Taxa Oxigen, noua taxă impusă pentru a îmbunătățirea calitatăţii aerului în Bucureşti, a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, însă Primăria Capitalei va aplica amenzi şoferilor care circulă fără vinieta corespunzătoare abia din luna martie.
Taxa impusă de municipalitate în București va fi plătită pentru mașinile poluante care circulă prin Capitală, chiar dacă sunt doar în tranzit. Cadrul legal se regăsește în Hotărârea CGMB nr. 539/2019, recent fiind publicat și regulamentul pentru aplicarea vinietei.
Chiar dacă vinieta Oxigen a intrat în vigoare, la această oră nu se dau amenzi pentru neplata acesteia. Termenul de la care se vor aplica amenzi pentru neplata taxei este luna martie.
Cine plăteşte taxa Oxigen
Consiliul General al Municipiului București a aprobat pe 24 octombrie, la propunerea primarului Gabriela Firea, introducerea vinietei Oxigen începând cu 1 ianuarie 2020 pentru mașinile sub Euro 4 care circulă în București, iar mașinile sub Euro 3 nu vor mai avea acces în centrul orașului chiar dacă plătesc vinieta.
Pentru mașinile sub Euro 3 vinieta va fi de 15 lei pe zi, iar pentru cele Euro 3 și 4 – 5 lei pe zi.
Autoturismele Euro 4 vor plăti vinieta din 2021.
Mașinile noneuro, Euro 1 și Euro 2 nu vor mai avea voie deloc în București din 2022, iar pentru cele Euro 3 restricția este valabilă din 2024.
Șoferii care nu au vinieta corespunzătoare vor fi sancționați cu amenzi de la 1.500 la 2.000 de lei. Aplicarea sancțiunilor va fi făcută atât de polițiști și polițiști locali, cât și de ”împuterniciți ai primarului general”.
Cine nu plăteşte vinieta Oxigen
Următoarele categorii de autovehicule sunt exceptate de la plata vinietei Oxigen:
– cele electrice și hibrid
– scuterele și motocicletele
– cele special adaptate pentru persoanele cu dizabilități
– cele destinate transmisiunilor radio și tv
– autovehiculele aparținând poliției, pompierilor, jandarmeriei, poliției de frontieră, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecției civile, Ministerului Apararii Naționale, unitatilor speciale ale Serviciului Român de Informați și ale Serviciului de Protectie și Pază, Servicului de Telecomunicatii Speciale, Servicului de Informatii Externe, Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției, precum şi autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public,
– servicile publice comunitare pentru situații de urgență
– Societatea Națională de Cruce Roşie din România
– servicile de ambulanță
– Societatea Transport Bucuresti STB
– cele utilizate la intervențiile la căile de comunicație și rețelele edilitare
– cele istorice, conform datelor înscrise în certificatul de înmatriculare sau în cartea de identitate a vehiculului
– cele preväzute ca fiind exceptate prin acordurile și tratatele internaționale la care România este parte.
Care este zona unde se aplică taxa Oxigen
Se defineşte Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) în perimetrul delimitat de:
P-ța Victoriei – Bd. Iancu de Hunedoara – Șos. Ştefan cel Mare – Str. Polonă – Str. Mihai Eminescu – Str. Traian – Bd. Nerva Traian – Bd. Gheorghe Şincai – Str. Lânăriei – Calea Şerban Vodă – Bd. Mărăşeşti – Str. Mitropolit Nifon – Bd. Libertății – Calea 13 Septembrie – Șos.Pandurilor – Șos.Cotroceni – Spl. Independentei – Str. Știrbei Vodă – Str. Berzei – Str. Buzeşti – P-ța Victoriei.
Cum plătesc taxa Oxigen
Primăria Capitalei a anunțat pe pagina Oxigen pentru București că vinieta poate fi cumpărată doar online intrând pe site-ul Administrației Străzilor (https://www.roviniete.ro/ro/oxigen
Sursa: observator