Acasă Stiri Soldații francezi dislocați în România suferă de frig și foame. „N-am văzut...

Soldații francezi dislocați în România suferă de frig și foame. „N-am văzut niciodată o asemenea mizerie”

272
0

Ministrul Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, a vizitat, joi, trupele franceze dislocate în România în cadrul Operațiunii Aigle. În spatele imaginilor frumoase, soldații deplâng condițiile de viață nedemne, scrie presa franceză.

RECLAMĂ

Sébastien Lecornu s-a deplasat la tabăra militară de la Cincu, în România, unde militari francezi sunt dislocați din februarie, în cadrul NATO. Sosirea oficialului a fost întâmpinată cu onoruri militare, informează mediapart.fr.

Pe de ală parte, viața de zi cu zi a celor peste 700 de soldați francezi care locuiesc în unitatea militară de la Cincu este în realitate mai puțin glorioasă. Hrană este insuficientă, spațiile unde locuiesc soldații sunt parțial insalubre, iar încăperile sunt „reci”.

Condițiile de viață de acolo sunt considerate de mulți militari drept nedemne. Aceștia se tem că iarna care vine va înrăutăți lucrurile.

Soldații sunt hrăniți cu alimente vechi

Misiunea Eagle a fost lansată pe 28 februarie, la patru zile după invazia rusă a Ucrainei, cu rolul de „întărire a posturii defensive a NATO” și „consolidarea protecției flancului estic al Europei”, care se bazează și pe prezența soldaților belgieni și olandezi.

Au trecut, așadar, opt luni de când Franța a preluat acest „cantonament” aparținând armatei române. Cu toate acestea, condițiile de viață sunt încă precare.

Mâncarea, insuficientă

Mesele oferite de aliații români sunt reduse la porția minimă: ciorbă și roșii pentru o cină, omletă și o bucată de pâine de cu o zi înainte pentru micul dejun. Uneori mesele nu includ nici aperitiv, nici desert.

Familiile sunt nevoite să suplimenteze cu colete trimise pe cheltuiala lor.Soldații „sărbătoresc” atunci când primesc de acasă cârnați și pachete de chipsuri.

În ultimele zile, mesele au constat în „rații de luptă” (mese preparate destinate în principiu situațiilor de urgență).

Mai mulți militari ar fi încercat să ceară ajutor superiorilor lor pentru a obține mese mai consistente, însă nu au avut succes. Statul Major al Armatei nu neagă existența unei probleme, dar dă asigurări că „mesele se vor îmbunătăți calitativ și cantitativ, în special cu adăugarea de suplimente alimentare, mai multe produse lactate și fructe”.

Bucătăria și sala de mese de care beneficiază trupele franceze este într-o stare deplorabilă, iar o parte din apă și alimente sunt depozitate afară, din lipsă de spațiu – ambalajele și cutiile sunt împrăștiate pe jos, lângă sala de mese.

Mai mult decât atât, întreruperea curentului îi obligă uneori pe soldați să mănânce la lumina telefonului mobil.

Statul Major francez admite că au existat câteva probleme cu apa curentă și „unele disfuncționalități” în furnizarea de energie electrică, dar dă asigurări că „există deja planuri de renovare a sistemului electric”.

Aproximativ 450 de soldați francezi sunt găzduiți în containăre.

Urmele de noroi, mucegai și păr rămase în căzile de duș confirmă faptul că băile nu au fost igenizate.

Unele containăre nu mai sunt complet izolate și iau apă în timpul ploilor abundente. Mai mult decât atât, din cauza lipsei de paturi de tabără (cunoscute sub denumirea de „paturi picot”) care să fie instalate în interior, peste 200 de paturi au trebuit să fie comandate urgent de la o companie civilă.

Ceilalți soldați francezi, 250 de oameni, sunt găzduiți în corturi colective.

„Fiecare cort este dotat cu energie electrică și încălzire”, asigură personalul.

Dimpotrivă, mărturiile locuitorilor din Cincu spun că acestea nu sunt întotdeauna încălzite corespunzător.

Noroi, șoareci și câini vagabonzi

Aproximativ 250 de militari împart cinci toalete, iar din cele șaisprezece dușuri destinate soldaților care locuiesc în corturi, doar șase funcționează corespunzător. Mai mult decât atât, toți cei peste 700 de soldați francezi trebuie să împartă o mașină de spălat.

Totul se întâmplă într-o tabără care se află într-o „mlaștină”, unde sunt șoareci, ploșnițe și câini vagabonzi atrași de gunoi.

Întrebat despre aceste probleme ce țin de igienă, personalul consideră că numărul de dușuri și mașini de spălat este suficient și dă asigurări că restul problemelor se vor rezolva în curând.

„Mi-e foame, mi-e frig și sunt obosit”, a rezumat situația în care se află un soldat din misiunea Aigle către una dintre rudele sale într-un mesaj WhatsApp.

Mulți se tem de iarna care vine. În decembrie și ianuarie, temperaturile pot scădea până la -30°C în Cincu.

Lucrările care ar trebui să îmbunătățească condițiile de locuit din tabără (care trebuie să găzduiască o mie de bărbați și femei până la sfârșitul anului) sunt deja complicate de condițiile meteo, asigură un militar francez.

Mai mult, cele zece tancuri Leclerc trimise de Franța în România încă nu au sosit, iar cauzele acestei întârzieri nu sunt clare.

„N-am văzut niciodată o asemenea mizerie”

Militarii sunt cu siguranță obișnuiți – și instruiți – să evolueze în medii rudimentare, dar aceste condiții sunt în principiu rezervate câmpului de luptă și situațiilor de urgență, și nu vieții într-o bază militară aflată într-o țară europeană.

Printre cei care și-au exprimat furia se numără un soldat care a efectuat 15 operațiuni externe. El spune că „nu a văzut niciodată o asemenea mizerie.

Un alt ofițer este „dezgustat până la punctul de a nu mai vrea să meargă într-o misiune”.

„Nu este nimic glorios la armata franceză când o vezi la Cincu, cu picioarele în noroi, stomacul gol, cearcăne până la bărbie, încercând să sperie Rusia cu mijloace defecte și tancuri care se chinuie să traverseze”, a declarat un francez prezent la Cincu.

Sursa: mediapart.fr

RECLAMĂ
Articolul precedentCrimă șocantă în Bacău. Un bărbat, cunoscut cu probleme psihice, și-a ucis cu o secure bunica
Articolul următorClienții din mall-ul din Craiova au fost evacuați