Home Stiri România, între vijelii şi caniculă. Directorul ANM anunţă prognoza meteo

România, între vijelii şi caniculă. Directorul ANM anunţă prognoza meteo

84
0
loading...

Vremea a făcut ravagii în România. În mai multe județe din ţară codul rosu de ploi şi vijelii a făcut pagube însemnate, iar meteorologii nu vin cu vești bune. Directorul ANM, Elena Mateescu, ne oferă toate detaliile.

loading...
loading...

“Într-adevăr, putem să confirmăm înregistrarea unei cantități de peste 50 de litri pe metru pătrat la stația meteorologică, având în vedere și atenționarea meteorologilor să de tip nowcasting de cod roșu, care a fost practic dublat, ceea ce era în vigoare de la ora 12 și până în această seară la ora 22:00 codul portocaliu.

Vorbim de averse torențiale care pe secvențe scurte de timp, de la 17:10 până la ora 18:00 când a fost în vigoare codul roșu, s-au cumulat valori de peste 50 de litri pe metru pătrat grindină, vijelie și descărcări electrice.

Practic, este a șaptea atenționare meteorologică de tip nowcasting de cod roșu emisă astăzi 2 iulie și iată, așa cum menționam, o vară extremelor meteorologice, fie că vorbim de a 3-a zi consecutiv în care am avut disconfort termic accentuat și val de căldură persistent, dar în același timp, cum se întâmplă și fenomene de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, caracterizat de prin vijelii puternice și ploi abundente.

Vitezele la rafală rămân în vigoare până la această seară la ora 22 atenționarea meteorologică de cod portocaliu pot depăși 70-80 de kilometri pe oră.

Aversele torențiale vor fi caracterizate de cantități de apă pe secvențe foarte scurte de timp, care pot depăși 50-60 de litri pe metru pătrat și, nu în ultimul rând, și la nivel local, căderi de grindină.

În continuare, în special zonele de munte, dar și la nivel local, în partea de sud, centru și est a țării, acolo unde și pe parcursul acestei după-amiezi am avut aceste tipuri de fenomene și cred că trebuie să menționăm și faptul că mâine o vreme în continuare călduroasă, local caniculară în zonele de câmpie, unde în continuare disconfortul termic va fi unul ridicat.

Vorbim în continuare de a înnorări temporar accentuate în a doua  parte a zilei când vorbim de averse.

Intensificări ale vântului se pot lua local aspect de vijelie, mai ales în zonele de deal și de munte, dar și în partea de nord-est, centru, sud, sud-vest a țării. De asemenea, săptămâna va debuta cu o vreme călduroasă.

Valorile de temperaturi vor fi mai mari, mai ales în partea de sud, 37 de grade inclusiv în Capitală 35-36 de grade.

Practic, valul de căldură se va intensifica în continuare la începutul săptămânii când canicula va rămâne de interes și disconfortul termic ridicat pe ar extinse.

În zonele de câmpie vorbim de temperaturi resimțite care pot depăși, de asemenea, 40-41 posibil 42 de grade așa cum s-a întâmplat din 29 iunie și până în prezent.

Cum am spus-o de fiecare dată. Nu trebuie să excludem emiterea acestor avertizări atunci când datele impun”, a spus Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3. 

sursa:https://www.antena3.ro/meteo/anm-prognoza-meteo-canicula-romania-cod-rosu-ploi-vijelii-644694.html

loading...
loading...