Acasă Stiri Confruntare între activiştii Greenpeace şi oficialii Romsilva în pădurile Bucovinei. Cum s-au...

Confruntare între activiştii Greenpeace şi oficialii Romsilva în pădurile Bucovinei. Cum s-au făcut angajaţii statului că verifică acuzaţiile grave de „tăieri la ras“

403
0

Directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, a venit marţi, 6 august, în localitatea suceveană Vama pentru a verifica mai multe nereguli grave sesizate de activiştii Greenpeace România. Salariaţii statului ar fi făcut însă verificările la 10 kilometri distanţă de locul indicat de activiştii de mediu.

RECLAMĂ

Pe 30 iunie, Greenpeace România a semnalat pe Facebook nereguli grave în codrii Bucovinei de la Vama. Activiştii au arătat că parcele întregi au fost tăiate în totalitate. Directorul Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, a reacţionat atunci şi i-a invitat pe reprezentanţii Greenpeace să asiste la un control al instituţiei în zona respectivă. 

Confruntarea a avut loc marţi, 6 august, pe raza Ocolului Silvic Vama. Echipa de control a Romsilva a fost condusă de directorul general Gheorghe Mihăilescu. Reprezentanţii Greenpeace România au prezentat mai multe cazuri de tăieri ilegale de pădure, într-una dintre ele fiind vorba de tăierea la ras a unei păduri pe o suprafaţă de 5,5 hectare, deşi în documente se aprobase suprafaţa de 2,5 hectare. 

Şeful OS Vama, Gelu Puiu, a contestat această informaţie, arătând că are toate documentele organelor de control care arată că s-au respectat prevederile din amenajament, se arată pe newsbucovina.ro.

Sursa citată mai arată că directorul general al Romsilva a mers apoi cu reprezentanţii Greenpeace în teren, în pădure, pentru a se convinge că sesizarea făcută de organizaţia de mediu a fost fără obiect, aşa cum a susţinut Ocolul Silvic Vama, iar reprezentanţii Greenpeace au arătat că ceea ce vizitează directorul general nu are legătură cu sesizarea lor, pentru că situaţia pe care ei o consideră ilegală este la circa 10 kilometri distanţă.

”Am descoperit o serie de infracţiuni forestiere, tăieri la ras, albii ale pâraielor distruse de utilaje grele, localnici ameninţaţi cu moartea dacă mai documentează ilegalităţile. Directorul Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, nu a venit cu noi pe teren în locurile cu probleme grave prezentate în raportul nostru, scuzându-se că are alte obligaţii”, au scris pe Facebook reprezentanţii Greenpeace.

În conferinţa de presă susţinută la Vama, Gheorghe Mihăilescu a declarat că ar vrea să fie voluntar Greenpeace România. „Mă gândesc să depun chiar eu o cerere de adeziune pentru a putea să fiu voluntar în această entitate, pentru a o putea înţelege cum funcţionează. Apreciez că lucrurile sunt rezonabile, sunt profesionist în domeniu şi pot să spun opinia mea, pentru că bănuiesc că este o organizaţie liber consimţită şi poate să intre oricine în această organizaţie”, a afirmat şeful Romsilva, potrivit svnews.ro.

Mihăileascu a mai spus că nu intenţioneză să acţioneze în instanţă organizaţia având în vedere că sesizarea făcută pe Facebook nu s-ar fi confirmat în teren, însă va transmite o scrisoare către Greenpeace România prin care va adresa rugămintea către conducerea acestei organizaţii să retracteze postarea în care semnalează o serie de tăieri ilegale într-o parcelă de pe raza Ocolului Silvic Vama.

Sursa: adevarul

RECLAMĂ
Articolul precedentStrategia incredibilă a anchetatorilor în cazul lui Gheorghe Dincă. Cum vor să-l facă să mărturisească tot. „Trebuie să intri în mintea lui”
Articolul următorBacşişul va fi impozitat din toamnă cu 10 procente