Acasă Life Style Varza murata – reteta traditonala

Varza murata – reteta traditonala

1782
0

Varza murata reteta, cum se pune varza la murat pentru iarna?  Reteta traditionala de varza murata moldoveneasca. Cata sare folosim si ce condimente, cum se vantura, pritoceste varza? Care e cea mai buna varza pentru murat?

RECLAMĂ

In mod traditional, varza se pune la murat dupa ce cade bruma, in octombrie, de Sf. Dumitru. Atunci se spune din popor ca iese cea mai buna varza murata pentru iarna, se mentine moarea (zeama) limpede si nu se baleste, nu se strica varza pana primavara tarziu.

Noi am cumparat acum cateva verze, ce am gasit aici, in Italia si am pus la murat, ca acasa. Nu gasesc aici tipul de varza cu foi fine, ca-n Romania, varza e usor amaruie, dar e buna. 🙂

O sa-mi puna mama varza la murat si mi-o trimite gata murata, in decembrie. 🙂  Acum, sa va arat Cum se pune varza la murat pentru iarna   🙂

Cum se pune varza la murat
Varza murata reteta – Cum se pune varza la murat pentru iarna?
Varza buna pentru murat are cateva secrete: trebuie sa fie varza de toamna, cu frunzele fine, nu din cea de vara, care are frunzele si nervurile groase. Se aleg verze potrivite, cat sa intre pe gura butoiului, dar mai plate, nu rotunde.
Varza care este mai plata, are frunzele mai fine, nervurile mai subtiri, e mai batuta, deci veti avea foi minunate pentru sarmale. Pai, la sarmale ne gandim prima data, nu-i asa? 🙂
Varza calita se poate face din orice fel de varza, dar pentru sarmale, avem nevoie de foi cat mai fine. 🙂
Ingrediente pentru reteta de varza murata pentru iarnaCum se pune varza la murat reteta traditionala - Varza murata - reteta traditonalaVarza murata reteta, cum se pune varza la murat pentru iarna  Reteta traditionala de varza murata moldoveneasca, o reteta veche, fara conservanti chimici. Cata sare folosim si ce condimente, cum se vantura, pritoceste varza? Care e cea mai buna varza pentru murat?
Ingrediente
-apa
sare de muraturi
sfecla rosie
gutui
porumb
cimbru
busuiocAsa arata in sectiune varza de vara, cu foi si nervuri groase, care nu este buna de sarmale. Dintr-o astfel de varza, veti obtine cateva frunze pentru sarmale, de deasupra si atat. Dar nu vor fi grozav de fine. Clar, nu e buna de sarmale aceasta varza.Sa va spun cum se pune varza la murat pentru iarna, reteta de varza murata…
Varza se curata de frunzele palite de deasupra si se spala. Apoi se curata cotorul din interior, cu un cutit bine ascutit. Sunt persoane care cresteaza varza in 2 sau in 4, sau chiar o taie, ca sa incapa in bidon.
Eu prefer sa cumpar varza mai micuta, ca sa-mi incapa in bidon, fara s-o tai. Doar scot cotorul.
Va invit sa urmariti reteta video aici. Si cititi si celelalte sfaturi amanuntite date mai jos.Se mai intampla uneori sa fie si cate o varza frumoasa pe-afara si stricata in interior. Asta e, o aruncam sau o dam la pasari.Asa arata toata varza pregatita de pus in bidon. Eu am avut si 2 capatani de conopida, o pun la murat impreuna cu varza. Se scoate cotorul la fel ca la varza.In fiecare gaura, unde a fost cotorul verzei, eu pun putina sare. Folosesc sare de mina, pentru muraturi. In fiecare varza pun cam 1 lingurita rasa de sare.Varza murata reteta  – cum se pune varza la murat pentru iarna
Aceasta sare va ajuta varza sa se inmoaie mult mai repede. Se pun verzele in butoi, cele mai mari la fund, cele mai mici deasupra. Lasati deoparte 2-3-4 verze, necuratate si le adaugati in zilele urmatoare. Varza se va inmuia si se va aseza mult mai bine.Se completeaza cu apa rece butoiul si se adauga 20 g de sare la 1 kg de apa rece. In mod normal se folosesc 30-35 g de sare la 1 l de apa, dar eu am pus deja putina sare in fiecare varza, asa ca mai reduc la saramura.  Se pune apa rece, pana cand vedeti ca aproape se umple butoiul.
Acum vedeti cata apa ati pus (eu o masor cu galeata sau cu o cana gradata) si se adauga sarea intr-un castron cu apa rece sau calduta. Se amesteca pana cand este dizolvata cat mai bine si se toarna peste varza.
Se completeaza cu apa rece.Eu am avut un bidon mic, de 30 de l, asa ca am rupt conopida buchetele mai mici si le-am pus pe langa varza.
Pentru o culoare frumoasa, se pot adauga in butoiul cu varza gutui sau porumb, pentru culoarea galbena sau sfecla rosie, pentru culoarea roz. Eu las sa se inmoaie varza si pe urma voi pune sfecla rosie.
 
Nu uitati sa adaugati ingredientul secret:
Presarati din belsug cu multa dragoste si un strop de bunatate! 🙂
Update 26.10.2019
Acum suntem in Romania, gasim varza buna. Am pus ieri varza la murat pentru iarna, 100 de kg. Se pastreaza foarte bine pana la toamna urmatoare.Trucuri:
-Daca nu aveti sfecla rosie (in Italia nu gasesc decat fiarta), se pot adauga 1-2 verze rosii si toata varza va capata o frumoasa culoare rozalie. 🙂
-Se mai pot adauga bete de marar, seminte de chimen, dar nu hrean! Hreanul intareste, iar frunzele de varza nu vor fi grozave pentru sarmale.
-Adaugati o crenguta de busuioc si la varza si la orice alte muraturi in saramura si zeama nu se va balosi 🙂
Varza se vantura(pritoceste) zilnic, pana cand se mureaza complet. Se poate pune un furtun sau tub in butoi si se scurge zeama, apoi se toarna inapoi. Se repeta operatiunea aceasta de 3-4 ori. Furtunul trebuie sa fie lung, sa ajunga pana la fundul butoiului. Daca varza nu e vanturata bine, zeama se baloseste, devine tulbure si apoi varza se strica. Pentru ca bacteriile sa se dezvolte bine, au nevoie de aer. 🙂
Se poate face si saramura clocotita. Se masoara cata apa trebuie, se adauga sarea, se clocoteste si se toarna peste varza. Peste 3-4 zile, se scurge saramura, se mai clocoteste inca o data (aceeasi saramura) si se toarna peste varza. Gata, nu mai trebuie vanturata, se inmoaie rapid. 🙂
Va recomand si reteta de varza murata tocata la borcan.

RECLAMĂ
Articolul precedentO tânără de 28 de ani, mamă a trei copii, a împuşcat mortal un bărbat pentru că n-a vrut s-o sărute de faţă cu iubita lui
Articolul următorDe ce se spune că Sfântul Dumitru bagă căldură în pământ și usucă plantele