Acasă Stiri România, zonă roșie: cine intră în carantină la întoarcerea în țară!

România, zonă roșie: cine intră în carantină la întoarcerea în țară!

690
0

Italia face anunțul oficial cu privire la un set de noi reguli pentru a stopa infectarea cu COVID-19. Romania este prima vizată!

Cetățenii din România și Bulgaria vor putea intra pe teritoriul Italiei doar dacă vor sta în izolare la domiciliu 14 zile, potrivit informațiilor furnizate de MAE. Roberto Speranza – ministrul sănătății din Italia – a semnat un ordin care prevede carantina pentru toți cei ce călătoresc din România și Bulgaria spre Italia. Dar și celor ce au fost în ultimele 14 zile prin România și Bulgaria.

RECLAMĂ

Această măsură este deja implementată pentru toate tările non-UE și din afara zonei Schengen. Totodată, Italia interzice accesul cetățenilor din 13 țări: Armenia, Bahrain, Bangladesh, Brazilia, Bosnia și Herțegovina, Chile, Kuweit, Macedonia de Nord, Moldova, Oman, Panama, Peru și Republica Dominicană.

Roberto Speranza a mai declarat: Virusul nu este învins și continuă să circule și să se extindă. Din acest motiv încă avem nevoie de precauție și atenție, potrivit airlinestravel.ro.

Pe plan intern, România se află pe poziţia a patra la rata infectărilor, aşadar doar cei care vin acum din Luxemburg, Suedia sau Portugalia vor fi obligaţi să intre în carantină pentru 14 zile. Sunt considerate țări cu risc ridicat cele în care rata cazurilor noi de îmbolnăvire, din ultimele 14 zile, raportată la 100.000 de locuitori, e mai mare decât cea înregistrată în România în perioada similară. Iar în acest moment sunt puţine astfel de tari dacă privim spre acest clasament întocmit de Centrul European pentru combaterea răspândirii bolilor.

Potrivit noii legi, carantinarea unei persoane poate fi instituită doar pe baza informaţiilor ştiinţifice oficiale şi a definiţiei de caz. Carantina poate fi instituită la domiciliul persoanei vizate, într-o altă locuinţa aleasă de persoana vizată sau într-un spaţiu special al autorităţilor, potrivit stirileprotv.ro.

Dacă cineva refuză carantina sau dacă încalcă măsură carantinei, deși iniţial a consimţit-o, medicul sau organul de control recomandă iar direcţia de sănătate publică decide, în cel mult 8 ore, plasarea persoanei respective în carantină instituţionalizată dacă se constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase.

Carantina poate fi instituită pe durata perioadei de incubaţie a bolii în cauză. Măsură încetează la expirarea termenului specific acestei perioade sau înainte, dacă persoana vizată este confirmată că fiind deja infectată caz în care se va dispune izolarea acesteia.

Trebuie precizat şi ca măsură carantinei sau izolării poate fi atacată în instanţă. Oricine considera că îi sunt încălcate drepturile prin plasarea în carantină sau internarea în spital, atunci poate sesiza instanţă iar judecarea cauzei trebuie făcută de urgenţă în cel mult 24 de ore de la sesizare.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: ,,Având aceste pârghii legale şi cu respectarea de noi toţi a regulilor de precauţie, a dist fizice, a portului măştii, în interior, în mijl de transport în comun, la locul de muncă, noi speram să avem doar o creştere uşoară. Aceste două sapt sunt necesare tocmai pentru consumarea bolii la pozitivi.”

Sursa: 3minute.net

RECLAMĂ
Articolul precedentAustria schimbă condițiile de intrare în țară pentru cetățenii români
Articolul următorMesajul de adio al unui tânăr care s-a sinucis la un an și jumătate de la moartea iubitei sale, în Anglia