Acasă Stiri Autorul crimei din Grădina Botanică, condamnat la 15 ani de detenție

Autorul crimei din Grădina Botanică, condamnat la 15 ani de detenție

220
0

Tribunalul Dolj a dispus, în urmă cu puțin timp, internarea într-un centru de detenție pentru 15 ani a unui tânăr de 18 ani, acuzat că a înjunghiat doi tineri. Atacul a avut loc pe 27 iunie 2023, pe una dintre aleile Grădinii Botanice din Craiova. O copilă de 14 ani a murit în scurt timp, în Grădina Botanică. Prietenul fetei, un tânăr de 19 ani, a fost transportat în stare gravă la Spitalul de Urgenţă Craiova. Tânărul a supravieţuit leziunilor suferite şi a fost externat pe 10 iulie. Inculpatul a fost deferit justiţiei în stare de arest preventiv, în septembrie 2023.

RECLAMĂ

Inculpatul, elev la Liceul Militar Craiova la data faptelor şi fiul unui poliţist din cadrul IPJ Dolj, a fost trimis în judecată în septembrie, anul trecut. În rechizitoriul întocmit, procurorii au explicat că inculpatul, care avea 17 ani, şi-a premeditat faptele.

În data de 27.06.2023, în jurul orelor 16.00, în timp ce se afla în Grădina Botanică din Craiova, inculpatul F.M.A. a pus în aplicare hotărârea infracțională de a ucide, înjunghiind de mai multe ori cu un cuţit, în zone vitale atât pe victima L.M.M., provocând decesul acesteia, cât şi pe persoana vătămată B.E., acesteia producându-i leziuni traumatice ce au necesitat 40 zile de îngrijiri medicale şi au pus în primejdie viaţa victimei.
La stabilirea încadrării juridica a fost reţinută circumstanța agravantă, premeditarea, având în vedere că inculpatul F.M.A. a luat hotărârea de a ucide înainte de a pleca de acasă, sens în care s-a pregătit, înarmându-se cu un cuţit şi luând asupra sa obiecte apte a nu fi identificat, apoi a reflectat asupra modului, a împrejurărilor, a locului şi a momentului de săvârşire a faptelor”, au precizat anchetatorii.

Şi-a ales victimele la întâmplare

În urma anchetei s-a mai stabilit că agresorul nu-i cunoştea pe cei doi tineri.
„Chiar dacă inculpatul nu cunoştea cele două victime, din modul în care acesta a acţionat, rezultă că a plecat de acasă cu intenţia clară de a ucide pe cineva, rămânându-i doar să-şi aleagă victimele în funcţie de împrejurări şi să acţioneze la momentul oportun”, au mai precizat procurorii.
Pe 28 iunie 2023, inculpatul de 17 ani a fost arestat preventiv. A fost acuzat de omor calificat, tentativă de omor calificat, port şi folosirea fără drept de obiecte periculoase.

15 ani de detenție pentru omor calificat și tentativă de omor

Acest dosar a fost înregse pe rolul Tribunalului Dolj, instanță care s-a pronunțat astăzi, la un an și o zi de la comiterea faptelor. Inculpatul și-a recunoscut faptele și a fost condamnat la 15 ani de detenție.

”Condamnare cu acord de recunoaştere. Aplică inculpatului Fojică Mario-Alexandru, minor la data săvârşirii faptelor, măsura educativă a internării într-un centru de detenţie pe perioada maximă de 15 (cincisprezece) ani pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: – omor calificat, tentativa la omor calificat, port fără drept de obiecte periculoase, folosirea fără drept de obiecte periculoase. Dispune executarea măsurii educative aplicate prin prezenta hotărâre inculpatului Fojică Mario-Alexandru într-un penitenciar”, se arată în hotărârea instanței. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă și poate fi atacată cu apel de părțile din dosar.

Acțiunile civile

Instanța a admis acţiunea civilă formulată de Spitalul de Urgenţă Craiova și l-a obligat pe inculpat să achite unității medicale suna de 29.317 lei.Inculpatul a mai fost obligat, împreună cu păriții săi (părți responsabile civilmenteîn dosar), să-i achite tânărului înjungiat suma de 200.000 lei drept despăgubiri morale. Rudeleâor tinerei decedate, părți civile în dosar, inculpatul și părinții săi au fost obligați să le achite câte 200.000 de euro, în total 600.000 de euro. Suma de 54.365 de lei va fi achitată cu titlu de despăgubiri materiale.

sursa: https://www.gds.ro/eveniment/2024-06-28/autorul-crimei-din-gradina-botanica-condamnat-la-15-ani-de-detentie/

RECLAMĂ
Articolul precedentMaria Dragomiroiu, deranjată de cei care au scris că onorariul pentru evenimente ar fi dublu. Ce măsuri a luat avocata cântăreței: „Extrem de supărată”
Articolul următorCâți oameni sunt așteptați la IntenCity, unde organizatorii au anunțat că abonamentele sunt sold-out