Home Stiri Coronavirus în România. Restricţii drastice reimpuse de Guvern, anunţate de Nelu Tătaru...

Coronavirus în România. Restricţii drastice reimpuse de Guvern, anunţate de Nelu Tătaru şi Raed Arafat 

70
0
loading...

Nelu Tătaru şi Raed Arafat au anunţat reintroducerea de măsuri restrctive, după creşterea importantă a numărului infectărilor cu Covid-19 în România.

loading...
loading...
  • Tătaru şi Arafat au anunţat restricţii, după creşterea numărului infectărilor cu coronavirus
  • Se introduc restricţii şi pentru sărbătorile religioase

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: “Pentru cetăţenii care vin din ţările cu un indice mai ridicat de infecţii cu coronavirus ca al ţării noastre, se impun o serie de reguli. Pentru cei care vin să stea pentru trei zile, în România, pot veni cu un test negativ, efectuat în ultimele 48 de ore. Pentru cei care vin să stea pentru o perioadă mai lungă, intră în carantină pentru 14 zile, cu posibilitatea ca a 8-a zi să efectueze la cerere un test, testul fiind negativ şi asimptomatic, la 10 zile pot ieşi din carantină. Ceilalţi rămân în continuare pentru cele 14 zile în carantină. Evaluarea fiecărui caz, fiecărui focar, se va face în continuare prin anchete epidemiologice de către DSP-ul judeţului respectiv. Contextul evaluării fiecarei localităţi se referă la acel indice cumulat de cazuri noi în ultimele 14 zile la mia de locuitori. Pentru un indice de 3, unde vom avea focare constituite, limităm doar la acele focare, urmând a evalua fiecare transmitere comunitară în localitatea respectivă. De asemenea, rămân valabile acele evaluări pe care DSP-ul şi INSP-ul le fac în ce priveşte acel indice de 1,5 potrivit cărora restaurantele, teatrele şi cinematografele rămân deschise sau nu”

Raed Arafat, secretar de stat: “În urma votului CNSU, au fost stabilite următoarele aspecte. Toate comitele judeţene şi comitetul municipal al municipiului Bucureşti, toate comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă, urmează să se întrunească în regim de urgenţă, să analizeze situaţia epidemiologică în fiecare judeţ şi în localităţile din judeţele respective şi să ia toate măsurile care sunt prevăzute în contextul unei incidenţe de 1,5 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile, sau dacă sunt alte considerente care trebuie să fie analizate. Măsurile care vor fi analizate în mod deosebit , dar nu ne vom limita numai la acestea, purtarea măştii în spaţiile închise, dar şi cele deschise, în mod deosebit în spaţiile publice unde există aglomeraţie şi este nevoie de portul măştii în spaţiul respectiv, carantinarea localităţilor care depăşesc 3 la mie în ultimele 14 zile, interzicerea evenimentelor precum nunţi, botezuri, în zonele care sunt cu incidenţa mai mare de 1,5, închiderea activităţii restaurantelor în interior. În zonele în care avem incidenţă de 1,5 la mia de locuitori recomandarea este ca toţi agenţii economici, inclusiv instituţiile publice şi private să ia în considerare munca de la domiciliu şi acolo unde nu se poate, decalarea programului”

Arafat a precizat că, referitor la organizarea sărbătorilor religioase, sunt permise numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea. Fără participarea persoanelor sau pelerinilor din alte localităţi.

De asemenea, persoanele alese la scrutinul electoral organizat în luna septembrie pentru alegerea primarilor, preşedinţilor consiliilor judeţene şi a membrilor consiliilor locale şi judeţene să poată depune jurământul fără prezenţă fizică, prin mijloace electronice de comunicare de la distanţă, atunci când persoana în cauză se află în izolare sau carantină, în condiţiile legii. Este o propunere aprobată la nivelul comitetului şi urmează să se emită o hotărâre de Guvern care să stabilească acest lucru.

Sursa: observatornews.ro

loading...
loading...