Acasă Stiri Un sat întreg din Botoșani a fost evacuat, după prăpădul făcut de...

Un sat întreg din Botoșani a fost evacuat, după prăpădul făcut de Prut în Ucraina. Risc major de viituri

438
0

Un sat întreg din Botoșani a fost evacuat, miercuri dimineață, după ce nivelul râului Prut a crescut cu 98 de centimetri peste cota de pericol.

RECLAMĂ
  • Aflată în autoizolare la domiciliu, o persoană a fost carantinata instituționalizat.
  • Codul roșu de inundații pe Prut este menținut până joi.

Oamenii şi-au urcat în pod bunurile materiale şi au dus animalele în zone sigure.

Potrivit ISU Botoșani, cei peste 80 de localnici din Baranca vor locui fie în casele construite după inundaţiile din 2008 într-o zonă fără risc, fie la rude.

Este vorba de 47 adulți și 34 copii. Aflată în autoizolare la domiciliu, o persoană a fost carantinata instituționalizat.

În cursul zilei de ieri, ajutaţi de pompieri militari și membri Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Hudești, oamenii şi-au urcat în pod bunurile materiale şi au dus animalele pe locurile predominante. La acțiunile de evacuare intervin 24 de pompieri militari și voluntari din Hudești.

Potrivit datelor furnizate de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoșani, in aceasta dimineața la ora 08.00, raul Prut măsura la Oroftiana (intrarea in țară) 748 cm, cu 98 cm peste cota de pericol.

La stația Stanca – aval, cota de pericol era depășită cu 14 cm, astfel nivelul râului Prut fiind de 398 cm, în staționare.

Având în vedere informațiile primite de la autoritățile din Ucraina, potrivit cărora se așteaptă o nouă undă de viitură pe raul Prut, s-au dispus masuri suplimentare pentru gestionarea situației. Astfel, pe lângă monitorizarea permanentă din teren, evacuarea stanelor și a operatorilor economici din lunca Prutului, avertizarea populației prin mesaje RO Alert, au fost dislocate efective de pompieri pe toată lungimea râului pentru optimizarea gestionarii eventualelor situații de urgenta.

ISU Botoșani recomandă populației din zonele vizate de inundații să evite deplasările și să ia măsurile de autoprotecție în perioada de valabilitate a avertizării hidrologice.

Pentru evitarea situațiilor în care viața poate fi pusă în pericol, cetățenii trebuie să respecte următoarele recomandări:
• Nu vă deplasați prin curenți de apă, puteți să vă pierdeți echilibrul
• Nu vă deplasați cu autoturismul în zona inundată
• În cazul în care sunteți surprinși de viitură urcați-vă către părțile superioare ale locuinței sau pe acoperiș, până la sosirea echipelor de salvare
• Dacă este necesară evacuarea, deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi!

Sursa: observatornews.ro

RECLAMĂ
Articolul precedentCraiova 2 – 1 Botosani. Craiova declanșează cursa de urmărire a liderului CFR Cluj!
Articolul următorTânără mămică în comă la Maternitatea Giulești, după cezariană. Medic: „Habar nu am ce s-a întâmplat”