Acasă Stiri Banii cash ar urma să dispară în România! Rămâne doar plata cu...

Banii cash ar urma să dispară în România! Rămâne doar plata cu cardul | Care sunt românii pentru care se va face excepție

197
0

Lovitură pentru românii care nu au card sau preferă să plătească cu bani cash. Plățile cu numerar pentru salariu sau la comercianți ar putea fi eliminate în perioada următoare.Un proiect de lege care este foarte aproape de a fi aprobat de Parlament, ar urma să elimine plățile în numerar pentru salariu sau la comercianți. Dacă va fi adoptat, actul normativ ar urma să intre în vigoare la 180 de zile de la publicarea lui în Monitorul Oficial.

RECLAMĂ

Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii incluziunii financiare este foarte aproape de a primi voturile Parlamentului, după ce a fost avizat de toate Comisiile. 

Proiectul trebuie să primească votul Camerei Deputaților, care este for decizional, pentru a putea fi pus în aplicare.  Potrivit ultimelor amendamente depuse în Comisia de Buget, Finanțe și Bănci, ”plata veniturilor de natură salarială, asimilate salariilor și a beneficiilor de asistență socială se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”.

Excepții pentru unii români

Prin excepție, consumatorul vulnerabil din punct de vedere financiar, definit în Legea nr.258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăți, schimbarea conturilor de plăți și accesul la conturile de plăți cu servicii de bază, precum și personalul din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională pot primi, la cerere, în numerar drepturile care li se cuvin potrivit prevederilor legale în vigoare. 

Articolul 4 din Legea 258/2017 prevede următoarele: 

„este consumator vulnerabil din punct de vedere financiar – consumatorul al cărui venit lunar nu depășește echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie, previzionat în ultima prognoză macroeconomică, respectiv prognoza de toamnă, publicată de către Comisia Națională de Prognoză în anul în curs pentru anul următor, sau al cărui venit din ultimele 6 luni nu depășește echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie;” 

În ce privește comercianții, aceștia trebuie să pună la dispoziția clienților cel puțin un instrument de plată fără numerar. Asta ar însemna, de exemplu, să se accepte plata cu cardul la POS sau plata cu cardul online. 

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/bani-cash-dispar-plata-card-romania-673380.html

RECLAMĂ
Articolul precedent„Tati, mi-e frică”. Tatăl din Chiajna a ameninţat LIVE pe Facebook că se aruncă în aer cu fetița sa de cinci ani
Articolul următorAccident teribil în Vâlcea! O ambulanță cu trei dializați s-a izbit cu o mașină în care se afla o gravidă