
 Daca simti o dorinta mai puternica decat tine de a achizitiona lucruri, fii atent la emotiile tale. Constientizeaza-le, accepta-le, confrunta-te cu ele. Incearca sa te opresti din a folosi shopping-ul ca metoda de evitare si uitare. Nu exista nimic material care sa poata actiona ca pansament pentru suflet. Iar daca te simti deprimat, anxios sau singur, asuma-ti si fa ceva in privinta asta. Afla cauzele, gaseste solutii!

Scapa de atasamentul material. Uneori ma regasesc in imposibilitatea de a renunta la unele din lucrurile pe care nu le mai folosesc si de care nu mai am nevoie. Si atunci ma intreb: ” de ce”? Ce ma retine, ce ma impiedica sa scap de acele posesiuni inutile? Uneori imi dau seama ca intre mine si lucrul respectiv s-a format o conexiune emotionala. Dar apoi realizez ca este vorba de doar un obiect, nu de emotia in sine sau actuala sursa a emotiilor. Apoi “scap” de obiectul respectiv, si ma eliberez de atasament. Daca esti atasat de un obiect, descopera cauza, pe termen lung, atasamentul aduce prejudicii.

Realizeaza ca nu conteaza lucrurile, ci viata.
 Obiectele sunt doar obiecte, le poti pierde sau distruge. Viata in schimb consta intr-o serie de momente. Ceea ce conteaza cu adevarat este cum iti infrumusetezi momentele si cum stii sa te bucuri de ele. La sfasitul acestei scurte calatorii numite viata, vei privi in urma si iti vei aminti experientele. Oamenii pe care i-ai iubit si care te-au iubit inapoi, ceea ce ai facut si ceea ce nu ai facut. Lucrurile materiale vor fi de mult uitate.

sursa: andreeasavulescu.ro

loading...
loading...