Acasă Stiri S-a făcut proprietar pe coloanele de apă din bloc

S-a făcut proprietar pe coloanele de apă din bloc

886
0

Scandal într-un bloc din Craiova, unde o parte a proprietarilor stau fără apă rece şi caldă la bucătărie încă de pe 24 decembrie, din cauza unui vecin. Acesta a montat robineţi pe coloanele comune de apă rece şi apă caldă şi a sistat din proprie iniţiativă furnizarea apei către vecinii de la etajele superioare (II, III, IV).

RECLAMĂ

O parte a proprietarilor din blocul 29 scara C din cartierul craiovean Valea Roşie sunt revoltaţi împotriva vecinului de la apartamentul 8, care, pe motiv că este inundat de vecinul de deasupra, şi-a montat robineţi pe coloanele comune de apă rece şi caldă şi a oprit din propriul apartament apa vecinilor de la etajele II, III şi IV, în total şase apartamente. „Eu locuiesc la etajul IV, apartamentul 20, şi înainte de Crăciun m-am trezit că nu mai am apă caldă şi apă rece la bucătărie. Am întrebat în stânga, în dreapta, la asociaţie, şi am aflat că vecinul de la apartamentul 8 a oprit apa, că aşa vrea el. Se prevalează de faptul că sunt avocaţi, procurori, şi ne sfidează. Au trecut trei săptămâni şi noi stăm fără apă. Ei spun că le-ar fi curs apă de la vecinul de la etajul superior, dar coloanele astea sunt ale tuturor. Ce s-ar întâmpla dacă fiecare am face ce ne taie capul cu conductele comune care trec prin locuinţele noastre?! Nici asociaţia nu are ce să-i facă“, s-a plâns Mihai Mihalache, proprietarul de la apartamentul 20.
Înt-o situaţie similară sunt şi ceilalţi vecini, care sunt legaţi la aceeaşi coloană, în total şase apartamente. Oamenii se chinuiesc să care cu sticlele apă caldă şi rece de la baie, sau mai rău, să-şi spele farfuriile, oalele şi cratiţele la baie. „Eu aduc apă cu sticlele de cinci litri de la baie. Aşa mă chinuiesc. Nu pot să mă duc cu vesela la baie, nu e firesc. Şi toate astea din cauza domnului Cergă. Aşa vrea el, a pus un robinet pe coloană şi ne opreşte apa de la el din apartament. Zice că îl inundă vecina, dar în apartamentul ăla nu locuieşte nimeni, sunt plecaţi din ţară. Iar dacă este aşa, de ce nu se înţeleg?“, s-a întrebat nedumerită o locatară.
Afectaţi mai sunt Dumitru Ionică, de la apartamentul 9, Dan Stuparu, proprietarul apartamentului 12, Alexandru Chiriţoiu de la 13, Dumitru Didu de la 16 şi Cosmin Mitrică de la 17.

Demersurile asociaţiei au rămas fără rezultat

Nici măcar reprezentanţii Asociaţiei de proprietari Dacia, la care este arondat blocul 29 scara C, nu se pot înţelege cu locatarul de la apartamentul 8. Preşedintele asociaţiei, Dumitru Pretorian, susţine că acesta nici nu discută cu ei. „I-am pus notificări în uşă, nici nu le-a luat în seamă, le-a rupt. Legea interzice să intervii pe coloanele  pe care proprietarii le deţin în cotă indiviză, chiar dacă ele tranzitează locuinţele noastre. Cu ce drept el a lăsat o parte din bloc fără apă?! Spune că sunt nişte infiltraţii de la vecina de la apartamentul 12. Noi am chemat instalatori să vedem unde sunt probleme. Nu ne dăm seama dacă este de la dumnealui din apartament, dacă este de la vecina de sus sau undeva între cele două locaţii. Cel care locuieşte deasupra este plecat din ţară, dar am adus-o pe mama acestuia de la ţară. A venit femeia de două ori şi a tratat-o ca pe ultimul om. Conductele sunt în zid şi până nu se sparge peretele nu ştim. El are undeva în plafon o infiltraţie cam de o palmă, dar pentru asta nu trebuie să opreşti apa vecinilor.  Trebuie să ne înţelegem, dar el refuză. Proprietarul de drept este Constantin Cergă, dar stă băiatul, Doru Cergă. Ei se consideră că au funcţii şi dacă noi suntem vârstnici, nici nu se uită la noi. Compania de Apă şi Termo nu se implică pentru că suntem proprietari. Am depus plângere şi la poliţie, nu am primit nici un răspuns. Cred că suntem un caz singular în Craiova, să nu ai apă că aşa vrea un vecin. Ce făceam dacă era căldura?“, a explicat preşedintele Asociaţiei Dacia, Dumitru Pretorian.

Fiecare cu dreptatea lui

Proprietarul de la apartamentul 8 consideră că el este cel afectat în această situaţie. „Oamenii aceştia nu au dreptate. Vecina de deasupra locuinţei mele m-a inundat în mai multe rânduri. Eu am renovat apartamentul, am făcut investiţii aici. Eu am adus instalatorii şi nu îşi dau seama unde este problema. Eu cred că este o problemă cu coloana comună de la etajul superior. De ce nu vine să deschidă apartamentul, ca să verifice instalatorii unde sunt probleme? Şi cei de la asociaţie ştiu de acest lucru, eu dacă dau drumul la apă îmi curge în locuinţă. La asociaţie plătim fond de reparaţii, unde sunt aceşti bani? V-au spus că eu am schimbat coloana pe băi? Mie cine îmi plăteşte daune?“, este de părere Doru Cergă, locatarul de la apartamentul 8.
Reprezentanţii furnizorului de căldură şi apă caldă, dar şi ai celui de apă rece spun că ceea ce se întâmplă în blocul 29 nu este corect. „Nu este normal, este o coloană comună, un bun de folosinţă în comun, fiecare are o cotă indiviză şi proprietarii nu au dreptul să intervină pe instalaţii după bunul lor plac, afectându-i pe ceilalţi vecini“, a declarat directorul SC Termo Craiova SRL, Nicolae Degeratu.

Ce spune legea

„Art. 14. (…) Nici un proprietar nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau individuală al celorlalţi proprietari din condominiu.
(…) modificarea instalaţiilor de distribuţie a utilităţilor în interiorul unui condominiu sau al unui apartament din cadrul unui condominiu poate fi făcută numai în condiţiile legii, pe baza referatului tehnic de specialitate emis de furnizorul utilităţii, în care se arată efectele modificării instalaţiei respective. Pe baza acestui referat, Adunarea Generală va hotărî asupra efectuării modificării“.
Norme metodologice de punere în aplicare a Legii nr. 230/2007

sursa: gds.ro

RECLAMĂ
Articolul precedentCraiova: Poliţiştii au reţinut un tânăr dat în urmărire de italieni
Articolul următorBOMBA ANULUI! Stefan Banica si Andreea Marin s-au despartit! Au anuntat separarea concomitent pe conturile de Facebook