Directorul SC Pieţe şi Târguri SRL, societate care aparţine Primăriei Craiova, a anunţat, ieri, că a descoperit o serie de nereguli pe care fosta administraţie a Craiovei le-a comis în retrocedarea mai multor spaţii din pieţele din oraş, precum şi în realizarea unor investiţii cu sume mult mai mari peste preţul pieţei. Cătălin Resceanu, directorul SC Pieţe şi Târguri SRL, a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă, că solicită organelor abilitate, inclusiv Corpului de control al primului-ministru, să verifice cum s-a retrocedat jumătate din Piaţa “Valea Roşie”, terenul din Piaţa “Brazda lui Novac”, terenul din Piaţa Veche, aflată în centrul oraşului, unde s-au vândut şi clădiri din patrimoniul cultural cu sume de câteva zeci de mii de lei, cum s-a cumpărat un teren cu 1,2 milioane lei, pe care s-a construit o piaţă care a funcţionat doar câteva luni, şi cum s-au construit grupuri sanitare cu 100.000 de lei bucata.
Trebuie elucidat cum s-a ajuns la concluzia că trebuie cumpărat terenul pe care se află acum Piaţa Brestei cu o valoare de investiţie de 12 miliarde lei vechi şi care nu a funcţionat decât foarte puţin timp, iar în momentul de faţă reprezintă garaj pentru locuitorii din zonă. Cum s-au retrocedat jumătate din Piaţa «Valea Roşie» şi terenul din Piaţa «Brazda lui Novac» în formă de U, înconjurând aproapte tot platoul nostru agroalimentar.
Resceanu
Acesta a mai afirmat că terenul din Piaţa Veche, aflat în centrul oraşului, s-a vândut cu tot cu clădiri care sunt în patrimoniul cultural, la preţuri de câteva zeci de mii de lei.
Trebuie clarificat cum s-au făcut grupuri sanitare în pieţe cu aproape un miliard de lei vechi, iar eu am reparat şase grupuri sanitare cu 100 de milioane de lei vechi cu personalul din dotare. Cum s-au dat spaţiile comerciale pe convenţii civile la notar, spaţii pe care eu acum sunt nevoit să le demolez, pentru că nu au relaţii contractuale cu noi şi care erau subînchiriate. Şi culmea, prin acele convenţii nu era specificat că nu pot subînchiria.
Directorul SC Pieţe şi Târguri SRL Craiova
Resceanu s-a plâns că, în momentul în care a preluat această funcţie, a găsit societatea cu 12 miliarde de lei vechi neîncasate, sumă care nu se mai poate recupera, întrucât este datorată de societăţi care nu mai există, adică sunt radiate.
Am mai gasit 5,8 miliarde de lei vechi facturi neplătite, care depăşiseră termenul scadent. Apoi societatea, la 30 iunie 2012, avea o pierdere de 4,5 miliarde de lei vechi, sumă care crescuse la 7 miliarde de lei vechi la 1 august 2012.
Directorul Pieţelor
Printre măsurile pe care le-a luat în această funcţie, Resceanu a spus că a contorizat foarte atent consumurile la utilităţi – apă şi gunoi, deoarece mulţi particulari din pieţele Craiovei care îşi desfăşoară activitatea aici, deşi nu aveau contract cu Salubritatea, aruncau deşeurile în zonă.
Amintesc mereu despre aceste consumuri privind aceste utilităţi, deoarece sumele ajungeau la apă şi gunoi la aproape 900 de milioane lei vechi pe lună. O altă măsură a fost repararea presei de balotat deşeuri, reparaţie care ne-a adus un beneficiu prin scăderea facturii la gunoi cu aproximativ 100 de milione lei vechi şi chiar şi venituri suplimentare din vânzarea deşeurilor colectate, astfel contribuind şi la protejarea mediului înconjurător.
Resceanu
Actuala conducere de la Pieţe spune că pe viitor are ca obiectiv să aducă societatea pe profit, iar din banii obţinuţi din închirierea spaţiilor şi terenurilor să igienizeze pieţele si să le crească gradul de confort.
Resceanu a dat şi o veste mai puţin bună angajaţilor din subordinea sa: urmează să facă disponibilizări, pentru că, din punctul său de vedere, o societate care închiriază spaţii şi terenuri trebuie să aibă 120 de angajaţi. “În primul rând, unii dintre aceşti oameni nu îşi găsesc locul. Adică vin la muncă doar ca să aibă de unde să plece. Pentru început o să fie 10 persoane care vor fi disponibilizate, atât din personalul TESA, cât şi din cel de execuţie. Si o să mai urmeze şi altele”, a adăugat Cătălin Resceanu.
sursa: editie.ro