Acasă Stiri Un fost director la Uzinele Sodice Govora, trimis în judecată pentru înşelăciune

Un fost director la Uzinele Sodice Govora, trimis în judecată pentru înşelăciune

525
0

Fostul director executiv la Uzinele Sodice Govora Florin Sergiu Bălan a fost trimis în judecată de procurorii DNA, alături de un executor judecătoresc şi doi avocaţi, sub acuzaţia că a încercat să înşele mai multe bănci cu suma de 26 de milioane de lei.

RECLAMĂ

Potrivit DNA, Florin Sergiu Bălan, fost director executiv la SC Uzinele Sodice Govora SA (în prezent SC Uzinele Sodice Govora – Ciech Chemical Group SA), este acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, înşelăciune şi tentativă la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Împreună cu Bălan au fost deferiţi justiţiei Eugen Fieraru, executor judecătoresc din municipiul Piteşti, Liviu Ardeiaş, avocat în Baroul Teleorman, arestat preventiv în lipsă, Mihai Andrei Cocaină, avocat în Baroul Argeş, şi Costel Văitiş, persoană fără calitate specială.

DNA susţine că, în perioada 2009 – 2012, cele cinci persoane au constituit o asociere infracţională prin care au urmărit obţinerea sumei totale de 26.436.603 lei, prin inducerea în eroare a funcţionarilor unor agenţii bancare din Bucureşti, Sibiu şi Piteşti şi a reprezentanţilor SC Uzinele Sodice Govora SA.

Anchetatorii declară că gruparea a demarat proceduri de executare silită a unor creanţe, reprezentând cheltuieli de judecată stabilite de instanţele civile în favoarea lui Sergiu Bălan, creanţe ale căror valori (între 11,15 lei şi 25.194 lei) erau în mod vădit disproporţionate faţă de valoarea cheltuielilor de executare.

În acest scop, inculpaţii au emis facturi şi chitanţe pentru sume de bani care nu aveau acoperire în realitatea obiectivă, în cadrul unor proceduri de executare silită, cu titlu de aşa-zise cheltuieli de executare, cheltuieli care derivau şi se succedau dintr-un proces în altul, după un principiu ‘tip carusel’, fiind urmăriţi debitori solvabili din categoria băncilor sau companiilor petroliere.

Procedurile de executare au fost derulate prin biroul executorului judecătoresc Eugen Fieraru iar inculpaţii au încheiat între ei mai multe contracte fictive (de asistenţă juridică şi de prestări servicii), onorariile acestor contracte fiind stabilite la valoarea totală de 26.436.603 lei.

Din aceşti bani, inculpaţii au dobândit de la SC Uzinele Sodice Govora SA suma de 2.036.797 lei şi au încercat să obţină suma totală de 24.400.000 lei de la mai multe unităţi bancare, fără să încaseze aceşti bani ca urmare a opoziţiei funcţionarilor bancari şi a faptului că executarea fusese suspendată provizoriu de către instanţa de judecată.

Independent de aceste fapte, în cursul anului 2007, Liviu Ardeiaş a încheiat cu Văitiş Costel un contract de asistenţă juridică pentru a-l reprezenta într-un proces aflat pe rolul Tribunalului Giurgiu, în contradictoriu cu o societate comercială.

În baza acestui contract, Liviu Ardeiaş a emis o factură fiscală şi o chitanţă pentru suma de 350.000 lei, cu titlu de onorariu.

Deşi această sumă nu a fost achitată niciodată de Văitiş, Liviu Ardeiaş a demarat procedurile de obţinere pe cale judecătorească de la firma respectivă a acestei sume cu titlu de cheltuieli de judecată, însă Tribunalul Bucureşti a redus suma solicitată de la 350.000 lei la 5.000 lei.

Potrivit procurorilor, Liviu Ardeiaş nu a evidenţiat în contabilitatea cabinetului său de avocatură operaţiunile comerciale efectuate.

Părţile vătămate Uzinele Sodice Govora – Ciech Chemical Group SA, SC OMV Petrom SA şi ING s-au constituit părţi civile în proces cu suma totală de 4.161.573 lei.

Pe 11 octombrie 2012, procurorii anticorupţie i-au reţinut pe Eugen Fieraru, Sergiu Florin Bălan şi Mihai Cocaină pe o perioadă de 24 de ore iar Curtea de Apel Bucureşti a instituit măsura de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile, prelungită succesiv de procurori.

La data de 15 octombrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a dispus faţă de Liviu Ardeiaş arestarea preventivă în lipsă pe un termen de 30 de zile de la data punerii în executare a mandatului.

Dosarul se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti.sursa:rtv.net

RECLAMĂ
Articolul precedentSex la comun în căminul 10
Articolul următorMihai Morar i-a impacat! Connect-R si Alex Velea, dupa 6 ani impreuna! UITE ce si-au avut de spus si AFLA de ce s-au certat!