Avem cel mai negru bilanţ de la începutul pandemiei. Nu trece o zi în ultima perioadă fără să vă spunem acest lucru. Şi asta pentru că cifrele urcă ameţitor. Aproape 3.200 de persoane au fost diagnosticate cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore, iar medicii spun că în scurt timp vom depăşi şi bariera de 4.000 de infectări pe zi. 613 pacienţi sunt la Terapie Intensivă. Spitalele sunt la un pas de colaps, motiv pentru care ministrul Sănătăţii a cerut reevaluarea tuturor pacienţilor de la Reanimare.
- România a ajuns să aibă aproape 3.200 de infectări cu noul coronavirus în doar 24 de ore.
- 226 de spitale din întreaga țară tratează pacienți infectați cu noul coronavirus.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.
„Atenţie! În municipiul Bucureşti nivelul de răspândire a noului coornavirus este unul ridicat, peste 2 la o mie de locuitori!„.
E prima dată de la începutul pandemiei când în judeţele în care rata de răspândire a noului coronavirusului e mare, au fost trimise mesaje RO-Alert. Autorităţile i-au avertizat pe oameni să respecte măsurile şi să nu îşi pună viaţa în pericol.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Eu recomand, deci luaţi-o ca o recomandare, să purtaţi mască tot timpul când ieşiţi din casă. În spaţiul public, indiferent că este în interior sau în exterior, e bine pentru noi să purtăm mască.
Cea mai gravă situaţie e în Capitală şi în șapte judeţe, printre care Alba, Vâlcea şi Iaşi, unde numărul infectărilor din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori a depăşit pragul critic de 1,5.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Suntem pe un trend ascendent în contextul în care avem focare multe, dar avem şi o transmitere în comunitate. În aceste zile se face o reevaluare. În măsura în care vedem că transmiterea este accentuată, fiecare Comitet Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ia măsurile la nivel local.
Medicii spun că situaţia a scăpat de sub control. 226 de spitale sunt dedicate acum tratării pacienţilor cu covid. Insuficiente însă.
Ion Petrescu, manager Spital Witting: Avem 40 de paturi pentru îngrijirea bolnavilor cu infecţie Sars cov 2 şi trei paturi sunt pentru suspecţi. Şi pe acele trei paturi de suspecţi am adus bolnavi. Suntem la capacitate peste maximă ca să spun aşa.
La mai bine de șapte luni de la începutul pandemiei, sistemul sanitar românesc e nepregătit să trateze toţi bolnavii.
Simin Florescu, director medical Victor Babeș: Noi nu avem program noaptea de Radiologie, ceea ce ne pune în imposibilitatea de a face aceste investigaţii noaptea. Nu putem face gardă de Radiologie pentru că nu avem suficienţi doctori. Inclusiv cu Ambulanţa încercăm să îi rugăm să nu mai trimită până a doua zi dacă de exemplu nu mai avem Radiologie, nu mai avem unde să-i ţinem, sunt camerele de gardă pline.
Autorităţile au anunţat că Spitalul Colentina, care abia redevenise în mare majoritate spital non covid, va trata de acum înainte doar pacienţi infectaţi cu Sars cov 2. Probleme sunt şi în secţiile ATI, unde peste 200 de pacienţi sunt intubaţi.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Acei pacienţi care nu sunt pe ventilaţie asistată şi sunt pe un suport de oxigen, în funcţie de gradul de insuficienţă respiratorie pot beneficia de aceste paturi de terapie intermediară.
Medicii spun că în scurt timp vom ajunge la 4.000 de noi cazuri pe zi.
Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Ce s-a întâmplat în această săptămână şi la ce slicitări nu am reuşit să răspundem au fost solicitările colegilor noştri din alte spitale non covid care aveau pacienţi confirmaţi pozitiv şi pe care noi nu am reuşit să îi primim decât într-o măsură extrem de mică pentru că pacienţii care s-au prezentat în compartimentul de primiri urgenţe la Intitutul Marius Nasta erau forme severe, veniţi de la domiciliu, şi am fost nevoiţi să ocupăm paturile libere şi transferurile nu s-au mai putut realiza.
Grav este că doar 4,6 la sută dintre români sunt imuni acum în faţa noului coronavirus. Asta arată rezultatele parţiale ale unui studiu început în luna iulie în ţara noastră de Institutul Naţional de Sănătate Publică.
sursa: observatornews.ro