Pacientele Maternității “Elena Doamna” din Iași sunt nemulțumite de mâncarea pe care o primesc pe timpul spitalizării. Un cub de unt și puțin gem, cu asta ar trebui sa se hrănească pacientele.Scumpirea galopantă a alimentelor se simte și în spitale, în ciuda dublării bugetului pentru fiecare pacient. Un pacient are 20 de lei pe zi pentru trei mese, numai că în contextul scumpirilor, meniurile rămân sărăcăcioase. Nutriționiștii reușesc cu greu să acopere necesarul de calorii și adesea fac rabat la calitate.Statul alocă, în prezent, 20 de lei pe zi pentru cele trei mese ale unui pacient. Prea puțin, susțin specialiștii, care atrag atenția că hrana pentru pacienți este vitală pentru vindecarea acestora.„Este foarte important ca personalul specializat din cadrul spitalului să adapteze hrana pacienților noștri în funcție de patologia lor individuală. Spre exemplu, dacă este să ne gândim la conținutul energetic, acest conținut variază foarte mult, patologii diferite aduc diferite necesități din punct de vedere al alimentației și e foarte important de menționat că de multe ori costul unei alimentații corespunzătoare poate să fie crescut, deoarece știm că alimentele de calitate de regulă costă mai mult”, a transmis Bogdan Timar, medic primar specialist în diabet. „
Spitalele de la noi din România, cer mai mulți bani de la buget pentru mâncare din cauza scumpirilor.
„Este o măsură obligatorie, nivelul era jenant de scăzut, a fost o creștere, dar cred că se impune creșterea finanțării pentru asigurarea unei hrane adecvate pacienților. Nutriția este tratament, este o parte a îngrijirilor.”, a declarat Dorel Săndesc, manager Spitalul Județean Timișoara.
sursa:https://www.bzi.ro/un-cub-de-unt-si-putin-gem-cu-asta-ar-trebui-sa-se-hraneasca-pacientele-de-la-maternitatea-elena-doamna-din-iasi-foto-5018193?utm_source=DNS&utm_medium=FB&utm_campaign=FB-POST&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR3Jtl8OmrzANuYRYKBecPn3zKxZquvQNxd7RLH3rKAIoetGl68b5IQmwl4_aem_55QlzpiCmOAmQ9Gg5Pufog