Acasă STIRI SPORTIVE Scindarea Craiovei, „Campioanei unei mari iubiri” » Episodul 2: Tranzacția Staicu –...

Scindarea Craiovei, „Campioanei unei mari iubiri” » Episodul 2: Tranzacția Staicu – Mititelu, păcăleala secolului?

294
0

Dinel Staicu a jonglat cu două firme care aveau denumiri asemănătoare, cesionând între ele licența, drepturile federative ale jucătorilor și drepturile TV. Ulterior i-a vândut una dintre firme lui Mititelu. ASFC Universitatea, asociația sportivă care asigurase continuitatea din 1994, iese din club la finalul lui 2004, fiind lichidată în 2012

RECLAMĂ

Cu ajutorul unei documentări realizate în ani de zile de ziaristul Bogdan Groșereanu, GSP reface puzzle-ul scindării Universității Craiova în două echipe, care se luptă între ele pentru aceeași identitate. Cele 4 episoade:

Episodul 2 » Drumul de la Știința U Craiova, via Univștiința Fotbal Club SA, până la Fotbal Club U Craiova

După cum am văzut în Episodul 1, în anii ’90 fotbalul românesc s-a „privatizat” pe sub masă, netransparent. Cluburile socialiste nu s-au transformat în societăți pe acțiuni, pe care să le cumpere de la stat privații, așa cum s-a întâmplat cu restul economiei.

Activitatea fotbalistică a continuat pur și simplu prin finanțatori privați. Cu timpul, ei și-au însușit identitatea cluburilor, asumându-și inclusiv rezultatele obținute de cluburi înainte de 1990.

La fel s-a întâmplat și cu Universitatea Craiova. În 1991, secția de fotbal a Clubului Sportiv „Universitatea” (CSU) și-a deschis cont bancar separat și a trecut pe autofinanțare. Primul finanțator a fost George Constantin Păunescu, prin firma Ages. Apoi:

– În 1994, s-a înființat în paralel Asociația Sportivă Fotbal Club (ASFC) Universitatea Craiova, de către 21 de persoane din club.

– În 1997, s-a înființat Universitatea Club Fotbal SA – la care ASFC era acționar minoritar. Firma era controlată de un grup de oameni de afaceri, în frunte cu Doru Stănescu și George Ilinca.

– În 2000, echipa este preluată Gigi Nețoiu. Acesta înființează FC Știința Craiova SA București care își deschide punct de lucru în Bănie.

– Elementul de continuitate între clubul lui Ilinca și cel al lui Nețoiu este ASFC. Asociația devine acționar minoritar în firma lui Nețoiu – care preia de la ASFC licența, contractele fotbaliștilor, locul de membru FRF și LPF și locul în Divizia A.

– În 2001, societatea avea să fie redenumită FC Universitatea SA București, iar în 2002 echipa va fi cedată lui Dinel Staicu.

– Transferul va fi făcut în perioada 2002-2003 pentru 400.000 de dolari, în afară de jucătorii pe care Nețoiu îi duce la Dinamo.

– Dinel Staicu preia echipa tot prin ASFC, dar înființează în 2002 o societate nouă, Fotbal Club Universitatea SA Craiova.

Noua firmă era formată din Universitatea lui Ilinca (înființată 1997) reprezentată de Staicu, la care se adăugau alți patru acționari controlați de Dinel: Forum Privat Prod Oltenia SA, BMO Oltenia SA, Marian Staicu și Carmen Ioana Popescu – fratele, respectiv mâna dreaptă a omului de afaceri.

Ulterior, în firmă intră și ASFC cu 1%. Asociația va preda către firma lui Staicu contractele de muncă ale jucătorilor, certificatul de identitate sportivă (CIS) și licența de joc. ASFC – care era elementul de continuitate din 1994 – iese din acționariat la finalul lui 2004 și își continuă drumul separat, până la lichidare, în 2012.

În club intraseră între timp două asociații controlate de Dinel (AS Știința Craiova) și bine cunoscuta FPP Oltenia, Primăria Craiova – care a cumpărat acțiuni de 400.000 de lei, precum și un grup nesemnificativ de persoane fizice.

În 2004, legea privind Registrul Comerțului se modifică, astfel că nu se mai pot înscrie firme care conțin, printre altele, cuvintele „universitate”, „universitar” sau derivatele acestora. Cele care dețineau astfel de denumiri aveau la dispoziție 3 luni să-și schimbe numele.

Dinel profită de ocazie și face o mică scamatorie. Inițial, pe lângă SC Fotbal Club Universitatea SA Craiova (firma din 2002, pe care funcționa clubul), înființează SC FC Universitatea SA Craiova.

Transformarea „Fotbal Club” în „FC” trece neobservată, însă vorbim de două firme diferite, cu coduri de identificare diferite:

– Firma din 2002 are CUI: 14725165

– Firma din 2004 are CUI: 16605262.

Fotbal Club devine acționară la FC. Apoi, Fotbal Club cesionează către FC drepturile TV pe perioada 2004-2010, precum și licența obținută în 2002 (foto1).

De asemenea, cesionează drepturile federative ale mai multor jucători: Mihăiță Pleșan, Cosmin Moți, Zeno Bundea, Adnan Guso, Mariko Daouda, Alin Vigariu, Claudiu Tudor, Ovidiu Stoianof, Jeremie Njock, Bogdan Buhuș și Andrei Roman. Cesiunile sunt înregistrate la FRF la sfârșitul lui septembrie 2004.

La începutul lui octombrie 2004, FC (firma înființată în 2004) își schimbă denumirea în FC Știința U Craiova, iar acționarul Fotbal Club (firma înființată în 2002) devine Știința U Craiova, fără „FC” (foto3). În noiembrie 2004, Ştiinţa U Craiova se retrage din club.

Potrivit documentelor, FC Știința U Craiova (2004) este afiliată la FRF, iar Știința U Craiova (2002) este un acționar al clubului care a jucat în campionatul 2004-2005.

Confuzia este sporită de faptul că pe unele documente FRF nu apare și CUI-ul clubului, ci doar denumirea – care este cea a firmei înființate în 2004 (foto2).

În vara lui 2005, când echipa a retrogradat sportiv în Divizia B, Dinel i-a vândut lui Mititelu pachetul majoritar de la Știința U Craiova, adică un pui al clubului care evoluase în Divizia A.

Mititelu a schimbat denumirea firmei cumpărate în Univștiința Fotbal Club SA, apoi în Fotbal Club U Craiova, care în 2006 a intrat în insolvență. Despre firma aflată acum în faliment spune Mititelu că este continuatoarea „Craiovei Maxima” și deținătoarea palmaresului.

sursa:https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/scindarea-craiovei-campioanei-unei-mari-iubiri-episodul-2-tranzactia-staicu-mititelu-pacaleala-secolului-705442.html

Scindarea Craiovei, „Campioanei unei mari iubiri” » Episodul 2: Tranzacția Staicu - Mititelu, păcăleala secolului?

RECLAMĂ
Articolul precedentCod roșu de caniculă în România! Toată țara este vizată de avertizările meteo ANM
Articolul următor”Cine e mai bun dintre Florinel Coman și Alex Mitriță?”. Sorin Cârțu a dat verdictul